Εκδήλωση στην Αίγινα για την ενημέρωση Κινέζων επιστημόνων για την ορθή διαχείριση των άγριων ζώων στην Ελλάδα.

ΕΚΠΑΖ. Δελτίο Τύπου.
Το Σάββατο 27/1/2024 ήρθαν στην Αίγινα 20 επιστήμονες-βασικά στελέχη κρατικών και ιδιωτικών φορέων της Κίνας (οι περισσότεροι καθηγητές Πανεπιστημίων) που η ενασχόληση τους σχετίζεται με την προστασία και αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων και κυρίως την διαφύλαξη της πολύτιμης βιοποικιλότητας αλλά και την αντιμετώπιση των ιώσεων που ενδέχεται να σχετίζονται με την μετανάστευση πτηνών. 

Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν η ενημέρωση τους για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων στην Ελλάδα και την τεχνογνωσία και εμπειρία που έχουν αποκτηθεί στην χώρα μας. Προηγήθηκαν δυο ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Κρήτη:στο Μεσογειακό Αργονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και στην Περιφέρεια του Ηρακλείου.

Έτσι, στις 10.00 στο Λαογραφικό Κέντρο Αιγινας άρχισε η παρουσίαση-ομιλία την οποία  χαιρέτισε στο ξεκίνημα ο Αντιδήμαρχος Αίγινας κ. Νίκος Μαρίνος. Πρώτος ομιλητής ο Γιάννης Πουλόπουλος πρωτοπόρος στη συστηματική περίθαλψη-φροντίδα άγριων ζώων κάθε είδους με κύριο στόχο την επιστροφή τους στο φυσικό τους ρόλο και με σχετική εμπειρία  40 χρόνων και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού  Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ).

Η εισαγωγική ομιλία του αφορούσε μια συνοπτική «ξενάγηση» στα πολυποίκιλα οικοσυστήματα της χώρας μας η οποία είναι γνωστή διεθνώς για τον εκπληκτικό (για το μικρό της μέγεθος) πλούτο σε ποικιλία άγριων ειδών, με πολλές πανευρωπαϊκές πρωτιές, (που συνεπάγεται και ανάλογη ευθύνη από μέρους μας να την συντηρήσουμε). Και φυσικά, αναφέρθηκε και στην μοναδική δράση του ΕΚΠΑΖ που εδώ και δυο δεκαετίες έχει διασώσει δεκάδες χιλιάδες άγρια ζώα που κατέφθασαν στην Αίγινα προερχόμενα από όλη την Ελλάδα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σταύρος Καλπάκης ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή» που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη. Η ομιλία του υπήρξε διεξοδική όχι μόνο για τους διάφορους τύπους οικοσυστημάτων στη χώρα μας, αλλά και την τεράστια σημασία της σαν σημαντικό αεροδιάδρομο μετανάστευσης εκατομμυρίων πτηνών μεταξύ Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής καθώς επίσης  για τις σημερινές δομές της πολιτείας ως προς το καθεστώς  προστασίας Εθνικών Πάρκων, Εθνικών Δρυμών, Φορέων Διαχείρισης κλπ.

Η τρίτη ομιλία που έγινε από την Ορνιθολόγο Πηνελόπη Καράγιαννη ήταν πιο εξειδικευμένη και αφορούσε την επιστημονικά άρτια ενασχόληση με τις δακτυλιώσεις και λοιπές σημάνσεις πτηνών στη χώρα μας, τις μεθόδους, την καταγραφή βιομετρικών και λοιπών στοιχείων, την συλλογή δεδομένων και την ανταλλαγή αυτών όποτε και όπου ξαναβρεθεί επισημασμένο πτηνό οπουδήποτε στον κόσμο με ανάλογες επιστημονικές δομές που υπάρχουν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Μετά την κάθε ομιλία (που έγινε στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στην κινεζική) έγιναν πολλές ερωτήσεις με απαντήσεις και σχετική συζήτηση.

Ύστερα από 4 περίπου ώρες και αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, η ομάδα ξεναγήθηκε στα κυρία μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού, ενώ η επίσκεψη στην Ιερά Μόνη της Παναγίας Χρυσολαιοντισσας που έχει για εμάς ιδιαίτερη συμβολική αξία, οι επισκέπτες ευχαρίστησαν την Αγία Ηγουμένη για την συμβολή του Μοναστηριού στην δημιουργία των εγκαταστάσεων φιλοξενίας του ΕΚΠΑΖ.

Παρόλο που η εκδήλωση δεν ήταν ανοικτή για το κοινό, θεωρήθηκε σημαντική για την Αίγινα που αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από ολόκληρο τον πλανήτη με αφορμή την προστασία των άγριων ζώων της χώρας που έχουν περιθαλφθεί στο νησί μας.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ιδέα και η οργάνωση για αυτήν την επιτυχημένη  εκδήλωση οφείλεται στον κ. Πέτρο Chang, Πρόεδρο του Κέντρου Διεθνών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας.

Για το ΕΚΠΑΖ
Δέσποινα Χατζηνικολάου


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png