Επιστολή της αντιπολίτευσης προς τον Δήμαρχο Αίγινας για τη βλάβη του υποθαλάσσιου αγωγού και την υδροδότηση της Αίγινας.

aeginaportal-logo-r.png

Δελτίο Τύπου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατέθεσαν επιστολή προς τον Δήμαρχο Αίγινας ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Ιανουαρίου 2026, με αντικείμενο τη βλάβη του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης και τη διαχείριση της υδροδότησης του νησιού.
Στην επιστολή επισημαίνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες βλάβες του αγωγού, οι καθυστερήσεις στην επισκευή και την οριστική παραλαβή του έργου, καθώς και η ελλιπής ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής, έχουν δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα και έντονη ανησυχία στους πολίτες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο γεγονός ότι, μετά τη βλάβη της 17ης Δεκεμβρίου 2025, το δίκτυο υδροδοτείται αποκλειστικά από γεωτρήσεις, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί πλήρεις και επικαιροποιημένες μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις του νερού, γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.
Η αντιπολίτευση ζητεί συγκεκριμένες απαντήσεις και την κοινοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, τόσο για τα αίτια της βλάβης και τη διαδικασία αποκατάστασης του αγωγού, όσο και για την ποιότητα του νερού, τη χλωρίωση, τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το δίκτυο και τις εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης.
Τονίζει δε ότι το ζήτημα της ύδρευσης της Αίγινας είναι κρίσιμης σημασίας και δεν επιδέχεται γενικόλογες ή αόριστες απαντήσεις.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΝΑΣ

Προς: κ. Ι. Ζορμπά, δήμαρχο Αίγινας
Κοινοποίηση: κ. Φ. Τζίτζη, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας – Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Αίγινας – Προέδρους Κοινοτήτων

Θέμα: Ερωτήματα για την βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό και την υδροδότηση της Αίγινας
Κύριε Δήμαρχε,
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Ιανουαρίου 2026, έχει εγγραφεί ως πρώτο θέμα η «Ενημέρωση Δημάρχου προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης Αίγινας».
Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, τόσο για το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και για το σύνολο των κατοίκων του νησιού. Οι διαδοχικές βλάβες στον υποθαλάσσιο αγωγό, η διακοπή της τροφοδοσίας με νερό ΕΥΔΑΠ, οι καθυστερήσεις στην επισκευή αλλά και στην ολοκλήρωση και την οριστική παραλαβή του έργου και η έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής έχουν προκαλέσει σωρεία ερωτημάτων και εύλογη ανησυχία.
Το εμβληματικό έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υπήρξε αίτημα του συνόλου των Αιγινητών, ως το έργο που θα έδινε επιτέλους οριστική και αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της Αίγινας που ταλάνισε για δεκαετίες το νησί μας. Αντί αυτού, σήμερα καταγράφονται επαναλαμβανόμενες αστοχίες, αβεβαιότητα και συσκότιση ως προς τα αίτια και τις ευθύνες, καθώς και έλλειψη σαφούς εικόνας για τις επόμενες ενέργειες.
Παράλληλα, η αποκλειστική τροφοδότηση του δικτύου με νερό γεωτρήσεων άγνωστης ποιότητας, χωρίς τεκμηριωμένη ενημέρωση και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, εγείρει σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.
Για τους λόγους αυτούς θέτουμε, εγκαίρως πριν τη συνεδρίαση, τα ακόλουθα συγκεκριμένα ερωτήματα, προκειμένου να δοθούν τεκμηριωμένες και σαφείς απαντήσεις.

Ενότητα Α. Ερωτήματα για την βλάβη και την διαδικασία επισκευής στον υποθαλάσσιο αγωγό.

1. Ποια στοιχεία ενημέρωσης έχει ο Δήμος Αίγινας από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου; Ποιες είναι οι τεκμηριωμένες απόψεις των πλέον αρμοδίων, δηλαδή των μηχανικών της επίβλεψης, της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, του ειδικού Τεχνικού Συμβούλου για βασικά ζητήματα, όπως τα αίτια της θραύσης του αγωγού, η αστοχία της προσωρινής επισκευής, το χρονοδιάγραμμα της επισκευής της νέας βλάβης, η προοπτική της οριστικής παραλαβής του έργου;
Ζητείται η κοινοποίηση όλης της σχετικής αλληλογραφίας του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής και τις αρμόδιες υπηρεσίες της.
2. Σε δελτίο τύπου του Δήμου (29.12.2025) αναφέρεται η κατάθεση «αναθεωρημένης μεθοδολογίας μόνιμης αποκατάστασης» από τον ανάδοχο. Ζητείται η κοινοποίηση του εγγράφου με το οποίο ενημερώθηκε ο Δήμος.
3. Σε δελτίο τύπου του Δήμου (31.12.2025) αναφέρεται αποστολή επιστολής προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων για επίσπευση της εξέτασης της μεθοδολογίας. Ζητείται η κοινοποίηση της επιστολής.
4. Ποια είναι η πορεία και η έκβαση της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλει ο Δήμος τον Φεβρουάριο 2024 στις αρμόδιες λιμενικές και δικαστικές αρχές; Υπάρχει πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα που είχε διορίσει η εισαγγελική αρχή; Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος για την επίσημη ενημέρωσή του;
5. Ο Δήμος Αίγινας έχει συνάψει στις 22 Μαρτίου 2024 σύμβαση με την εταιρεία ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για την επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών της προσωρινής και της μόνιμης αποκατάστασης του υποθαλάσσιου. Ερωτάται η διοίκηση του Δήμου: ποια είναι η μέχρι σήμερα η συμβολή του πραγματογνώμονα στη αντιμετώπιση της ζημιάς του αγωγού; Έχει ζητηθεί από την πλευρά του Δήμου η συμβουλή και βοήθεια του στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την πρόσφατη βλάβη και την διακοπή της υδροδότησης; Ζητάμε την κοινοποίηση των εγγράφων που έχουν υποβληθεί από και προς τον πραγματογνώμονα.
6. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο εκπρόσωπος του Δήμου στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής για την πλήρη ενημέρωση και την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο της βλάβης και των εργασιών επισκευής του υποθαλάσσιου αγωγού; Ζητάμε την κοινοποίηση των σχετικών εγγράφων.

Ενότητα Β. Ερωτήματα για την προσωρινή υδροδότηση του δικτύου ύδρευσης – Ποιότητα νερού – Δημόσια υγεία.

Μετά την βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό την 17 Δεκεμβρίου 2025 η τροφοδότηση του δικτύου ύδρευσης της Αίγινας γίνεται αποκλειστικά με νερό των τοπικών γεωτρήσεων. Το ίδιο είχε συμβεί και κατά την 2μηνη περίοδο μετά την βλάβη της 24 Ιανουαρίου 2024. Να επισημανθεί ότι η τροφοδότηση του συνολικού δικτύου της Αίγινας αποκλειστικά με νερό γεωτρήσεων δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Πάντοτε το νερό των γεωτρήσεων ήταν συμπληρωματικό του νερού ΕΥΔΑΠ που μετέφεραν τα υδροφόρα πλοία. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη, τα ερωτήματα που τίθενται είναι εξαιρετικά κρίσιμα καθώς αφορούν την υγεία των πολιτών.
1. Στο δελτίο τύπου της 17 Δεκεμβρίου 2025 του Δήμου Αίγινας αναφέρεται ως επισήμανση ότι «Το νερό που παρέχεται δεν είναι κατάλληλο για πόση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για οικιακές χρήσεις (καθαριότητα, υγιεινή κ.λ.π).». Ποιες αναλύσεις τεκμηριώνουν ότι το παρεχόμενο νερό είναι ασφαλές για οικιακή χρήση (πλύσιμο σώματος, μαγείρεμα, πλύσιμο τροφίμων);
2. Έχει γνωμοδοτήσει εγγράφως το αρμόδιο γραφείο δημόσιας υγείας του Δήμου για τη χρήση του νερού αυτού;
3. Για τους περιορισμούς στην χρήση του νερού έχουν ενημερωθεί εγγράφως οι εγκαταστάσεις προτεραιότητας όπως σχολεία, Κέντρο Υγείας, Νεφρολογικό Κέντρο, ξενοδοχεία;
4. Για ποιο λόγο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πλήρεις μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις του νερού του δικτύου, ενώ έχουν παρέλθει περισσότερες από 20 ημέρες από τη βλάβη;
Η ανησυχία όλων είναι έντονη και πλήρως δικαιολογημένη εφόσον στην διάρκεια της προηγούμενης βλάβης το 2024 είχε βρεθεί μικροβιολογική και χημική επιβάρυνση εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.
5. Γίνεται χλωρίωση του νερού των γεωτρήσεων που παροχετεύεται στο δίκτυο ύδρευσης;
6. Έγινε χρήση των φορητών σταθμών ανάλυσης του νερού που διαθέτει ο δήμος για το νερό των γεωτρήσεων και ποια είναι τα αποτελέσματα;
7. Ζητάμε κατάλογο με τις δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις που τροφοδοτούν ή πρόκειται να τροφοδοτήσουν το δίκτυο κάθε κοινότητας του δήμου καθώς και αντίγραφα των τελευταίων μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων κάθε μιας.
8. Στο δελτίο τύπου του Δήμου Αίγινας της 21 Δεκεμβρίου 2025 δίνεται η πληροφορία ότι «ο Δήμος εξετάζει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης και θα προχωρήσει στις αναγκαίες αποφάσεις και ενέργειες». Ποιες συγκεκριμένες λύσεις εξετάζονται, ποια ουσιαστικά βήματα έχουν γίνει μέχρι τώρα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους;
9. Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση αρ. 22/2023 για την αναγκαιότητα εκπόνησης μελέτης με αντικείμενο την εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου για τον υποθαλάσσιο αγωγό. Η μελέτη αυτή, μεταξύ άλλων, θα προσδιόριζε τους εναλλακτικούς τρόπους τροφοδοσίας του δικτύου σε περίπτωση βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού. Αν είχε εκπονηθεί, θα ήταν σήμερα εξαιρετικά χρήσιμη. Για ποιο λόγο η διοίκηση του δήμου δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου;

Θεωρήσαμε σκόπιμο να θέσουμε τα ερωτήματα πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συγκεντρωθούν τα αιτούμενα στοιχεία και να δοθούν όχι γενικόλογες και αόριστες αλλά συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις αντίστοιχες με την σοβαρότητα του ζητήματος.


Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης
στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.