Μεγάλο το πρόβλημα και με τα ογκώδη στους δρόμους της Αίγινας.


Τα ογκώδη και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν, συμπληρώνουν την εικόνα του παραλόγου που μπορεί να αντικρίσει κανείς σε πολλούς δρόμους του νησιού. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια συνεχίζει να υφίσταται και παρά το γεγονός ότι τόνοι απορριμάτων απομακρύνονται καθημερινά, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί συνθέτουν μία άκρως αρνητική εικόνα. Ωστόσο αυτή την αρνητική εικόνα συμπληρώνουν και επιβαρύνουν τα λεγόμενα ογκώδη αντικείμενα. Δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την έλλειψη οποιουδήποτε ενοχικού, έστω, συναισθήματος κάποιων πολιτών, αλλά κυρίως την ατιμωρησία από την πλευρά του Δήμου, καθώς οι αυστηροί κανόνες του Κανονισμού Καθαριότητας που ψηφίστηκαν, μόλις πέρυσι τον Ιούλιο, δεν εφαρμόζονται.

Για όσους παρακολουθούν τα αυτοδιοικητικά της Αίγινας το πρόβλημα είναι γνωστό. Παραθέτουμε μία φράση του κυρίου Αντώνη Ντελή από την απολογιστική συνεδρίαση της Δημοτικής Αρχής που έγινε στις 30 Αυγούστου του 2016. "Ο κανονισμός καθαριότητας" είχε πει, "αν και πρόσφατος δεν εφαρμόζεται. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας να επιβαρύνουν με ογκώδη και κλαδέματα τους κάδους σκουπιδιών. Τότε ο κύριος Ντελής είχε επίσης πει: "Η επαρχία ασφυκτιά από την καθυστέρηση αποκομιδής των σκουπιδιών, γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Το κέντρο πολύ γρήγορα γεμίζει από σκουπίδια και η ανακύκλωση δεν έχει μπει στη ζωή μας". Παρόμοιες τοποθετήσεις είχαν κάνει και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε ως διαπίστωση, είτε καταθέτοντας προτάσεις. Το πρόβλημα υπήρχε, είχε επισημανθεί από όλους. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν την τελευταία περίοδο μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την υπόθεση με τα οχήματα που δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ απλά το "ανέδειξαν" με εκκωφαντικό τρόπο. Το είχαν παρουσιάσει και οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας με παράστασή τους στο δημοτικό συμβούλιο τον χειμώνα.

Ωστόσο το ζήτημα των ογκωδών αντικειμένων που πετιούνται στους δρόμους είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί ο δήμος να στερείται ελεγκτικού μηχανισμού, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, όμως η εφαρμογή του θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σε μικρή κλίμακα. Άλλωστε η έλλειψη προσωπικού ήταν ένα γνωστό θέμα πριν την ψήφισή του. Είναι απίστευτο ακόμη και ως σκέψη, η κατάσταση με τα απορρίμματα να είναι τόσο κακή στο νησί και όμως κάποιοι αυτή την περίοδο να πετούν από είδη υγιεινής, μέχρι έπιπλα και μεγάλο αριθμό στρωμάτων και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το Aegina Portal είχε υποβάλει πριν από μήνες ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τον αριθμό των προστίμων που έχουν επιβληθεί λόγω εφαρμογής του Κανονισμού Καθαριότητας. Δεν πήρε ποτέ απάντηση μέχρι σήμερα.

Το ζήτημα, αυτού του είδους των ογκωδών, δεν το κάνει διαφορετικό μόνο η παραβατικότητα, αλλά το γεγονός ότι ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει αποφάσεις ακόμη και για τον τρόπο που θα μεταφέρονται αυτά τα αντικείμενα. Υπάρχει κόστος, υπάρχει τίμημα που πρέπει να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος και είναι 13 ευρώ για τα κλαδέματα και 20 ευρώ (ανά τ.μ.) για τα ογκώδη. Η μη εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας ζημιώνει τον δήμο και τους πολίτες από πολλές πλευρές.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png