3ος Κύκλος Ομιλιών Γονεϊκής Επιμόρφωσης. "Τι θα ήθελαν να μας πουν τα παιδιά μας". Η εισήγηση του π. Βασιλείου Θερμού.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εισήγηση παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο πλαίσιο του 3ος Κύκλου Ομιλιών Γονεϊκής Επιμόρφωσης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης στο Κέντρο Νεότητος του νησιού. Προσκεκλημένος χθες ήταν ο πατέρας Βασίλειος Θερμός, που ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: "Τι θα ήθελαν να μας πουν τα παιδιά μας". Τον πατέρα Βασίλειο Θερμό παρουσίασε στο κοινό ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Γελαδάκης. Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση.

Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως "επισκέπτης επιστήμων" (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία(master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο.

Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ διδάσκει και στην Θεολογική ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.