Ελένη Σταματάκη. Η απάντηση του υπουργού στην ερώτηση βουλευτών για την "Ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Δήμων Αργοσαρωνικού".

Δελτίο Τύπου.
Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που κατέθεσε η Βουλεύτρια Ελένη Σταματάκη προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα: "Ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Δήμων Αργοσαρωνικού" καθώς και την απάντηση του Υπουργού. Την ερώτηση μπορείτε να την δείτε εδώ.

ΘΕΜΑ: Απάντηση της αριθ. πρωτ. 3024/30-01-2018 Ερώτησης των Βουλευτών κας Ε. Σταματάκη, κας Α. Αναγνωστοπούλου, κας Ε. Αυλωνίτου, κας Φ. Βάκη, κ. Δ. Γάκη, κ. Ι. Γκιόλα, κ. Κ. Δουζίνα, κας Μ. Θελερίτη, κας Ι. Καββαδία, κ. Η. Καματερού, κας Ε. Καρακώστα, κας Ε. Κασιμάτη, κ. Ν. Μανιού, κ. Ι. Μιχελογιαννάκη, κ. Θ. Μουμουλίδη, κ. Ν. Ξυδάκη, κ. Χ. Παπαδόπουλου, κ. Δ. Σεβαστάκη, κ. Γ. Στογιαννίδη, κ. Α. Συρίγου, κ. Ν. Συρμαλένιου και κ. Γ. Ψυχογιού.

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης και κατόπιν της αριθ.πρωτ. 1500.1/88913/2017/412/13-12-2017 απάντησής μας επί της υπ' αριθ.πρωτ. 723/25-10-2017 Ερώτησής σας, σας γνωρίζουμε ότι για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο, ήτοι από την 1η-11-2017 μέχρι και την 31η-10-2018 έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές Πειραιά - Αργοσαρωνικού (Αίγινα – Αγκίστρι – Πόρο – Ύδρα – Ερμιόνη – Σπέτσες - Πόρτο Χέλι) συνολικά οκτώ (8) επιβατηγά-ταχύπλοα (Ε/Γ-ΤΑΧ) πλοία. Συγκεκριμένα, για την περίοδο από 1η-11-2017 μέχρι 31η-10-2018 τα επιβατηγά–υδροπτέρυγα (Ε/Γ-Υ/Γ) «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ ΑΘΗΝΑ», «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ XVII», «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ XVIII» και «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ XXIX», από 25-5-2018 μέχρι 30-9-2018 το επιβατηγό–καταμαράν (Ε/Γ-ΚΑΤ) «ΦΛΑΪΝΓΚ KAT 3», από 5-4-2018 μέχρι 10-4-2018 και από 1-6-2018 έως 30-9-2018 το Ε/Γ-ΚΑΤ «ΣΟΥΠΕΡ ΤΖΕΤ», από 16-12-2017 μέχρι 31-10-2018 το Ε/Γ-ΚΑΤ «ΦΛΑΪΝΓΚ KAT 6» και τέλος από 30-4-2018 μέχρι 31-5-2018 και από 1-10-2018 μέχρι 28-10-2018 το Ε/Γ-ΤΑΧ «ΣΙΦΝΟΣ ΤΖΕΤ».

Εκ των ανωτέρω Ε/Γ-ΤΑΧ πλοίων, τα Ε/Γ-Υ/Γ «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ XVII», Ε/Γ-Υ/Γ «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ XVIII», Ε/Γ-Υ/Γ «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ XXIX», Ε/Γ-ΚΑΤ «ΦΛΑΪΝΓΚ KAT 3» και Ε/Γ-ΚΑΤ «ΦΛΑΪΝΓΚ KAT 6» εκτελούν δρομολόγια σε κοινό σύστημα εναλλαγής δρομολογίων της πλοιοκτήτριας εταιρείας «ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ ΑΝΕ».

Ειδικότερα, η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του Πόρου από τον λιμένα Πειραιά και η σύνδεση με τον λιμένα Αίγινας, κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο, καλύπτεται με επιβατηγά – οχηματαγωγά (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοία της Κοινοπραξίας Πλοίων Σαρωνικού (Ε/Γ-Ο/Γ «ΦΟΙΒΟΣ», «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ», «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ»), τα οποία κατά τη χειμερινή περίοδο (και συγκεκριμένα για το διάστημα μέχρι και την 29η-3-2018) θα εκτελούν δύο δρομολόγια την εβδομάδα (κάθε Παρασκευή και Κυριακή) και κατά την λοιπή δρομολογιακή περίοδο από 30η-3-2018 μέχρι 31η-10-2018 θα εκτελούν καθημερινά από δύο έως και έξι δρομολόγια την εβδομάδα με επιστροφή. Επιπρόσθετα, το νησί του Πόρου συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την ηπειρωτική Ελλάδα από τον λιμένα Γαλατά με καθημερινά δρομολόγια ανά τριάντα λεπτά από πέντε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία.

Το νησί της Ύδρας δεν διαθέτει οδικό δίκτυο και κατά συνέπεια δεν δύναται να αποβιβάζονται επιβατηγά και φορτηγά οχήματα. Δρομολόγια πραγματοποιούνται από Ε/Γ- Υ/Γ και Ε/Γ- ΚΑΤ πλοία
καθημερινά από Πειραιά, συνδέοντας ταυτόχρονα την Ύδρα με τα νησιά των Σπετσών και του Πόρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου εκτελούνται από τρία έως και δεκαέξι δρομολόγια καθημερινά. Σημειώνεται ότι Ε/Γ-Ο/Γ πλοία συμβατικού τύπου δεν προσεγγίζουν στην Ύδρα από το 2007. Επίσης, η Ύδρα συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός του Πειραιά με τρία ακόμα λιμάνια, του Πορτοχελίου, της Ερμιόνης και του Μετοχίου. Η σύνδεση με τα δύο πρώτα λιμάνια γίνεται με Ε/Γ- ΤΑΧ πλοία και ένα Ε/Γ πλοίο, ενώ με τον τρίτο λιμένα συνδέεται με δύο Ε/Γ πλοία, τα οποία εκτελούν καθημερινά από τέσσερα έως δεκατέσσερα δρομολόγια. Το νησί των Σπετσών επιπρόσθετα συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον ηπειρωτικό λιμένα ΚΟΣΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ με ένα Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, το οποίο εκτελεί καθημερινά από τέσσερα έως πέντε δρομολόγια για την μεταφορά επιβατικών και φορτηγών οχημάτων. Τα ανωτέρω πλοία διακόπτουν τα δρομολόγιά τους εναλλάξ προκειμένου να πραγματοποιήσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο ακινησία για εργασίες ετήσιας επιθεώρησης.

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών δύνανται να εγκρίνονται τυχόν αιτήματα των δραστηριοποιούμενων στην ανωτέρω γραμμή πλοιοκτητριών
εταιρειών για εκτέλεση πρόσθετων δρομολογίων ή τροποποιήσεις των ήδη εγκεκριμένων δρομολογίων με απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών και εξετάζει θετικά κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και
πρόταση που στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Εσωτερική Διανομή: Παναγιώτης Κουρουμπλής


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png