Εορτασμός Ι.Ν. Σύναξης Αιγινητών Αγίων.


Γράφει ο Νεκτάριος Λαβούτας
Με κατάνυξη εόρτασε  και φέτος ο Ι.Ν. "Σύναξης Αιγινητών Αγίων" (Άγιος Θωμάς) στο Λιβάδι, με συμμετοχή πλήθους πιστών και του Ιερού κλήρου του νησιού μας. Την Παρασκευή 30 Ιουλίου ετελέσθει Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητρ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους Αγίους της Αίγινας, την θέση της εκκλησίας του σήμερα και του χθες, παρέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τους τοπικούς μας αγίους. Αίσθηση προκάλεσε στο εκκλησίασμα η αναφορά του στον Άγιο Νεκτάριο, όταν περιέγραψε πως έπεσε στα χέρια του ένα «μπιλιετάκι» του Αγίου μας, που απευθυνόταν σε μια κυρία της Αίγινας φιλάσθενη, για το πως θα πρέπει να αντιμετώπιση την νηστεία. Λόγια γεμάτα συμπόνια και κατανόηση για κάποιον που έχει προβλήματα υγείας και δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την υγεία του κάνοντας αυστηρή νηστεία.


Ο Σεβασμιώτατος  ευχαρίστησε όλους εκείνους που  συμμετείχαν στην επιτυχημένη οργάνωση της κατανυκτικής εορτής και συνεχάρη τον π. Ιωάννη Βλάχο, εφημέριο του Ι.Ν. για τα έργα που επιτελούνται  στην ενορία του. Εκτος από τον Ιερό κλήρο του νησιού τίμησε και συλλειτούργησε και ο Γενικός Αρχιερατικός  Επίτροπος της Ι. Μ. Ύδρας π. Ακίνδυνος Δαρδανός. Επίσης τη Θ. Λειτουργία παρακολούθησε και η Δ. Σύμβουλος  κ. Σοφία Πετρίτου. Μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Αρχονταρίκι δέχτηκε τον κλήρο και τους πιστούς, με πλούσια εδέσματα και φρούτα με την φροντίδα των επιτρόπων και των κυριών της ενορίας.

Χρονολογικός  Πίνακας των Αγίων  της Αίγινας

  • Αγιος Κρίσπος,  πρώτος επίσκοπος Αιγίνης το 50 μ. Χ
  • Αγιος Λεόντιος, ο Στρατηλάτης το 50 μ.  Χ
  • Ιούλιος & Ιουλιανός   Ιεραπόστολοι το 391-401 μ Χ
  • Οσία Αθανασία  το 9ο αι. μ. Χ
  • Οσία Θεοδώρα το 892 μ. Χ
  • Οσία Θεοπίστη  το 900 μ. Χ
  • Όσιος Λουκάς το 953 μ. Χ
  • Αγιος Διονύσιος, Επίσκοπος Αιγίνης 1622 μ. Χ
  • Αγιος Νεκτάριος  Πενταπόλεως 1920 μ. Χ  
  • Αγιος Σάββας  ο νέος, της Καλύμνου 1948  μ. Χ
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png