Featured

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αίγινας. Σε πανηγυρικό κλίμα, η περιφορά των εικόνων περιμετρικά του ναού.

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αίγινας. Η αναστήλωση των εικόνων και η περιφορά των ιερών εικόνων.

Σε κλίμα πανηγυρικό κλίμα, γιορτάστηκε σήμερα στην Μητρόπολη της Αίγινας η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
 



Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μικρή λιτάνευση των ιερών εικόνων περιμετρικά του ναού, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσής τους και της νίκης της Ορθοδοξίας κατά της Εικονομαχίας. Οι πιστοί, κρατώντας στα χέρια τους εικόνες, συμμετείχαν με ευλάβεια στην πομπή, η οποία έχει λαμπρό και πανηγυρικό χαρακτήρα και τελείται από τα μέσα του 9ου αιώνα, όταν και καθιερώθηκε ο εορτασμός.

Κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης έγιναν τέσσερις στάσεις, στις τέσσερις πλευρές του ναού

Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος καθιερώθηκε η εορτή της Ορθοδοξίας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την Πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δηλαδή 42 ημέρες πριν από το Πάσχα. Είναι πάντοτε η πρώτη Κυριακή των Νηστειών και φέρει έντονο πανηγυρικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς υπενθυμίζει τη νίκη της Ορθοδοξίας και την ενότητα της Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης έγιναν τέσσερις στάσεις, στις τέσσερις πλευρές του ναού, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό. Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, δίνοντας ιδιαίτερο τόνο στη γιορτινή ατμόσφαιρα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.