Στο γραφικό εξωκλήσι του "Αι Γιάννη του νηστευτή".

Γράφει ο Νεκτάριος Λαβούτας.
Κατανυκτική η ατμόσφαιρα στο γραφικό εξωκλήσι του «Αι Γιάννη του νηστευτή» στην περιοχή μεταξύ Κυψέλης &Αγίων Ασωμάτων, που εορτάζετε η μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Οι υπέροχοι ψαλμοί της Εκκλησίας, το ιστορικό της αποτομής που αναφέρονται στον πρόσωπο Του Ιωάννη, μας «ταξίδευσαν» στους Άγιους τόπους της Παλαιστίνης. Στον εσπερινό και την Θεία λειτουργία, λειτούργησε ο Πρωτ. π. Μιχαήλ Τζίτζης, στο « ψαλτήρι» ο π. Αναστάσιος Μαλτέζος, παρά τη ηλικία του άνω των 90 χρόνων, η στεντόρεια φωνή του αντηχούσε στο χώρο. Σε σύντομο διάλογο με τον «παπά Τάσο» μας είπε ότι έχει βαπτίσει πάνω από 3000 άτομα και ότι χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ύδρας Προκόπιο Καραμάνο (1912-1965)  Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον εσπερινό Τρίτη  28/08 και την θεία λειτουργία Τετάρτη 29η Αυγούστου, με σύμμαχο το δροσερό αεράκι που επικρατεί αυτές τις μέρες.


Σε σύντομο λόγο του, ο  Καθ. του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Καλαμάκης, αναφέρθηκε στον σπουδαίο Πρόδρομο και Άγιο, λέγοντας χαρακτηριστικά "Δεν υπάρχει Ι. Ναός της Ορθοδοξίας που να μην έχει την εικόνα του Αγίου Ιωάννου στο Τέμπλο του, από την Αγία Σοφία στη Κωνσταντινούπολη , έως και το τελευταίο εξωκλήσι. Είναι ο Άγιος εκείνος που είναι δίπλα στο Χριστό, είναι ο Άγιος εκείνος που κατέβηκε στον Αδη για να μιλήσει σ΄ αυτούς που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τον Χριστό. Σύμφωνα με αναφορά του  Ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης εμφανίζεται πλέον σε ηλικία 30 ετών «κατά θείαν εντολήν», «εν τη ερήμω της Ιουδαίας». Κάνοντας όμως λόγο περί του Ιορδάνη ποταμού συνάγεται ότι αναφέρεται στο νότιο τμήμα της χώρας, την περιορδάνεια περιοχή, κηρύσσοντας: «Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών».

Παράλληλα με τα κηρύγματά  του ήταν και η εμφάνισή του  καθώς ο ασκητικός βίος και  διατροφή του. Φορούσε μάλλινο ένδυμα "από τρίχες καμήλου και ζώνη δερμάτινη περί την οσφύ του". Η δε διατροφή του ήταν άγριο μέλι και ακρίδες. Τόσο η εμφάνιση αυτή όσο και ο ασκητικός βίος του  Ιωάννη παράλληλα με τα κηρύγματα  και τις βαπτίσεις μετάνοιας  που προέβαινε ήταν επόμενο να προκαλέσει πλήθος ακροατών αλλά και  πολλών θαυμαστών του απ΄ όλη τη Παλαιστίνη. Εκεί τον συνάντησε και ο Ιησούς Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Εκείνος αρχικά αρνήθηκε, όμως ο Χριστός επέμενε, και έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη Ποταμού.

Τα λόγια του Τιμίου Προδρόμου αποτελούσαν μαχαιριές  στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του  βασιλιά Ηρώδη Αντύπα και της  παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού  του Φιλίππου. Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον  φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των  γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος  ότι ζητήσει, διότι του άρεσε  πολύ ο χορός της. Τότε η αιμοβόρος  Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει  στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη. Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός.

Ο Ιωάννης Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες.

Η Εκκλησία μας εορτάζει την αποτομή της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png