Συσσωρεύονται ελλείψεις και κενά στα Γυμνάσια της Αίγινας και στο ΕΠΑΛ, λόγω της έλλειψης καθηγητών.

kena-gimnasion-epal-aeginas-00.JPG

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα γυμνάσια του νησιού και το ΕΠΑΛ, λόγω των λειτουργικών κενών εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών. Στο Aegina Portal μίλησαν σήμερα ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας κ. Γιώργος Μπήτρος, ο διευθυντής του Γυμνασίου Μεσαγρού κ. Νίκος Οικονόμου και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων.



 
Ούτε μία ώρα μάθημα από τα μαθήματα των φυσικών επιστημών στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας. Τι είπε ο κ. Γιώργος Μπήτρος:

Καταρχήν σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για τα εκπαιδευτικά θέματα του νησιού. Είναι θέματα τα οποία είναι καυτά, γιατί αφορούν τα παιδιά μας και θα πρέπει όλοι να είμαστε ενημερωμένοι.

Όσον αφορά τώρα τη φετινή χρονιά, είμαστε ακριβώς ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν διαπιστωθεί κάποια κενά σε βασικές ειδικότητες, στην ειδικότητα της των φυσικών, των θετικών επιστημών και αφορούν τα μαθήματα φυσικής, χημείας, βιολογίας, γεωλογίας, γεωγραφίας. Δυστυχώς οι μαθητές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής ούτε μία ώρα μάθημα. Είναι βασικά μαθήματα και κυρίως η φυσική, χημεία και η βιολογία.

Δεν έχουν έρθει οι καθηγητές, ούτε μόνιμοι, ούτε αναπληρωτές. Για να είμαι πιο λεπτομερής να πω ότι διορίστηκε, τοποθετήθηκε εδώ μία καθηγήτρια φυσικής, αλλά δεν ήρθε διότι είχε άδεια ανατροφής τέκνων.

Είμαστε λοιπόν στην αναμονή όμως στο 2ο Γυμνάσιο που γνωρίζουμε ότι έχει Τμήματα Ένταξης υπάρχει η έλλειψη καθηγητών φυσικής και μαθηματικών στα Τμήματα Ένταξης, δηλαδή βλέπουμε ότι αυτή η ειδικότητα έχουνε μία έλλειψη μας ταλαιπωρεί λίγο, όχι μόνο στο 2ο Γυμνάσιο και στα υπόλοιπα γυμνάσια της Αίγινας, μαθαίνω και του Πόρου.

Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο, διότι ήδη έχουμε συμπληρώσει ένα μήνα σχολικής ζωής και δεν έχει διδαχθεί ούτε μία ώρα, ούτε μία σελίδα από τα μαθήματα αυτά και βέβαια εδώ συσσωρεύονται πολλές ελλείψεις και πολλά κενά.

Αυτά ήθελα εγώ να σας καταθέσω και να ενημερώσουμε τον κόσμο και τους γονείς, που βεβαίως είναι ενημερωμένοι ούτως ή άλλως από τα παιδιά τους για αυτά τα θέματα, που αφορούν την έλλειψη καθηγητών.

kena-aegina.jpg
Στον πίνακα, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Πειραιά, τα λειτουργικά κενά στην Αίγινα και στο Αγκίστρι, με ημερομηνία τελευταίας επικαιροποίησης 6/10/2022.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γυμνάσιο Μεσαγρού. Ο κ. Νίκος Οικονόμου είπε:

Αυτή τη στιγμή στην Αίγινα σε όλα τα σχολεία και φυσικά στο γυμνάσιο του Μεσαγρού υπάρχουν λειτουργικά κενά, έτσι λέγονται, από καθηγητές.

Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα, λόγω ότι πήρε άδεια κύησης η καθηγήτρια των μαθηματικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 12 ώρες κενό στα μαθηματικά, ενώ είχαμε ξεκινήσει να καλύψει αυτές τις ώρες.

Παράλληλα μας λείπουν και 13 ώρες στα μαθήματα που διδάσκουν καθηγητές θετικών επιστημών, είτε είναι φυσικός,  χημικός, βιολόγος και γεωλόγος.

Το ίδιο πρόβλημα γνωρίζω ότι το έχουν και άλλα σχολεία. Και ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι μας λείπουν 10 ώρες τις οποίες πρέπει να τις κάνει φιλόλογος.

Αυτά είναι τα κενά που έχει το γυμνάσιο Μεσαγρού. Όμως, παράλληλα υπάρχουν ώρες με λειτουργικά κενά, δηλαδή ώρες που πρέπει να καλύψουν οι φυσικοί και σε άλλα σχολεία της Αίγινας.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο ζήτημα της καθυστέρησης της ανακοίνωσης των Τμημάτων Ένταξης του γυμνασίου.


Κενά και στο ΕΠΑΛ της Αίγινας. Τι δήλωσε ο κ. Χρήστος Λίτος:

Η τωρινή κατάσταση με τα κενά στο ΕΠΑΛ της Αίγινας, έχει να κάνει με ελλείψεις κυρίως σε καθηγητές ειδικοτήτων. Δηλαδή δεν έχουμε έναν καθηγητή μηχανολόγο, έναν καθηγητή ηλεκτρολογίας και για λιγότερες ώρες έναν καθηγητή πληροφορικής και υγείας. Υπάρχουν και μικρότερες ελλείψεις σε λίγες ώρες γαλλικά, θεολόγο και φιλόλογο που δεν με πειράζουν όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα.

Πιστεύουμε ότι με την επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, αλλά και με κάποιες εσωτερικές μέσα στο νησί μετακινήσεις καθηγητών ή τοποθετήσεις, τα μικρότερα κενά θα καλυφθούν.

Γενικότερα η κατάσταση έχει ότι σ’ αυτές τις ειδικότητες που λείπει ένας καθηγητής, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρες ωράριο, οπότε τα παιδιά κάνουμε πεντάωρα ή κάποιες ώρες λιγότερες.

Ευελπιστούμε ότι με την γ’ φάση αναπληρωτών, αυτά τα κενά τα οποία όντως δημιουργούν θέμα σε αυτές τις ειδικότητες, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, πληροφορικής και υγείας, θα μπορέσουμε να καλυφθούν.

Δυστυχώς λόγω ενός τεχνικού κολλήματος δεν ήταν εφικτό να επικοινωνήσουμε με την διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αίγινας, κάτι που θα γίνει στην συνέχεια.


Ο ρόλος του υψηλού κόστους διαβίωσης και οι πρωτοβουλίες των Δήμων Ύδρας και Σπετσών:

Το κόστος διαβίωσης φαίνεται ότι είναι ένας σοβαρός παράγοντας. Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, είναι αναρτημένες από τις 4 Οκτωβρίου 2022, δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη είναι από τον Δήμο Ύδρας και αναφέρει ότι: "Ο Δήμος Ύδρας κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια, παρέχει μηνιαίο επίδομα 200 ευρώ ενοικίου, για όλους τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης παρέχεται βοήθεια στην εύρεση κατοικίας για ενοικίαση".

Η δεύτερη, από τον Δήμο Σπετσών, κινείται επίσης στο ίδιο πλαίσιο: "Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Σπετσών χορηγεί επίδομα σίτισης ύψους 200 ευρώ μηνιαίως, στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, για όσο διάστημα υπηρετούν στις εκπαιδευτικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της νήσου των Σπετσών".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png