Ανακοίνωση της Κ.Ο Αίγινας του ΚΚΕ για το Δημoτικό Συμβούλιο 14 Φεβρουαρίου 2024, για το νερό.

Κ.Ο Αίγινας του ΚΚΕ. Δελτίο Τύπου.
Την Τετάρτη 14/2/24, μέλη και φίλοι της Κομματικής Οργάνωσης Αίγινας του ΚΚΕ, υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και περιφέρεια και άλλοι πολίτες του νησιού, παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να απαιτήσουν να πάρει ο Δήμος Αίγινας άμεσα μέτρα για να έχει πρόσβαση το νησί σε ποιοτικό πόσιμο νερό.
Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν τις οικονομικές επιπτώσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά τα οποία, σε μια εποχή που η ακρίβεια καλπάζει, επιβαρύνονται με ακόμα ένα έξοδο, της αγοράς εμφιαλωμένων νερών.
Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν την απουσία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της Περιφερειακής Αρχής Χαρδαλιά, που έχουν αφήσει ένα ολόκληρο νησί χωρίς πόσιμο νερό εδώ και ένα μήνα, παίρνοντας μόνο ημίμετρα όπως π.χ. η αποστολή εμφιαλωμένων μπουκαλιών, χωρίς να μας ενημερώνουν που και πως θα τα διανείμουν.
Μεταξύ άλλων απαίτησαν:
* Να μην εκδοθεί κανένας λογαριασμός νερού από το Δήμο Αίγινας και να μην υπάρξει η παραμικρή οικονομική αξίωση από πλευράς του Δήμου απέναντι στον αιγινήτικο λαό, για όσο καιρό καταναλώνει νερό γεωτρήσεων.
* Να απαιτήσει η Δημοτική Αρχή Αίγινας από την Κεντρική Διοίκηση άμεσα να γίνει μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ μέσω των υδροφόρων του Πολεμικού Ναυτικού ή μέσω της επίταξης ιδιωτικών υδροφόρων, όπως είχε γίνει και το 2013.
Ο Δήμαρχος Αίγινας Ι. Ζορμπάς μέσω της τοποθέτησης του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι:
* Δεν τίθεται θέμα επίταξης των υδροφόρων μιας και ο Δήμος Αίγινας έχει την οικονομική αυτοτέλεια να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, απλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες υδροφόρες. Ωστόσο συνέχισε πως «θα ήταν οικονομικά ασύμφορη η σύναψη μιας σύμβασης με υδρομεταφορείς συγκρινόμενη με το χρόνο αποκατάστασης» βάζοντας στο ζύγι από την μία την πρόσβαση του αιγινήτικου λαού σε πόσιμο νερό και από την άλλη το οικονομικό συμφέρον.
* Το σενάριο της υδροφόρας του πολεμικού ναυτικού εξετάστηκε από την επόμενη μέρα της βλάβης και δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί διότι η δυνατότητα μεταφοράς νερού είναι 720 κυβικά ανά δύο μέρες και δεν υπάρχει δυνατότητα εκφόρτωσης προς τις δεξαμενές της Αίγινας.
Με λίγα λόγια, ο Δήμαρχος Αίγινας ξεκαθάρισε πως μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη ο αιγινήτικος λαός δεν θα έχει πρόσβαση, σε ποιοτικό πόσιμο νερό. Από την άλλη δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα να μην πληρώσει ο λαός για όσο καιρό καταναλώνει ένα νερό αμφιβόλου χημικής σύστασης και ποιότητας.
Εμείς λοιπόν ρωτάμε και ζητάμε να δώσει δημόσια απάντηση στον αιγινήτικο λαό ο Δήμαρχος όσον αφορά το κομμάτι των ενεργειών προς την κυβέρνηση και την περιφέρεια ώστε να βρεθούν υδροφόρα πλοία ή για την χρήση των υδροφόρων του πολεμικού ναυτικού για τη μεταφορά νερό της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα και τι απαντήσεις έχει λάβει.
Από την άλλη, η Δημοτική παράταξη της Σ. Αλεξίου φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και της εμπιστοσύνης που της έδειξε ο αιγινήτικος λαός. Επιδόθηκε, μέσω των εκλεγμένων συμβούλων σε μια κοκορομαχία απόδοσης ευθυνών για το ποιος φταίει για την κατάσταση χωρίς ουσιαστικές προτάσεις και διεκδικήσεις για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα με το πόσιμο νερό, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στη γρήγορη επισκευή της βλάβης σαν ο μοναδικός τρόπος να έχει ο αιγινήτικος λαός πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Για ακόμα μια αποδείχτηκε πως η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση η οποία παλεύει για τις λαϊκές ανάγκες είναι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση», ακόμα και τώρα που δεν έχει εκλεγμένο αντιπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι η μόνη δύναμη που δεν αρκέστηκε στο να καταλογίσει μόνο ευθύνες -οι οποίες φυσικά υπάρχουν και είναι πολλές- και δεν συμβιβάστηκε με την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά ήταν εκεί με τους κατοίκους για να διεκδικήσει τα αυτονόητα.
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό, πηγή ζωής και υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να μπει στο ζύγι κόστους-οφέλους για τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και μεγαλεμπόρων!


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png