Η κορύφωση του Θείου Δράματος στις ενορίες του νησιού.


Μέσα σε έντονα κατανυκτικό κλίμα και συγκινησιακά φορτισμένο από την περιφορά του Εσταυρωμένου στους ναούς του νησιού αναβίωσαν τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας του Χριστού. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του εσπερινού οι καμπάνες στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας κτύπησαν πένθιμα και πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της Σταύρωσης του Θεανθρώπου. Τα δώδεκα ευαγγέλια που διαβάζονται περιγράφουν τα Άγια Πάθη, ενώ αυτή την ώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι γυναίκες στις ενορίες της Αίγινας μοιρολογούν και ετοιμάζουν το στολισμό του επιταφίου.


Η αυριανή ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι τόσο άρρηκτα δεμένη με τη θρησκευτικότητα και το πένθος, που στην Αίγινα διατηρούνται οι παραδόσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Στο νησί υπάρχει ολοκληρωτική αποχή από οτιδήποτε μπορεί να είναι αιχμηρό όπως καρφιά. Οι ξυλουργοί σταματούν τις εργασίες τους ολοκληρωτικά αυτή την ημέρα. Η παράδοση αναφέρει ότι ακόμη και το πασάλομα για το δέσιμο των ζώων γινόταν από την προηγούμενη, ώστε την Μεγάλη Παρασκευή ο Αιγινήτης να μη χρησιμοποιεί οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι αιχμηρό. Η ίδια παράδοση αναφέρει ότι οι Αιγινήτες την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής δεν χρησιμοποιούσαν ψαλίδια, ούτε λούζονταν γιατί θα πονούσε το κεφάλι τους όλο το χρόνο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png