Οι λαμπρές εκδηλώσεις, για την επέτειο των 400 ετών (1622-2022) από της κοιμήσεως, του πολιούχου της Αίγινας Αγίου Διονυσίου. Ο πρωτοσύγκελλος π. Νεκτάριος Δαρδανός παρουσίασε το πρόγραμμα.

20221213_175934-nazariton-0.jpg

Την Παρασκευή 16, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αίγινα ένα μεγάλο πρόγραμμα από λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 400 χρόνων από της Κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, πρώτου πολιούχου του νησιού. 


Στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, που είναι και ο εμπνευστής του προγράμματος. Με την ευκαιρία της έναρξης των προετοιμασιών, στο Aegina Portal μίλησε σήμερα, ο πρωτοσύγκελλος, αρχιμανδρίτης, πατέρας Νεκτάριος Δαρδανός, ο οποίος έχει οριστεί τελετάρχης.

 "Κωνσταντίνος Αρτέμης, ο τελευταίος ναζαρηνός". Έκθεση στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως. 

"Με πολύ μεγάλη χαρά και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, θα εγκαινιαστεί η έκθεση αυτή το εσπέρας, το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου στις 5:30 μ.μ. στον χώρο αυτό, παρουσία του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας και των αρχών της νήσου. Είναι μία έκθεση η οποία έχει στηθεί με πολύ αγάπη στα πλαίσια της μεγάλης αυτής επετείου εορτάζουμε στο νησί της Αιγίνης των 400 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Διονυσίου του πρώτου πολιούχου Αιγίνης. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτών των επετειακών εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος ηθέλησε να πραγματοποιηθεί στο χώρο αυτό, αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα έκθεση, ουσιαστικά της ναζαρινής σχολής έκθεση - της ναζαρινής τεχνοτροπίας έκθεση - η οποία προβάλλεται μέσα από το πινέλο του Κωνσταντίνου Άρτεμη.

Η ναζαρινή τέχνη κάλυψε, θα λέγαμε, ουσιαστικά ολόκληρο τον 19ο αιώνα αιματοδότησε τον 19ο αιώνα τεχνοτροπικά. Είναι μία ιδιαίτερη τέχνη, βασικό κίνητρο της νέας ναζαρινής τέχνης ήταν μία πολεμική ενάντια στον νεοκλασικισμό και ουσιαστικά έδινε ένα βάθος και έφερνε μία νέα πνευματικότητα στα έργα. Είναι μία ιδιαίτερη σχολή η ναζαρινη σχολή και είναι ναζαρινή τέχνη, πολύ θαυμαστή και ενδιαφέρουσα και αξίζει κανείς πραγματικά να εντρυφήσει, αλλά και να επισκεφθεί την έκθεση αυτή για να θαυμάσει τα έργα του Κωνσταντίνου Αρτέμη. 

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, το απόγευμα στις 5:30, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο αυτό τα εγκαίνια της εκθέσεως "Κωνσταντίνος Άρτεμης ο τελευταίος ναζαρινός".

Επιστημονική Εσπερίδα με τίτλο: "Από το φως του Αγίου Διονυσίου στο χρώμα των ναζαρηνών" στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Νεότητας Ιεράς Μητροπόλεως.

"Στις 17 Δεκεμβρίου στις 6:30 θα ξεκινήσει επιστημονική εσπερίδα στο αμφιθέατρο του νεανικού κέντρου, στον όμορφο αυτό χώρο εδώ και έτσι έγκριτοι ιστορικοί, μελετητές της ιστορίας και της τέχνης, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και θεολόγοι, θα ομιλήσουν με θέμα την τεχνοτροπία αυτής της σχολής της ναζαρινής, της τέχνης των ναζαρινών με θέμα τον Άγιο Διονύσιο και την εικονογραφία του Αγίου Διονυσίου και θα αναπτύξουν όλες τις πτυχές και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν τα χρόνια εκείνα, όπου έζησε ο Άγιος Διονύσιος. 

Είναι μία ενδιαφέρουσα έτσι εσπερίδα επιστημονική αυτή η οποία θα πραγματοποιηθεί και καλούμε όλους τους αγαπητούς αδελφούς και φίλους να βρεθούν αυτό το απόγευμα κοντά μας, ούτως ώστε πραγματικά να μυηθούν στα άδυτα της τέχνης της των Ναζαρινών".

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022
17.30: Εγκαίνια Έκθεσης «Κωνσταντίνος Αρτέμης, ο τελευταίος ναζαρηνός» στο Κέντρο Νεότητας Ιεράς Μητροπόλεως εν Αιγίνη (πλησίον Ιερού Μητροπολιτικού Ναού).
18.30: Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιγίνης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ με την συμμετοχή του ιερού κλήρου της νήσου.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022
7.00: Ακολουθία του Όρθρου στον εις άνω Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.
7.30: Καταβασίες και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
10.00: Δοξολογία και στην συνέχεια λιτανευτική πομπή, η οποία μέσω των οδών Μητροπόλεως, Θωμαΐδου, Αιακού, Λεωφ. Δημοκρατίας, Αχιλλέως και Αφαίας θα καταλήξει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.
16.30: Εσπερινός αποδόσεως στον εις άνω Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.
18.30: Επιστημονική Εσπερίδα με τίτλο: «Από το φως του Αγίου Διονυσίου στο χρώμα των ναζαρηνών» στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Νεότητας Ιεράς Μητροπόλεως εν Αιγίνη (πλησίον Ιερού Μητροπολιτικού Ναού).

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022
7.00: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου – Αγ. Διονυσίου (Επισκοπή) Παλαιάς Χώρας Αιγίνης.
10.00: Ξενάγηση στον ιστορικό χώρο της μεσαιωνικής καστροπολιτείας της Παλαιάς Χώρας και επίσκεψη στο κελί του Αγίου Διονυσίου.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα ψάλει ο ελλογιμώτατος κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Κοσμήτορας αυτής.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png