Τα θυρανοίξια της ιστορικής εκκλησίας των Ταξιαρχών.


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευλάβειας πραγματοποιήθηκαν χθες τα θυρανοίξια της εκκλησίας των Ταξιαρχών και του παρεκκλησίου των τοπικών αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού στην Παχειά Ράχη. Την τελετή των θυρανοιξίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κύριος Εφραίμ Στενάκης.

Η εκκλησία των Ταξιαρχών στην Παχειά Ράχη είναι ένας τόπος συνυφασμένος με την ιστορία του νησιού, καθώς εκεί σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί σηκώθηκε η σημαία της επανάστασης στην Αίγινα. Η Παχειά Ράχη άλλωστε αποτέλεσε πυρήνα της Φιλικής Εταιρείας για την Αίγινα, τα μέλη της οποίας ορκίζονταν σε αυτό το εκκλησάκι. Δίπλα ακριβώς στην εκκλησία υπήρχε ένας βοηθητικός χώρος. Αυτός ο χώρος με την ευκαιρία της συντήρησης και αναστύλωσης της εκκλησίας των Ταξιαρχών, μετατράπηκε σε παρεκκλήσιο προς τιμή των ντόπιων Αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού που γεννήθηκαν στην Παχειά Ράχη.

Έρευνα, μελέτη και καταγραφή της ζωής και του πνευματικού έργου των αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού έχει πραγματοποιήσει ο εν αποστρατεία ναύαρχος  του Λιμενικού Σώματος κύριος Κωνσταντίνος Σταμάτης (όλες οι σχετικές πληροφορίες έχουν καταγραφεί στο video που συνοδεύει αυτό το άρθρο).

Το εκκλησάκι των Ταξιαρχών και το παρεκκλήσι των αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού βρίσκονται στο κέντρο του χωριού της Παχειάς Ράχης, σε μία μικρή πλατεία που σχηματίζεται μετά από ένα στενό δρομάκι ακριβώς απέναντι από τον ναό του Αγίου Διονυσίου που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Την τελετή και την εκδήλωση που ακολούθησε στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου παρακολούθησε ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο Σεβασμιότατος κύριος Εφραίμ Στενάκης, εκπρόσωποι φορέων, ιερείς και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, μόνιμοι, επισκέπτες και παραθεριστές.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png