Των Ταξιαρχών στο Μαραθώνα. Η παράδοση παραμένει καλά φυλαγμένη. .

Η παραμονή των Ταξιαρχών συνδέεται λαογραφικά για την Αίγινα με διάφορες πεποιθήσεις και δοξασίες. Μία από αυτές ήταν ότι οι νοικοκυρές την παραμονή των Ταξιαρχών έπρεπε να μαζέψουν τα παπούτσια και τα ρούχα που βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο. Το βράδυ δεν άφηναν βρεγμένα ρούχα, που είχαν πλύνει. Θεωρούσαν ότι αν άφηναν αυτά τα αντικείμενα στο ύπαιθρο οι Ταξιάρχες θα έπαιρναν μαζί με τα ρούχα και τις ψυχές. Η γιορτή των Ταξιαρχών παραμένει σημαντική ακόμη και σήμερα για την Αίγινα, καθώς σε πολλές περιοχές του νησιού, εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στη μνήμη τους πανηγυρίζουν.


Μία από αυτές είναι το μικρό ξωκκλήσι που βρίσκεται στον Μαραθώνα. Δεν είναι γνωστό, παρά μόνο στους ντόπιους. Βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από τον κεντρικό δρόμο, κυριολεκτικά κρυμμένο μέσα στα περιβόλια και τις φιστικιές. Όμως για την τοπική κοινότητα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της θρησκευτικής παράδοσης, που διαφυλάσσεται με προσοχή από τους νεώτερους μέχρι σήμερα. Μια θρησκευτική γιορτή, με λιτή πανηγυρική ατμόσφαιρα, που σπανίζει στις μέρες μας και που κρατά όλα τα στοιχεία που τροφοδοτούν την πίστη και μεταφράζεται σε αγάπη για τη διατήρηση όλων όσων τη συνθέτουν. Ο εσπερινός στο σημαιοστολισμένο εκκλησάκι των Ταξιαρχών και η ευκαιρία για μια μικρή στάση από την καθημερινότητα στα πεζούλια του περιβόλου, είναι αρκετά για να αναμοχλεύσουν συναισθήματα που ευτυχώς δεν χάθηκαν.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png