Σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Φεβρουαρίου, για την παροχή χρηματικού επιδόματος στους εκπαιδευτικούς, καλεί η ΕΛΜΕ Πειραιά.

ΕΛΜΕ Πειραιά
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώσει τους συναδέλφους της Αίγινας σχετικά με την εξέλιξη της διεκδίκησης του αιτήματός μας για παροχή χρηματικού επιδόματος σύμφωνα με το άρθρο 88 του ν. 5003/2022.
Είναι γνωστός σε όλους ο Γολγοθάς που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο νησί (χαμηλοί μισθοί, ακρίβεια, δυσεύρετα καταλύματα με δυσβάσταχτα ενοίκια, λογαριασμοί ενέργειας έξω από κάθε λογική, έξοδα μετακίνησης από και προς τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους).
Για τους λόγους αυτούς έχουμε απευθύνει επιστολή στο Δήμο της Αίγινας (Α.Π 68/6-4-23) όπου εξηγούσαμε αναλυτικά την ανάγκη χορήγησης χρηματικού επιδόματος.
* Στις 6/12/2023 κλιμάκιο της ΕΛΜΕ μαζί με συναδέλφους που εργάζονται στο νησί συνάντησαν το Δήμαρχο και συζήτησαν αναλυτικά το θέμα μαζί του.
Εξηγήσαμε:
-ότι παραμένει πάγια και διακηρυγμένη θέση μας η σχετική δαπάνη, που μέχρι σήμερα επωμίζονται οι Δήμοι, να καλύπτεται αποκλειστικά από τον Κρατικό προϋπολογισμό με γενναία χρηματοδότηση ώστε να ανακουφίζονται στοιχειωδώς εργαζόμενοι που καλούνται να εργαστούν σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
-ότι η ισχύουσα νομοθεσία, όμως, προβλέπει ότι η δαπάνη καταβάλλεται από ίδιους πόρους των Δήμων.
Επομένως ο Δήμος της Αίγινας οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των εκπαιδευτικών που με όλους τους τρόπους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, συμβάλλουν στην μόρφωση των παιδιών του νησιού.
Απαντήσαμε στις αιτιάσεις του Δημάρχου σχετικά με την οικονομική αδυναμία του δημοτικού προϋπολογισμού να καλύψει το ποσό, με συγκεκριμένα στοιχεία (αριθμός δικαιούχων, ύψος επιδόματος, διαδικασία χορήγησης) που αποδεικνύουν ότι ούτε η δαπάνη είναι δυσβάσταχτη, ούτε και η διαδικασία χορήγησής του ιδιαίτερα γραφειοκρατική.
Ο Δήμαρχος συμφώνησε να θέσει το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με τη νέα του σύνθεση) σε κοντινή ημερομηνία (τέλη Γενάρη-αρχές Φλεβάρη).
* Στις 31/1/2024 σε νέα επίσκεψη κλιμακίου της ΕΛΜΕ στο νησί δεν έγινε κατορθωτό να συναντήσουμε τη Δημοτική Αρχή, ούτε καν να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο, παρά τις ιδιαίτερα επίμονες προσπάθειες που καταβάλαμε.
* Την 1/2/2024 συνάδελφοί μας (σε συνεννόηση με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ) παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησαν να συζητηθεί το αίτημά μας πριν την ημερήσια διάταξη. Εκεί φάνηκε ότι ο Δήμαρχος παρέκαμψε και αγνόησε την αναλυτική συζήτηση και τις προτάσεις μας στη συνάντηση που είχε γίνει στις 6/12/23. Αρκέστηκε μόνο να δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα εισηγηθεί ψήφισμα συμπαράστασης στο αίτημά μας, ενώ, προκειμένου να αιτιολογήσει την οικονομική αδυναμία του Δήμου, ανέφερε στοιχεία που θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!
* Στις 28/2/2024 στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισάγει το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, με τον παρακάτω τίτλο: “1. Περί έκδοσης ψηφίσματος και αποστολής του στα αρμόδια υπουργεία σχετικά με το αίτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο νησί της Αίγινας για την χορήγηση του επιδόματος σίτισης και στέγασης. Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος”.
Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής γίνεται προσπάθεια να “ξεμπερδεύει” με το συγκεκριμένο αίτημα των εκπαιδευτικών για την παροχή χρηματικού επιδόματος από το Δήμο Αίγινας, εκδίδοντας ένα ψήφισμα συμπαράστασης...
Οι εκπαιδευτικοί δεν επαιτούμε! Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο πλάι των συναδέλφων μας και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους! Να μην αντιμετωπίζει, ουσιαστικά, τα παιδιά του νησιού που εκπροσωπεί ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας!
Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι να είμαστε οικονομικά εξαθλιωμένοι, να μην μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα, να μη μπορούμε να στηρίξουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας, να μην μπορούμε να πάμε σε ένα θέατρο, σε ένα σινεμά, να αγοράσουμε ένα καλό βιβλίο. Γιατί όλα αυτά είναι απαραίτητα για έναν παιδαγωγό. Γιατί δάσκαλος/α σκυφτός/η είναι ο/η εργασιακά, οικονομικά και παιδαγωγικά εξαντλημένος/η και απαξιωμένος/η δάσκαλος/α και αυτό δε θα το δεχτούμε. Τα παιδιά του όμορφου νησιού της Αίγινας έχουν δικαίωμα να έχουν δασκάλους αφοσιωμένους, που δεν θα σκέφτονται πώς θα τα βγάλουν πέρα, που δεν θα ψάχνουν τρόπους να φύγουν από το νησί λόγω αδυναμίας διαβίωσης. Εκπαιδευτικούς που το μόνο που θα τους απασχολεί είναι οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους!
Η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις και με κάθε μέσο θα συνεχίσει να διεκδικεί την άμεση χορήγηση του χρηματικού επιδόματος από τον Δήμο της Αίγινας.
Για το λόγο αυτό, καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες της Αίγινας σε κινητοποίηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/2 18:00


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png