Ερώτηση του ΚΚΕ για τη βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει την Αίγινα με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και την απουσία πόσιμου υγιεινού νερού.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σοβαρή βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει το νησί της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και την απουσία πόσιμου υγιεινού νερού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Τσοκάνης.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Μετά από τη σοβαρή βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού, που συνδέει το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ με την Αίγινα, οι κάτοικοι του νησιού έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό εδώ και ένα μήνα, αφού το νερό των γεωτρήσεων που χρησιμοποιείται προσωρινά έχει κριθεί ακατάλληλο, ενώ -πιθανά- είναι ακατάλληλο και για οικιακή χρήση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η ανασφάλεια και να γεννιούνται συνεχώς ερωτηματικά στους κατοίκους.

Οι οικονομικές επιπτώσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι μεγάλες σε μια εποχή που η ακρίβεια καλπάζει, αφού επιβαρύνονται με ακόμα ένα έξοδο, αυτό της αγοράς εμφιαλωμένων νερών. Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις και στις οικοσκευές από τη χρήση του νερού των γεωτρήσεων που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση.

Το έργο υδροδότησης της Αίγινας πραγματοποιήθηκε ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων για να δοθεί οριστική λύση στην παροχή πόσιμου νερού στο νησί. Φαίνεται όμως ότι το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς, τόσο οι σημερινές διοικήσεις όσο και οι προηγούμενες, δεν έχουν διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία και προστασία ενός σημαντικού και κοστοβόρου έργου, ούτε έχουν προβλέψει εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση βλάβης, με αποτέλεσμα το νησί να ξεμένει από πόσιμο νερό εν έτει 2024.

Η αντίληψη "κόστους - οφέλους", η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των φυσικών πόρων, όπως το νερό, το οποίο πρόσφατα μπήκε και στο χρηματιστήριο Ενέργειας, οι ανταγωνισμοί μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και η εργολαβοποίηση ενός τόσο σημαντικού δημόσιου έργου, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για το λαό, που καλείται για μια ακόμα φορά να "πληρώσει το μάρμαρο".

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Να μην πληρώσουν οι Αιγινήτες λογαριασμό νερού για όσο διάστημα εξυπηρετούνται με το ακατάλληλο -όπως φαίνεται- νερό των γεωτρήσεων.

- Να διασφαλιστεί άμεσα η παροχή πόσιμου νερού στο νησί είτε με τη μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ μέσω υδροφόρων του Πολεμικού Ναυτικού ή μέσω της επίταξης ιδιωτικών υδροφόρων, είτε με βελτίωση και επεξεργασία του υπάρχοντος νερού των γεωτρήσεων.

- Να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση.

- Να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού και να δεσμευτεί η κυβέρνηση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

- Την προστασία και σωστή λειτουργία ενός έργου, που κόστισε 23 εκατ. ευρώ από χρήματα των εργαζόμενων φορολογουμένων».



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png