"Η συμβολή της εν Αιγίνη Εκκλησίας, στην Επανάσταση του 1821". Θεματική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, για την επέτειο των 200 χρόνων.


Μία ενδιαφέρουσα θεματική εκδήλωση με τίτλο "Η συμβολή της εν Αιγίνη Εκκλησίας, στην Επανάσταση του 1821", πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, το βράδυ της Κυριακής στο προαύλιο της Μητρόπολης.


Η εκδήλωση, που προλόγισε και συντόνισε ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης, πατέρας Νεκτάριος Δαρδανός, περιελάμβανε ομιλίες από τον εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού της Αίγινας, πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη, συγγραφέα και ερευνητή της καποδιστριακής περιόδου, τον Σοφοκλή Δημητρακόπουλο, φιλόλογο - συγγραφέα,  μελετητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Αίγινας, τον Διονύσιο Καλαμάκη, αναπληρωτή καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Γεώργιο Μπήτρο, θεολόγο, συγγραφέα και γυμνασιάρχη.
 
Μάλιστα, ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες ομιλίες, υπήρχε και μία σημαντική είδηση. Ο κ. Διονύσιος Καλαμάκης, τακτικό μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας, ανέφερε στην ομιλία του, ότι με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Γιώργου Καλόφωνου και με απόφαση του Συμβουλίου, ζητήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου ανήκει το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - Φυλακές, να παραχωρηθούν 500 τετραγωνικά μέτρα για να στεγαστεί όλο το υλικό της βιβλιοθήκης, το οποίο παραμένει σε κιβώτια, σε υπόγεια αίθουσα του δημοτικού σχολείου του Βαθέος, καθώς ο χώρος του Εϋνάρδειου δεν επαρκεί. Το Συμβούλιο αναμένει την απάντηση του Υπουργείου.
 
Ακολούθησε απονομή του επετειακού μεταλλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, που φιλοτέχνησαν ο πατέρας Νεκτάριος Δαρδανός και ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δέδες. Η παραγωγή των επετειακών μεταλλίων αποτελεί πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Εφραίμ. Με τα μετάλλια τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο Δημήτριος  Καλομοίρης, ο Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης, ο Διονύσιος Καλαμάκης και ο Γεώργιος Μπήτρος.

Η εκδήλωση περιελάμβανε συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Δημήτριου Καλομοίρη, διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως "Ο Άγιος Νεκτάριος" .
 
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς. Παραβρέθηκαν, επίσης, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο πρόεδρος  του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος, κληρικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png