Ξεκίνησαν στην Αίγινα τα Θερινά Σχολεία Φυσικής 2022. Στη μνήμη του Γιάννη Πούντου, τα αφιέρωσε ο διευθυντής του ΓΕΛ Αίγινας κ. Γιώργος Γκαρής.

 
Ξεκίνησε χθες Κυριακή, το πρώτο από τα πέντε θερινά σχολεία που θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Αίγινα και διοργανώνονται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Γενικό Λύκειο Αίγινας, με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας.


Το πρώτο Θερινό Σχολείο, που γίνεται αυτή την περίοδο, αφορά μαθητές γυμνασίου και πραγματοποιείται από 26 έως 28 Ιουνίου. Σκοπός του θερινού σχολείου είναι η διδασκαλία της Φυσικής να καταστήσει τους μαθητές ικανούς να εκτιμούν το φυσικό κόσμο και να συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων σχετικών με τις μεταβολές, που η ανθρώπινη δραστηριότητα επιφέρει σε αυτόν, χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση, αναγνωρίζοντας ερωτήματα και εξάγοντας συμπεράσματα που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.
 
Στόχος του Θερινού σχολείου είναι να μελετούν και να αξιολογούν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει από την παρατήρηση, την πειραματική διαδικασία, να χρησιμοποιούν την επιστημονική γνώση και μέθοδο καθώς και τις έννοιες που τις περιέχουν, να εφαρμόζουν τις γνώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα θερινά σχολεία της Ε.Ε.Φ. απευθύνονται σε απόφοιτους της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων.
 
 
Στη μνήμη του Γιάννη Πούντου, αφιέρωσε τα φετινά Θερινά Σχολεία Φυσικής ο διευθυντής του ΓΕΛ Αίγινας κ. Γιώργος Γκαρής, ο οποίος δήλωσε στο Aegina Portal:
 
"Έχουμε τη χαρά να σας υποδεχόμαστε στα Θερινά Σχολεία Φυσικής που διοργανώνει το Γενικό Λύκειο της Αίγινας σε συνεργασία πάντα με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Δήμο που είναι σταθερός χορηγός σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Τα τρία πρώτα Θερινά Σχολεία είναι στο διάστημα από 26 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου και αφορούν διαδοχικά τους μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του Δημοτικού και θα ακολουθήσουν και δύο ακόμα στο τέλος του Αυγούστου, μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αυτή τη φορά.

Είναι η πρώτη χρονιά που γίνονται τόσα πολλά θερινά σχολεία λόγω της μεγάλης προσέλευσης και των συμμετοχών, που υπήρξαν για το φετινό καλοκαίρι. Η προσπάθειά μας είναι γνωστή πλέον στην αιγινήτικη η κοινωνία. Το σχολείο είναι πάντα ανοιχτό σε διαδρομές που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με την κοινωνία και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να το καταφέρουμε αυτό.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές από μεγάλα ερευνητικά κέντρα,  πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, έρχονται και διδάσκουν ή ενημερώνουν τους μαθητές σε θέματα θετικών επιστημών και τεχνολογιών, μεμε την πλέον σύγχρονη πληροφόρηση και αυτό βέβαια κάνει τους μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά, στη συνέχεια να βλέπουν τις θετικές επιστήμες με ένα εντελώς διαφορετικό μάτι.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ και τον κύριο Φιλντίση και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τον κύριο δήμαρχο και γενικά το δήμο για τη βοήθεια που προσφέρει πάντα στα θερινά σχολεία φυσικής, αλλά το κυριότερο και το πιο σπουδαίο από όλα είναι το τι θα ήθελα να αφιερώσω από τη μεριά μου τα φετινά θερινά σχολεία φυσικής στιγμή με τον Γιάννη Πούντου. Όλοι ξέρετε ότι έφυγε από κοντά μας τη χρονιά που πέρασε.

Ο Γιάννης ήταν αυτός που ξεκίνησε τα Θερινά Σχολεία Φυσικής, ο πρωτεργάτης, ο εμπνευστής και με τις δικές του προσπάθειες, έχουμε φτάσει στο σημείο και στο επίπεδο που βρισκόμαστε και ο Γιάννης έχει αφήσει μία παρακαταθήκη μεγάλη και βέβαια αυτό μας βάζει σε υποχρεώσεις, να συνεχίσουμε το έργο το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".


 

Η Δρ. Ελένη Μακαρώνα, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων δήλωσε στο Aegina Portal:
 
"Για μία ακόμα χρονιά, ήμαστε με πάρα - πάρα πολύ μεγάλη χαρά εδώ στην Αίγινα, που φιλοξενεί το θερινό σχολείο για παιδιά Γυμνασίου και διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η χαρά μας είναι διπλή, γιατί δίνουμε τη δυνατότητα σε μαθητές που έχουν τη θέληση και τη δίψα για μάθηση, να τους προσεγγίσουμε, να τους δώσουμε πληροφορίες που μπορεί να μην βρουν αλλού. Να δούνε τις νέες τεχνολογίες και να αρχίσουμε να εκκολάπτουμε τη νέα γενιά επιστημόνων της χώρας.

Η άλλη χαρά που έχουμε είναι τι βρισκόμαστε, έτσι, συνάδελφοι που αγαπάμε να το κάνουμε αυτό, μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό των παιδιών και το δικό μας ενθουσιασμό για αυτό που αγαπάμε και κάνουμε και είναι πραγματικά πολύ - πολύ μεγάλη χαρά και μεγάλη μας τιμή που η Ένωση Ελλήνων Φυσικών μας προσκαλεί να μοιραστούμε αυτές τις εμπειρίες μαζί με τα παιδιά".


 

Ο φυσικός Γιώργος Μποτζάκης δήλωσε:


"Κάθε χρόνο όπως και πέρυσι και πρόπερσι, ερχόμαστε στην Αίγινα με μεγάλη ευχαρίστηση για να παρουσιάσουμε με την ένωση Ελλήνων Φυσικών διάφορα πειράματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον ηλεκτρομαγνητισμό.

Φέτος θα κάνουμε και εργαστήριο. Έχουμε προχωρήσει περισσότερο. Είναι χαρά μας κάθε χρόνο που μας καλεί η Ένωση και ερχόμαστε με μεγάλη ευχαρίστηση για να δώσουμε στους μαθητές μία ας το πούμε, σε μαθητές τους ενδιαφέρει η φυσική, να τους δώσουμε ένα ερέθισμα να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο και κάποιοι από αυτούς να γίνουν ερευνητές, ενδεχομένως καθηγητές πανεπιστημίου, να βοηθήσουν στην έρευνα και στην ανακάλυψη διαφόρων νέων πραγμάτων".


 

Ο φυσικός κ. Θεόδωρος Φιλιππάκης δήλωσε:
 
"Δεν έχουμε αφήσει αυτή την ενασχόληση πού είναι η πειραματική διδασκαλία. Όλη την εμπειρία μας θέλουν να την παρουσιάσουμε στα παιδιά και ιδιαίτερα στα παιδιά του γυμνασίου, επειδή ο εγκέφαλός τους είναι καθαρός και θέλουμε να τους μεταφέρουμε αυτές τις έννοιες, που θα τις συναντήσουν στο λύκειο.

Άρα, επομένως, ο σκοπός μας, μέσα από τις πειραματικές αυτές διαδικασίες, θέλουμε να διεγείρουμε τον ανθρώπινο τους εγκέφαλο, έτσι ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να έχουν το πρώτο έναυσμα όταν θα φτάσουν στο λύκειο.

Οι πειραματικές μας αυτές διαδικασίες, ξεκινάνε από τα ηλεκτρικά πεδία, από τα μαγνητικά πεδία, από αυτά που ιστορικοί, όπως ήταν ο Faraday, όπως ήταν ο Αμπέρ, όπως ήταν ο Μάξουελ, όπως είναι ο Tesla, ο οποίος συνδύασε τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό.

Μέσα από μία ειδική συσκευή, συσκευή του Tesla όπου και ο κύριος Μποτσάκης εδώ, έχει κατασκευάσει μία τέτοια συσκευή όπου θα δουν τα παιδιά κάτι τελείως διαφορετικό και πέρα από αυτό που λέμε γυμνάσιο ή λύκειο".




Ο Δρ. Σπύρος Κιτσινέλης, επιστημονικός ερευνητής φυσικοχημείας και φασματοσκοπίας δήλωσε:

"Έχουμε έρθει εδώ στην υπέροχη Αίγινα με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών να πούμε πράγματα διάφορα στα παιδιά γυμνασίου για τη φυσική και όχι μόνο, γενικότερα για την επιστήμη.

Εγώ συγκεκριμένα τους μίλησα για τις τεχνολογίες των πηγών φωτός, πώς έχουμε καταφέρει με διάφορες τεχνολογίες και με την χημεία και φυσική να φτιάξουμε τεχνητό φως και να κάνουμε τη νύχτα μέρα.

Τις εφαρμογές στις καθημερινές του φωτός και των πηγών αυτών, που αναπτύξαμε. Είναι ένας θεσμός εδώ το Θερινό Σχολείο των τελευταίων ετών. Τα παιδιά είναι γυμνασίου, είναι πολύ χαρισματικά, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και φυσικά το συνδυάζουμε και με την ομορφιά και τη χαλάρωση εδώ στην όμορφη Αίγινα".
 
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png