Οι ακολουθίες της Μεγάλης Δευτέρας στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας.


Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του "Παγκάλου" Ιωσήφ γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Η μέρα είναι επίσης αφιερωμένη στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. Περπατώντας ο Χριστός στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη της εισόδου του, είδε μια μεγάλη συκιά με καταπράσινο φύλλωμα και την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο, όμως διαπίστωσε ότι η συκιά δεν είχε καθόλου καρπούς. Τότε ο Ιησούς απευθυνόμενος στο δέντρο είπε: "Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα" και η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε.

Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η παραβολή των δέκα παρθένων "Ιδού ο Νυμφίος έρχετα", "Τον νυμφώνα σου βλέπω". Η Βασιλεία των Ουρανών, μας λέει ο Ιησούς, μοιάζει με την παραβολή των δέκα παρθένων.

Αύριο το πρωί της Μεγάλης Τρίτης οι ακολουθίες των Ωρών, του Εσπερινού και της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας θα ξεκινήσουν στις 7 και θα μεταδοθούν σε ζωντανή σύνδεση από την διαδικτυακή τηλεόραση του Aegina Portal.