Την Παρασκευή 22 Αυγούστου 2025, μια 79χρονη γυναίκα κατέληξε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου για να τη μεταφέρει εγκαίρως στο Κέντρο Υγείας. Η γυναίκα, σύμφωνα με μαρτυρίες, διατηρούσε τις αισθήσεις της για περισσότερο από μία ώρα, διάστημα κατά το οποίο πολίτες καλούσαν συνεχώς το ΚΥ Αίγινας και το Λιμενικό Σώμα χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.
Πρόκειται για «προαναγγελθέντα θάνατο», καθώς οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο ΚΥ Αίγινας είναι γνωστές στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τον Νοέμβριο του 2024 – και παρά το γεγονός αυτό δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες, με τον Υπουργό Υγείας να εξαγγέλλει ΕΔΕ κατά των οδηγών ασθενοφόρων, αντί να αναγνωρίσει την τραγική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας.
Δεδομένου ότι το περιστατικό αποτυπώνει συνολικότερα την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το ΕΣΥ, και δεδομένου ότι η στοχοποίηση εργαζομένων αντί για αντιμετώπιση των ελλείψεων αποτελεί πρακτική συγκάλυψης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιες άμεσες κινήσεις προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν τα κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων, γιατρούς και νοσηλευτές στο ΚΥ Αίγινας, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες;
Επιμένει το Υπουργείο στη διενέργεια ΕΔΕ κατά των οδηγών και πόσες ημέρες κανονικής άδειας τούς οφείλονται σήμερα;
Ο ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος (Νάσος) Ηλιόπουλος