Επιστολή συλλόγων της Αίγινας, σχετικά με την πρόταση που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Μαρτίου 2024, για τη δημιουργία επιτροπής.

Προς
Τον Πρόεδρο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αίγινας
υπόψιν του Δημάρχου κ. Ι. Ζορμπά
Αίγινα 09/03/2024
Θέμα: Άρνηση Συζήτησης Πρότασης Συλλόγων στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 05 Μαρτίου 2024.

Οι σύλλογοι που υπογράφουμε την παρούσα και είχαμε υποβάλει πρόταση για συζήτηση στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 05 Μαρτίου 2024 σχετικά με την σύσταση Εθελοντικής Τεχνικής Επιτροπής Επιστημόνων και την παραλαβή από το Δημοτικό Συμβούλιο αντιγράφου του πλήρους φακέλου της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού, με έκπληξη ακούσαμε τον κο Δήμαρχο να δηλώνει ότι: «Δεν έχει αρμοδιότητα το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι επιτροπή να κάνει;» αρνούμενος να συζητηθεί η πρότασή μας.

Η στάση αυτή αποτελεί άρνηση οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης και λήψης αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο για το κρίσιμο θέμα της Ύδρευσης του νησιού μας.

Είναι δε εξαιρετικά σοβαρό για το πως αντιμετωπίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί στον νόμο 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» και στο Κεφάλαιο Γ’ «ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ», το άρθρο 70 «Επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου» (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 75 του νόμου 4555/2018) προβλέπει ρητά την «συγκρότηση επιτροπών για την επεξεργασία και την εισήγηση ενώπιόν του θεμάτων της αρμοδιότητάς του» στις οποίες μπορούν να μετέχουν «και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής».

Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ύδρευσης της Αίγινας είναι ζήτημα αρμοδιότητος και ευθύνης του Δήμου, σύμφωνα με το αρ 75 του Ν.3463/2006 παρ. 1 που ορίζει ότι: «Οι δημοτικές και οι Κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας» με τις ακόλουθες ειδικές αρμοδιότητες:

· την « προστασία, η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων» παρ. 1 (α) 1

· την «... συντήρηση και Διαχείριση συστημάτων ύδρευσης, αφαλάτωσης..» παρ. 1 (γ) 1

· «Η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως ο υγειονομικός έλεγχος των δημοτικών και κοινοτικών δεξαμενών νερού, ο υγειονομικός έλεγχος των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιφέρειά τους, ο έλεγχος της ηχορύπανσης, της κοινής ησυχίας και της εκπομπής ρύπων, θορύβων και άλλων επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος από τροχοφόρα, η περισυλλογή και εν γένει η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και η δημιουργία καταφυγίων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.» παρ. 1 (γ) 10.

Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση μήνας από την ημέρα της βλάβης του αγωγού και:

α) δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ύδρευση,
β) η μόνη ουσιαστική ενημέρωση που έχουμε είναι από τα έγγραφα που παρουσίασαν οι εφημερίδες γιατί κανένα έγγραφο ούτε της αρμόδιας υπηρεσίας, ούτε από την δικογραφία έχει κατατεθεί για ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο,
γ) περιμένουμε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας να κάνει αναλύσεις για το νερό, παρότι η ύδρευση είναι ευθύνη του Δήμου,
δ) δεν έχουμε προβλεπόμενη ημερομηνία αποκατάστασης της βλάβης,
ε) δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την εναλλακτική υδροδότηση της Αίγινας,
δ) το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε δεν συμπεριλαμβάνει ούτε για το 2024 έργα σχετικά με την ύδρευση, (π.χ. σημεία παροχής νερού υδροφόρων, δεύτερη δεξαμενή νερού, δεύτερος αγωγός) τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη κατασκευασθεί ή έστω δρομολογηθεί.

Επιπλέον, εάν όντως επιβεβαιωθεί η αρχική έκθεση του εμπειρογνώμονα του δικαστηρίου, ο οποίος δηλώνει «αστοχία της διαδικασίας συγκόλλησης των σωλήνων», υπάρχει σοβαρότατο θέμα σχετικά με το τι θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά, εάν δεν γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Δήμου, ώστε να διασφαλισθεί ότι το έργο που πρόκειται να παραλάβει θα αποτελέσει μέρος της λύσης στο θέμα της ύδρευσης και όχι ένα επιπλέον πρόβλημα στην οικονομία του νησιού και την καθημερινότητα των Αιγινητών.

Σίγουροι ότι θα συμπεριληφθεί η πρότασή μας στα θέματα προς συζήτηση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι σύλλογοι της Αίγινας

"Η Αιγιναία" - Ο Διαχειριστής Γιώργος Μπόγρης – email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"Μορφωτικός Σύλλογος Ο Καποδίστριας" - Ο Πρόεδρος Βασίλης Μουσουλέας - email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"Ο Φίλοι της Αίγινας" – Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Αγραπίδης - email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρδικας" - Ο Γ. Γραμματέας Ι. Κληρονόμος - email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"Ομάδα Πολιτών Αίγινας" Ο Πρ. Προέδρος Δημήτρης Τσιμπούρης email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
«Σύνδεσμος Ναυτικών Αίγινας» - Ο πρόεδρος Βασίλης Λεούσης email:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png