Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού. Γράμμα προς τους γονείς των μαθητών μας για την αξιολόγηση.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.

Αγαπητοί γονείς των μαθητών & μαθητριών μας

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια συνεχή επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα όλων των κοινωνικών αγαθών με ιδιαίτερη ένταση στην υγεία και την παιδεία. Μοναδικός στόχος: η μετατροπή τους σε εμπορεύματα. Το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται καθημερινά. Τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία που επικεντρώνονται στις δεξιότητες και όχι στη βαθιά γνώση, η εντατικοποίηση της ύλης και η λογική των διαπιστωτικών εξετάσεων (πχ PISA) «φτωχαίνει» το σχολείο και το κάνει ξένο στα παιδιά και τις ανάγκες τους. Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και σε δάσκαλους τάξης, μαθήματα ειδικοτήτων, υπεράριθμα τμήματα με 25-26 μαθητές και περικοπές τμημάτων και προσλήψεων είναι εικόνες από την καθημερινότητα των σχολείων. Δραματική είναι και η μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Έτσι οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μένουν ακάλυπτες. Τμήματα ένταξης που θα έπρεπε να έχει κάθε σχολείο δεν λειτουργούν ακόμη κι εκεί που είναι ιδρυμένα και ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης μοιράζεται σε 1, 2, 3, 4 μαθητές/τριες αντί σε έναν.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα της σχολικής στέγης και των υποδομών (αίθουσες προκάτ, συντήρηση σχολείων, ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια κλπ) ενώ παράλληλα, η αξιολόγηση που διαφημίζει το ΥΠΑΙΘΑ, σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να τα βελτιώσει, αλλά έρχεται να κατηγοριοποιήσει και τελικά να συνδέσει με τη χρηματοδότησή τους, ακόμα και να κλείσει σχολεία που θεωρεί μη αποδοτικά.

Τα σχολεία καλούνται να χρηματοδοτηθούν από την τσέπη των γονέων ή από «ζητιανιά» σε χορηγούς. Για υλικά, ρεύμα, πετρέλαιο, εξοπλισμό, προγράμματα, θα πρέπει να πληρώνουν οι γονείς. Η αξιολόγηση του σχολείου, συνδέεται και με την επίδοση των μαθητών, αφού τα καλά σχολεία θα πρέπει να έχουν καλούς μαθητές. Έτσι αναπόφευκτα και τα καλά σχολεία θα διώχνουν τους «κακούς» μαθητές, με αποτέλεσμα αυτοί να ψάχνουν για σχολείο σε κοντινές ή μακρινές αποστάσεις, όπως συμβαίνει στα ιδιωτικοποιημένα δημοτικά των ΗΠΑ. Αξιολόγηση σημαίνει διαρκείς εξετάσεις, με αντίστοιχη εκτόξευση του άγχους των μαθητών.

Ταυτόχρονα, η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, δε φαίνεται να βελτιώνει ούτε στο ελάχιστο την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την ίδια την εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Αντίθετα, επιδιώκει την άσκοπη κατηγοριοποίησή τους, μην παρέχοντάς τους να μέσα να βελτιωθούν μελλοντικά. Πώς γίνεται εξάλλου, με την παρακολούθηση ελάχιστων στιγμιότυπων διδασκαλίας, ο/η αξιολογητής/τρια να «μετρήσει» την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής επάρκειας ενός/μιας εκπαιδευτικού, ο οποίος/α καθημερινά και σε όλη την διάρκεια ενός σχολικού έτους, έρχεται αντιμέτωπος/η με διάφορους αστάθμητους και μη- μετρήσιμους παράγοντες που καλείται να αντιμετωπίσει.Και εν τέλει τι άραγε συνιστά πρότυπη υποδειγματική διδασκαλία; Αντίθετα, η λεγόμενη «ατομική αξιολόγηση» συνιστά έναν τρόπο ελέγχου και εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν πλέον σε μία ανούσια γραφειοκρατία συμπλήρωσης δεικτών, στερώντας τους σημαντικό πολύτιμο χρόνο από την προετοιμασία του διδακτικού τους έργου.

Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε ένα σχολείο γνώσης και ελευθερίας που δε διαχωρίζει αλλά ενώνει, δεν αποκλείει αλλά αγκαλιάζει! Δεν θα επιτρέψουμε να αποκλειστεί κανένα παιδί και κανένα σχολείο από τα ίσα δικαιώματα στη μόρφωση! Δε θα επιτρέψουμε να εξαρτάται η παιδεία από κανέναν χορηγό! Θέλουμε να διδάσκουμε έχοντας παιδαγωγική ελευθερία και να προσπαθούμε καθημερινά για μία καλύτερη παιδεία για τα παιδιά μας! Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για ένα δημοκρατικό και, πάνω από όλα, ανθρώπινο σχολείο, ώστε να παρέχουμε τααπαραίτητα μορφωτικά εφόδια στους μελλοντικούς πολίτες αυτής της χώρας.

Μαζί λοιπόν με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα συμπορευόμαστε στον απεργιακό αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png