Με τον Νίκο Καζαντζάκη και το ανέκδοτο μέχρι πρόσφατα μυθιστόρημά του "Ο Ανήφορος", ολοκληρώνονται οι αυγουστιάτικες βραδιές στον κήπο του Εϋνάρδειου.

eynardeio-tetarth.jpg

Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Με τον Νίκο Καζαντζάκη, και το ανέκδοτο μέχρι πρόσφατα μυθιστόρημά του Ο Ανήφορος, (Αθήνα, Διόπτρα, 2022), ολοκληρώνεται την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο φετινός τρίτος κύκλος των εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Πέντε αυγουστιάτικες βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα». Στον όμορφο κήπο του «Εϋναρδείου», του εμβληματικού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, θα παρουσιαστεί από τους συντελεστές της, τόσο η έκδοση του του Ανήφορου, που αποτέλεσε το κορυφαίο εκδοτικό γεγονός της χρονιάς που μας πέρασε, όσο και το σημαντικό εγχείρημα των εκδόσεων Διόπτρα, που επανεκδίδει το σύνολο του έργου του Καζαντζάκη με μια προωθημένη και σύγχρονη αισθητική αντίληψη, εγχείρημα που απέσπασε φέτος το χρυσό βραβείο των European Design Awards στην κατηγορία «Σχεδιασμός εξωφύλλων σειράς». θα μιλήσουν: η Βίκυ Κατσαρού (μεταγραφή χειρογράφου και επιμέλεια κειμένου), ο βραβευμένος Γιάννης Καρλόπουλος (σχεδιασμός βιβλίων και καλλιτεχνική επιμέλεια) και ο Φιλήμων Πατσάκης (υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού). Αποσπάσματα από τον Ανήφορο θα διαβάσει ο Ακύλλας Καραζήσης. Θα κλείσουν έτσι με τον καλύτερο τρόπο οι φετινές «βραδυές στο Εϋνάρδειο», με την Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη της Αίγινας να τιμά τον μεγάλο μας λογοτέχνη που επέλεξε την Αίγινα ως δεύτερη πατρίδα του.   

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα (1902-1906), και μεταπτυχιακά στο Παρίσι (1907-1909), όπου επηρεάστηκε βαθύτατα από τις φιλοσοφικές αρχές του Μπερξόν και του Νίτσε. Την εποχή αυτή αρχίζει η συστηματική του ενασχόληση με τα γράμματα. Πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών στο εξωτερικό, αρκετές φορές ως ανταποκριτής εφημερίδων. Υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως (1919), διορίστηκε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου (1945) και εργάστηκε ως σύμβουλος λογοτεχνίας στην UNESCO (1946). Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας εννέα φορές. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πρωτίστως ποιητή, έχοντας γράψει την Οδύσεια, ένα μεγαλόπνοο έργο με 24 ραψωδίες και 33.333 στίχους. Διακρίθηκε στη δραματουργία, στη συγγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων, στα φιλοσοφικά δοκίμια. Ωστόσο, ευρύτερα γνωστός έγινε από τα μυθιστορήματά του: Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946), Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1948), Ο καπετάν Μιχάλης (1950), Ο τελευταίος πειρασμός (1951), Αναφορά στο Γκρέκο (1961), κ.ά. Το έργο του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.   

Τον Απρίλιο του 1933, ο Καζαντζάκης έφθασε στην Αίγινα, τον τόπο που είχε ήδη διαλέξει για μόνιμη εγκατάσταση. Το 1936 ξεκίνησε να χτίζει το σπίτι του στο νησί, το «Κουκούλι», όπως λέει ο ίδιος, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Βασίλη Δούρα. Ένα χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκε εκεί με την σύζυγό του Ελένη, πριν ακόμη τελειώσουν οι εργασίες. Από την Αίγινα έφευγε σπάνια, για να ταξιδέψει ή για να επιβλέψει την έκδοση της Οδύσσειας. Στο σπίτι αυτό το ζεύγος Καζαντζάκη έμεινε μέχρι το 1946. Εκεί φιλοξένησαν τον Σικελιανό, τον Πρεβελάκη, τον Κακριδή και δεκάδες άλλους φίλους και εκεί ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε μεγάλο μέρος του έργου του.




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png