Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - Φυλακών Αίγινας.

Προς την κ. Υπουργό:
Πολιτισμού και Αθλητισμού


Θέμα: "Αποκατάσταση και αξιοποίηση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (πρώην φυλακές) Αίγινας".


Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο αποτελεί μέρος ενός συνόλου κτηρίων-μνημείων, που κτίστηκαν επί Ιωάννη Καποδίστρια και συνδέονται με την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Πρόκειται για ένα κτίριο 4.700 τ.μ., το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση, σίτιση και επαγγελματική εκπαίδευση των ορφανών του απελευθερωτικού αγώνα. Επίσης στον ίδιο χώρο στεγάστηκαν η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Τυπογραφείο, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, η πρώτη Νομισματική Συλλογή, Ωδείο κλπ. Το 1841 λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο, από το 1860 ως φρενοκομείο, το 1866 έως το 1869 στέγασε πρόσφυγες από την Κρήτη και από το 1880 έως το 1984 ο χώρος λειτούργησε ως φυλακή, κυρίως για πολιτικούς αλλά και για ποινικούς κρατούμενους.     

Σήμερα, το κτήριο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει κριθεί διατηρητέο, ολόκληρο ή κάποια τμήματά του. Αν και, το 1997 εγκρίθηκε μελέτη για τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, οι εργασίες αποκατάστασής του δεν περατώθηκαν ποτέ και από το 2009, παραμένει κλειστό.
Με αφορμή την έκθεση με θέμα: «Ενθυμήματα, αντικείμενα και ιστορίες από τις Φυλακές της Αίγινας – πρώην Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο», που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2018 στο ιστορικό-λαογραφικό μουσείο Αίγινας και περιλάμβανε δημιουργίες των κρατουμένων, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού με την οποία τονίζει τη σημασία της αποκατάστασης, επανάχρησης και ανάδειξης των πρώην Φυλακών Αίγινας.
Στην επιστολή τους τονίζεται η σημασία της ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης, για την ανάδειξη πτυχών της σύγχρονης ιστορίας, αλλά ιδιαίτερα, η επείγουσα ανάγκη να γίνει επισκέψιμος ο χώρος. Τα απτά ντοκουμέντα της ιστορίας των πολιτικών κρατουμένων, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μουσείο βιωματικής προσέγγισης της σύγχρονής τραγικής όσο και ηρωικής ιστορίας της χώρας μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που η ιστορική μνήμη απειλείται από ένα κλίμα ιστορικού αναθεωρητισμού, να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή με την ιστορία των πολιτικών κρατουμένων των Φυλακών Αίγινας.
Επειδή  πρόκειται για ένα μεγάλης έκτασης κτήριο, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις πολιτιστικές ανάγκες του νησιού και παρά το ποσό που έχει δαπανηθεί, παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να μη συντηρείται.
Επειδή η διατήρηση και ανάδειξη των τόπων ιστορικής μνήμης, ειδικά για τις περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, που σημαδεύτηκαν από τους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, είναι ιδιαίτερης σημασίας και το κτήριο των πρώην φυλακών Αίγινας έχει σημαντική συμβολική φόρτιση.
Επειδή τα Καποδιστριακά Κτήρια αναδεικνύουν πτυχές της σύγχρονης ιστορίας που συνδέονται με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού στην Αίγινα έγινε και η ορκωμοσία του πρώτου κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια και ήταν η προσωρινή έδρα του νεοσύστατου κράτους, με αυτή την έννοια πρόκειται για μνημείο εθνικού ενδιαφέροντος.  
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης;
2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Αίγινας;
3. Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την απόδοση μέρους του κτηρίου των πρώην φυλακών για πολιτιστική αξιοποίηση από την τοπική κοινωνία;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σταματάκη Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αυλωνίτου Ελένη
Bάκη Φωτεινή
Γεννιά Γεωργία
Δημαράς Γεώργιος
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Δρίτσας Θεόδωρος
Θελερίτη Μαρία
Θεωνάς Ιωάννης
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καββαδία Ιωαννέτα
Καΐσας Γεώργιος
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κουράκης Αναστάσιος
Κυρίτσης Γεώργιος
Λιβανίου Ζωή
Μανιός Νικόλαος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Πάλλης Γεώργιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτρης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρίγος Αντώνιος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τσόγκας Γεώργιος
Χριστοδουλοπούλου Αναστασία
Ψυχογιός Γεώργιος


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png