Η αγρυπνία στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας.


Μεγάλος αριθμός πιστών προσήλθε και φέτος στο προσκύνημα της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, για να τιμήσει τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι πιστοί μπαίνουν από την κεντρική πύλη του μοναστηριού και ανεβαίνουν σιγά - σιγά τα σκαλοπάτια μέχρι να ανασπαστούν την εικόνα και να ανάψουν ένα κερί. Είναι εικόνες απόλυτα συνυφασμένες με το καλοκαίρι της Αίγινας. 

Μερικές δεκαετίες πριν, όταν ο δρόμος που οδηγούσε στην μονή δεν ήταν από άσφαλτο, η επίσκεψη στην γιορτή της Παναγίας ήταν μια ξεχωριστή υπόθεση για τις οικογένειες του νησιού. Μια γιορτινή εκδρομή, που περιελάμβανε μια διαδρομή όχι ιδιαίτερα εύκολη, αλλά με σημεία που είχαν ξεχωριστή ομορφιά και θρησκευτικότητα. Μια εκδρομή που απαιτούσε προετοιμασία, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν παιδιά και ηλικιωμένοι και ξεκινούσε αργά το απόγευμα της παραμονής. Μια εκδρομή μέσα στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, με την προσμονή της άφιξης στο πλακόστρωτο του μοναστηριού να μοιάζει στα μάτια των μικρών παιδιών σαν το τέλος μιας μικρής περιπέτειας και το ξεκίνημα μιας καινούργιας.

Ακολουθούσε η φιλοξενία των γυναικών και των παιδιών στα κελιά και το βραδινό για το οποίο φρόντιζαν οι μοναχές. Ήταν κακάο με λίγο ψωμί. Ήταν λιτά, αυθεντικά. Αυτό που σήμερα θα λέγαμε "παραδοσιακά" ήταν η καθημερινότητα τότε.

Αν για πρώτη φορά επισκέπτεστε την Αίγινα, το καλοκαιρινό προσκύνημα στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας, είναι ακόμη και σήμερα μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.