"Από το Φως του Αγίου  Διονυσίου  στο χρώμα των ναζαρηνών".  Επιστημονική εσπερίδα στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως.

20221217_195849-00.jpg

Ακόμη μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, για τον εορτασμό της επετείου των 400 ετών (1622-2022) από της κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης. 



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ενός μεγάλου κοινού, που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του Κωνσταντίνου Αρτέμη (1878-1972) ο οποίος υπήρξε ένας από τους τελευταίους Έλληνες δυτικότροπους ακαδημαϊκούς ζωγράφους. 

20221217_195849-04.jpg

Το εικονογραφικό του έργο είναι οικείο στους κατοίκους της Αίγινας, καθώς έργα του φιλοξενούνται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας - Αγίου Νεκταρίου. Είναι επηρεασμένο από την τέχνη των Ναζαρηνών.  Η δράση του ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνει μέχρι το τρίτο τέταρτο του 20ου αιώνα.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο πρωτοσύγκελλος π. Νεκτάριος Δαρδανός, τελετάρχης του προγράμματος. Ακολούθησε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, που έψαλε ύμνους υπό την διεύθυνση του πρωτοπρεσβύτερου, πατέρα Νικόλαου Γαρυφάλλου. 

20221217_195849-03.jpg

Ο κύκλος τον ομιλιών ξεκίνησε με τον κ. Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, Ερευνητή - Συλλέκτη, ο οποίος, επίσης, ευχαρίστησε τον αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Δέδε για τη βοήθεια που προσέφερε στην οργάνωση της έκθεσης.

Ακολούθησε το τραπέζι τον ομιλητών, το οποίο συντόνισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Γιώργος Μπήτρος. Εισηγήσεις έκαναν η προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Α.Κ. Αργοσαρωνικού, κ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, ο κ. Φριλίγκος Ιωάννης , Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας  και Τέχνης και η κ Ιωάννα Στουφή - Πουλημένου, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο Θεολόγος - Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης.

20221217_195849-02.jpg

Ο κύκλος των ομιλιών συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, και τον ευχαριστήριο λόγο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, που προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους ομιλητές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μουσικά, με σχήμα πνευστών του Μουσικού Συλλόγου Αίγινας ΜΟΥΣΑ, υπό τη διεύθυνση της κυρίας Ελένης Αθανασοπούλου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png