Ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος, για τις βαθμολογίες στις Πανελλαδικές 2022.


Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος, μίλησε στο Aegina Portal:


Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος δήλωσε τα ακόλουθα:

"Γεια σας, βρισκόμαστε εδώ άλλη μία χρονιά, για να δούμε για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων των μαθητών που δώσανε φέτος για τα ΕΠΑΛ. Η φετινή χρόνια είναι ιδιαίτερη χρονιά και τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν καλά για τους μαθητές μας, ούτως ή άλλως είναι η πρώτη χρονιά που δίνουν τα παιδιά εξετάσεις, οπότε είμαστε χαρούμενοι για τα παιδιά.

Ωστόσο, η φετινή χρονιά είναι και χρόνια ιδιαιτεροτήτων, δηλαδή επειδή έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές στις Πανελλήνιες είναι καλό να γίνουν γνωστές. Το πρώτο είναι ότι έχει αλλάξει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, που μπήκε στη ζωή μας από πέρυσι. Έχει αλλάξει από φέτος και με βάση αυτήν βλέπουν οι υποψήφιοι τους βαθμούς τους στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου.

Ένα πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε, είναι ότι φέτος οι συντελεστές βαρύτητας, όπως ίσως ξέρουν οι υποψήφιοι, έχουν οριστεί ανά τμήμα, δηλαδή κάθε σχολή, κάθε σχολή πανεπιστημίου, έχει ορίσει ξεχωριστούς συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα. Άρα ένας μαθητής που έχει πάρει τους βαθμούς του τώρα, δεν γνωρίζει με σιγουριά τα μόρια του, γνωρίζει τα μόρια για μία συγκεκριμένη σχολή.

Και επειδή υπάρχουν και πολλές ερωτήσεις γι’ αυτό την ειδική εφαρμογή του υπουργείου αυτό που βγαίνει στα παιδιά, είναι τα μόρια τους ανά σχολή και όχι τα μόρια τους γενικά, γιατί δεν υπάρχει αυτό το πράγμα πια.

Ένα δεύτερο πράγμα το οποίο είναι καλό να συζητήσουμε, είναι ότι μέχρι 30 του μηνός λήγει η προθεσμία για τα μηχανογραφικά και αυτή η ιδιαιτερότητα που έχουμε τα τελευταία χρόνια, να κάνουν τα παιδιά παράλληλο μηχανογραφικό, όχι μόνο για τις σχολές που περνάνε, αλλά και για τα ΙΕΚ που θέλουμε να σπουδάσουν.

Εδώ να υπενθυμίσω δυο-τρία πράγματα που έχουν να κάνουν μόνο με το ΕΠΑΛ. Οι μαθητές που θέλουν να κάνουν σε ένα ΙΕΚ αίτηση εγγραφής, μπορούν να κάνουν με το πτυχίο ειδικότητας το τρίτο εξάμηνο των ΙΕΚ εγγραφή και όχι κατευθείαν στο πρώτο εξάμηνο.

Ένα γενικό σχόλιο για τους μαθητές που φέτος τώρα πήραν τους βαθμούς τους, είναι ότι καταφέρανε σε μία δύσκολη χρονιά την πρώτη χρονιά μετά από τρία χρόνια που είπαμε ότι επανήλθε η κανονικότητα, μία κανονικότητα που είχε να κάνει με μέρες που δεν ερχόντουσαν τα παιδιά λόγω covid, με μέρες που δεν ερχόταν ο καθηγητής λόγω covid, με μέρες που το μισό τμήμα έλειπε, έχουμε λοιπόν να κάνουμε μία σχετική κανονικότητα και έτσι τα παιδιά είναι άξια συγχαρητηρίων για όλες τις βαθμολογίες που πιάσανε.  Και για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να έχουμε να μην σκεφτόμαστε θετικά αυτή τη χρονιά.

‘Ενα τελευταίο πράγμα που θέλω να εφιστήσω την προσοχή στους υποψήφιους δεν γνωρίζουμε σίγουρα αν περάσαν ή δεν περάσαν, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε όταν βγουν οι βάσεις και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Ο λόγος είναι ότι ακριβώς όπως σας είπα, η κάθε σχολή τους ξεχωριστούς συντελεστές βαρύτητας, υπάρχει και η ΕΔΕ και έτσι θα έχουμε μία συνολική εικόνα και εκτίμηση των αποτελεσμάτων, όταν βγουν τα αποτελέσματα το ποιος μαθητής περνάει σε κάποια σχολή.

Εγώ θέλω να πω ότι αυτή η χρονιά ήταν μία δύσκολη χρονιά, το ξαναλέω και ήταν μία χρονιά που οι μαθητές της τρίτης λυκείου δώσανε πανελλήνιες εξετάσεις έχοντας να δώσουν ενδοσχολικές εξετάσεις δύο χρόνια. Ξαφνικά λοιπόν αυτοί οι μαθητές δώσανε πανελλήνιες εξετάσεις και γι’ αυτό το λόγο τους ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση και τα καλύτερα αποτελέσματα, όταν βγουν αυτά τα αποτελέσματα".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png