Στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στην Παλιαχώρα.


Με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ο εσπερινός στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στην Παλιαχώρα, ενώ σήμερα το πρωί η θεία λειτουργία. Το πανηγύρι του Σταυρού στην Παλιαχώρα είναι το τελευταίο του θέρους σύμφωνα με τη λαογραφική παράδοση της Αίγινας. Κι αυτό γιατί στις 14 Σεπτεμβρίου την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οι αγρότες του νησιού σταματούσαν τις καλοκαιρινές εργασίες ενώ παράλληλα άλλαζε και ο ημερήσιος κύκλος της ζωής τους. Σταματούσαν για παράδειγμα να κοιμούνται το μεσημέρι, ενώ δεν άφηναν τα ζώα στους αγρούς κατά τις βραδινές ώρες. Το ίδιο συνέβαινε και με τους ναυτικούς, που σταματούσαν τα μεγάλα ταξίδια. Η ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το έθιμο του Λειδινού, η αναβίωση του οποίου είχε πραγματοποιηθεί

Χθες βράδυ η ατμόσφαιρα στη Παλιαχώρα χαρακτηριζόταν από την πληθωρική παρουσία του κόσμου, τους υπαίθριους πάγκους με τα κάθε λογής αντικείμενα και το γλέντι που είχε στηθεί στον περίβολο της εκκλησίας. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης οχημάτων, οι άνδρες από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας δεν επέτρεπαν στα αυτοκίνητα να ανέβουν κοντά στην εκκλησία, αλλά να παραμένουν στο μεγάλο parking που υπάρχει στην είσοδο της Μονής της Αγίας Τριάδος. Οι κάτοικοι της Αίγινας εξακολουθούσαν να έρχονται μέχρι αργά και σε αυτό συνέβαλε και η πολύ όμορφη φθινοπωρινή βραδιά.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png