Διαμαρτυρία - Ανοικτή Επιστολή, του Ναυτικού Ομίλου Λιμένα Φάρου Αίγινας (ΝΟΛΦΑ).

Ναυτικός Όμιλος Λιμένα Φάρου Αίγινας (ΝΟΛΦΑ). Δελτίο Τύπου.

Κύριοι του Aegina Portal

O Ναυτικός Όμιλος Φάρου, βλέποντας τις χρόνιες, ειλικρινείς, αλλά  ατελέσφορες, προσπάθειες του Λιμενικού Ταμείου για να λήξει η «ομηρία» στην οποία κρατάει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όχι μόνο τον λιμενίσκο του Φάρου αλλά και τα άλλα λιμάνια, ομηρία εμμονική, που έχει εμποδίσει ακόμα και έργα ασφάλειας για την λειτουργία τους και την γύρω από αυτούς περιοχή, απευθύνει την κάτωθι ανοικτή επιστολή σε κάθε βαθμίδα της Δημόσιας διοίκησης απαιτώντας να λήξει τώρα ο παραλογισμός αυτός που κρατάει 21 χρόνια (!!).

Ο Όμιλος πιστεύει ότι η επιστολή εκφράζει τη διογκούμενη αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας προς τα επιμέρους Υπουργεία και συνοψίζει τις αιτίες της.


Ν.Ο.Λ.Φ.Α ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΦΑΡΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

∆ΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


(Τα λιμανάκια και οι ΟΤΑ της Αίγινας, θύματα του παραλογισμού και της
ασυνεννοησίας της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης)

Αίγινα Αύγουστος 2023
[Θα δημοσιοποιηθεί και δια του Τύπου]

Προς:
1. Τον κ. Πρωθυπουργό (ως «ανοιχτή επιστολή» για την εν γένει πολιτική ευθύνη)
2. Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (προς ενέργεια)
3. Τον κ. Υπουργό Οικονομικών (προς ενέργεια)
4. Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας (προς ενέργεια)
Κοινοποίηση Α:
1. Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ως αποκλειστικώς αρμόδιο νομιμοποίησης λιμενικών εγκαταστάσεων)
2. Γενικό Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και ∆ημόσιας Περιουσίας (αρμόδιο αναστολής & ανάκλησης κατεδάφισης νομιμοποιούμενων λιμενικώνεγκαταστάσεων)
3. Γενική ∆ιεύθυνση ∆ασών & ∆ασικού Περιβάλλοντος (ως συναρμόδια παροχής γνώμης για τους περιβαλλοντικούς όρους)
4. ∆/νση Τεχνικών Έργων Περιφ. Ενοτήτων Πειραιώς & Νήσων/ΤΥΝ∆ της Π.Α. (ως αρμόδια διοίκησης της δημόσιας σύμβασης για την υπό έγκριση περιβαλλοντική μελέτη) Κοινοποίηση Β (στους ΟΤΑ Αίγινας, προς ενημέρωση):
1. ∆ήμο Αίγινας (υπόψη ∆ημοτικού Συμβουλίου) (ως αρμόδιο για την τοπική λιμενική πολιτική)
2. ∆ημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας (ως φορέα διαχείρισης των λιμένων Αίγινας) Σας δηλώνουμε τα εξής, με αφορμή και αιτία ότι στην Αίγινα, νησί που όλοι είναι θαλασσινοί με αδιάκοπη συνέχεια από την απώτατη αρχαιότητα, η κατά τόπο Κτηματική Υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ επί τουλάχιστον 25 χρόνια απειλεί συνεχώς με κατεδάφιση έργα υποδομής των λιμανιών της και εμποδίζει τα έργα συντήρησης, επισκευής και ανάπλασης, σαν να μην είναι έργα κοινωφελή και συστατικά τους:
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑ∆ΕΚΤΟ το ένα Υπουργείο (ΥΝ) να ιδρύει/χωροθετεί λιμάνια και το άλλο (ΥΠΟΙΚ) να καταλύει την υπόστασή τους κατεδαφίζοντας τις υποδομές τους με τα κριτήρια που κατεδαφίζει στον αιγιαλό το «αυθαίρετο» κάθε τυχαίου ιδιώτη.
ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ δημόσιων πόρων το ένα Υπουργείο (ΥΠΟΙΚ) να αποφασίζει την καταστροφή κοινωφελών υποδομών σε χωροθετημένο λιμάνι ως «αυθαίρετων» και το άλλο να πρέπει αμέσως να τις ξανακατασκευάσει, για να ξαναρχίσει η λειτουργία του.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ η Νομοθετική Εξουσία να έχει θεσπίσει ειδική διαδικασία «νομιμοποίησης» κοινωφελών λιμενικών έργων με περιβαλλοντικές προϋποθέσεις (ν. 4504/2017 άρθ.86) και στην Εκτελεστική Εξουσία κάποια Υπουργεία (ΥΠΕΘΑ,

Ν.Ο.Λ.Φ.Α ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΦΑΡΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΥΠΕΝ, ΥΝ) να παρακωλύουν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, το αρμόδιο υπουργείο (ΥΝ) να προσποιείται τον αμέτοχο και το έτερο (ΥΠΟΙΚ) να σπεύδει να τα κατεδαφίσει ως «παράνομα», πριν να προλάβουν να νομιμοποιηθούν.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ προς τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ο νομοθέτηςέχει ορίσει ως φορέα διαχείρισης συγκεκριμένου λιμανιού, να αγωνίζεται ατελέσφοραγια 1/4 του αιώνα να ασκήσει τις αρμοδιότητές του, επειδή ένα μέρος της κεντρικής κρατικής εξουσίας (ΥΠΟΙΚ) κρατάει το λιμάνι σε ομηρία και το άλλο μέρος νίπτει τας χείρας του.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ της επαγγελματικής, κοινωνικής, προσωπικής ζωής μας αυτή η πολιτική και διοικητική συμπεριφορά. Είναι απαξίωση της ζωής κάθε απλού πολίτη για τον οποίο υπάρχουν τα λιμανάκια της Αίγινας και τα χρησιμοποιεί με συνταγματικό δικαίωμα υπέρ της προσωπικότητάς του, ιδίως ως μονάδα κίνησης της οικονομίας, αλλά όχι μόνον ως τέτοια. Οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν ως μέρος της καθημερινότητάς τους για να ζήσουν από το μεροκάματο (πχ οι ψαράδες), και πολλοί για την αναψυχή τους και για τον περίπατό τους, δικαιώματα εξ ίσου προστατευόμενα.
Μπροστά σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, Κύριοι της κρατικής εξουσίας,

∆ΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

για τον τρόπο που ασκείτε την εξουσία σας στα λιμάνια της Αίγινας.

Παρακαλούμε τον κ. Πρωθυπουργό

να ενεργοποιηθεί επιτελικά στην υπόθεση, για να κυριαρχήσει στη νομιμότητα της διοικητικής δράσης των Υπουργείων του η κοινή λογική και το δημόσιο συμφέρον,

ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ

1. Το ΥΠΟΙΚ: να ανακαλέσει τα ισχύοντα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης και να διακόψει τις εκκρεμείς διαδικασίες κατεδάφισης τεχνικών έργων που εποπτεύει και διαχειρίζεται το ∆ημοτικό Λιμενικό Ταμείο στις ζώνες των λιμανιών της Αίγινας, τουλάχιστον για όσο χρόνο ο νόμος παρέχει την ευχέρεια «νομιμοποίησής» τους.
2. Τα ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΝ, ΥΝ και κάθε Υπηρεσία και Φορέα, που οφείλει να εκφράσει γνώμη στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, να την εκφράσει άμεσα.
3. Όλους τους αποδέκτες: να διαβιβάσουν την παρούσα σε όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες με εντολή να απεγκλωβίσουν τα λιμάνια της Αίγινας από την ιδιότυπη ομηρία τους και να απελευθερώσουν το ∆ημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας από τα εμπόδια που του τίθενται στην ελεύθερη και επωφελή άσκηση των αρμοδιοτήτων του ως φορέα διοίκησης αυτών.

Αίγινα, Αύγουστος 2023
Ναυτικός Όμιλος Λιμένα Φάρου Αίγινας (ΝΟΛΦΑ),
Φάρος Αίγινας, όπως εκπροσωπείται νόμιμα
(Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png