Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.


Την ικανοποίηση του εξέφρασε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Γιώργος Σκαλτσιώτης, μιλώντας στο Aegina Portal σε ερώτηση για την έγκριση του θέματος: "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αναγκαία λιμενικά και συναφή έργα προστασίας του λιμένα Αγίας Μαρίνας , στο Δήμο Αίγινας", που συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 4.360.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια. Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο για το λιμάνι της Αίγινας Μαρίνας, όσο και για τον κυματοθραύστη του λιμένα της Πέρδικας, προϋπολογισμού 3.050.000 ευρώ, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και υπάρχει η δέσμευση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και του κυρίου Παναγιώτη Χατζηπέρου ότι στην επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας θα ενταχθούν καθώς είναι δύο ώριμα έργα που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina PortalΤην ίδια θετική στάση για το έργο διατηρεί ο κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος και σε σημερινό του Δελτίο Τύπου με τίτλο: "Το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας της Αίγινας πήρε το δρόμο του". Το Δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: "Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χτες, κατά τη 16η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αναγκαία λιμενικά και συναφή έργα προστασίας του λιμένα Αγίας Μαρίνας , στο Δήμο Αίγινας".

Στην εισήγηση του θέματος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Παναγιώτης Χατζηπέρος δήλωσε πως ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της πανέμορφης περιοχής τη Αγίας Μαρίνας που τα τελευταία χρόνια χειμάζεται, γίνεται πραγματικότητα.

Η υφιστάμενη λιμενική εγκατάσταση είναι αρκετά περιορισμένη και δεν μπορεί να δεχτεί τον ελλιμενισμό υδροπτερύγων (Flying Dolphin) που εκτελούν δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Επίσης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες μικρών κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής. Με το έργο που έχει προγραμματίσει η Π.Ε. Νήσων με το Δήμο Αίγινας, τον Δήμαρχο κο Δημήτριο Μούρτζη και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα αυξηθούν οι δυνατότητες και η χωρητικότητα του λιμανιού.

Η Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα η Π.Ε Νήσων δίνει μεγάλη έμφαση στον θαλάσσιο Τουρισμό ιδιαίτερα για τα νησιά μας. Έχει προγραμματίσει σειρά στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την αναβάθμιση των υφισταμένων. Το έργο λοιπόν του λιμένος της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση. Τα επόμενα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το νησί της Αίγινας είναι αυτό της αναβάθμισης του λιμένος Πέρδικας και η τοποθέτηση του Ναυδέτου της Αγίας Μαρίνας για την υποδοχή και φιλοξενία μικρών κρουαζιερόπλοιων.   

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων αναζητούν νέους προορισμούς. Η πολυνησιακή Ελλάδα με τα εκατοντάδες νησιά και με τις πάνω από 16.000 χλμ ακτές, μπορεί να δώσει την απάντηση και να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί με τις άλλες χώρες".