Μια υπαίθρια σκακιέρα στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, στην Κυψέλη.

20220913_123652-skakiera-00.jpg
Ένα υπαίθριο σκάκι κατασκευάστηκε στο προαύλιο του 2ου Γυμνάσιου Αίγινας στην Κυψέλη. Οι σκακιστικοί αγώνες ξεκίνησαν ήδη και όπως φαίνεται το νέο αυτό απόκτημα, έχει ενθουσιάσει τους μαθητές.


Δεν αποκλείεται σύντομα, να δούμε και σκακιστικές αναμετρήσεις μεταξύ των σχολείων του νησιού.  Όπως εξήγησε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Μπήτρος, αυτό το υπαίθριο σκάκι ήταν ένα όνειρο, που υλοποιήθηκε με την προσφορά χρημάτων, που είχε συγκεντρώσει το παλιό Δεκαπενταμελές Συμβούλιο. Μάλιστα, παρουσίασε και το ιστορικό - λαογραφικό πλαίσιο του σημείου που κατασκευάστηκε αυτή η σκακιέρα, ένας κύκλος που ορίζεται από μεγάλα κυπαρίσσια και στο παρελθόν χρησίμευε σαν φυτώριο.

Ο κ. Γιώργος Μπήτρος, μιλώντας σήμερα στο Aegina Portal είπε: "Βρισκόμαστε στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, στην Κυψέλη. Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι εδώ παλαιότερα ήταν το φυτώριο και η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης και σε πολύ παλιές δεκαετίες, στα μέσα του 20ου αιώνα, ο δάσκαλος Ιωάννης Ηλιόπουλος έδινε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν να φυτεύουν λαχανικά, αλλά και μικρά δεντράκια, τα οποία μετά τα μετέφεραν στα σπίτια τους και σε πολλές περιοχές της Κυψέλης, υπάρχουν δέντρα τα οποία προέρχονται από αυτό το φυτώριο.

Χαρακτηριστικό κομμάτι αυτού του κήπου, τότε, είναι αυτά τα κυπαρίσσια τα οποία βρίσκονται σήμερα σ’ έναν κύκλο. Και μας κάνει εντύπωση αυτό, γιατί μέσα εδώ, σε αυτό τον κύκλο, μπορεί κανείς να κάνει και μάθημα, εκτός του ότι μπορεί να περάσει όμορφα στο διάλειμμα του σχολείου.

Αυτόν λοιπόν τον χώρο εμείς εκμεταλλευτήκαμε και φτιάξαμε ένα υπαίθριο σκάκι. Μία πολύ απλή κατασκευή, αλλά πολύ σημαντική για τη ζωή του σχολείου, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά, να ασχοληθούν με ένα παιχνίδι, το οποίο χρειάζεται, όχι απλά γνώσεις και να ξέρεις τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά χρειάζεται να σκεφτείς, είναι ένα πνευματικό παιχνίδι.

Ήταν ένα όνειρο να φτιάξουμε ένα υπαίθριο σκάκι, που το βλέπουμε και σε πλατείες, το βλέπουμε και σε χώρους αναψυχής, είτε σε ξενοδοχεία, αλλά και σε άλλα σχολεία. Έτσι λοιπόν, κάναμε μία μικρή επιστράτευση, θα έλεγα, κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι μας βοήθησαν. Πρώτα από όλα θα πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Μηνά Γιαννούλη, τον πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος προσφέρθηκε να μας φτιάξει μία μικρή ελαφριά βάση όπου επάνω θα τοποθετηθούν τα πιόνια. Και μετά ο κύριος Βαγγέλης Παναγώπουλος, να κόψει τα ξύλα και να μας φτιάξει τα πιόνια, το βασιλιά, τη βασίλισσα, τους στρατιώτες, τα φρούρια, τα άλογα και να τα βαψει.

Τώρα, θα πρέπει εδώ να πούμε, ότι τα έξοδα καλύφθηκαν με έναν πολύ όμορφο τρόπο. Το περσινό Δεκαπενταμελές Συμβούλιο άφησε πίσω του φεύγοντας κάποια χρήματα, τα οποία τα αξιοποιήσαμε. Τα έδωσαν στο σχολείο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα γι’ αυτό το σκοπό και σε αυτό βεβαίως να συνεισφέρει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Έτσι αποκτήσαμε αυτό το σκάκι, αυτή την κατασκευή και φέτος πραγματικά την πρώτη μέρα, την ημέρα του αγιασμού, ήταν μία μεγάλη έκπληξη για τους μαθητές, που μπαίνοντας μέσα στην αυλή του σχολείου τους είδαν το σκάκι, να είναι έτοιμο χωρίς να τους έχουμε εμείς προετοιμάσει ή προηδοποιήσει, να το έχουμε προαναγγείλει. Ήταν μία έκπληξη και πριν αρχίσει ο αγιασμός, αλλά και μετά τον αγιασμό, άρχισαν να παίζουν και είχαμε τα πρώτα ρουά ματ. Δεν ξέρω σκάκι βέβαια, αλλά είναι ευκαιρία να μάθω. Γι’ αυτό λοιπόν σας προσκαλώ να έρθετε για μία παρτίδα σκάκι και σκοπός μας είναι να καλέσουμε και άλλα σχολεία και να κάνουμε αγώνες οι οποίοι θα βοηθήσουν και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των σχολείων, αλλά και στην αναβάθμιση, την πνευματική των παιδιών, με την απασχόληση τους με αυτό το όμορφο παιχνίδι".



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png