Τον "κώδωνα του κινδύνου" έκρουσε η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, για την διεκδίκηση των παραλιών της Κολώνας και της Αύρας από την ΕΤΑΔ.


Με μία μεγάλη ανατροπή έκλεισε ολοκλήρωσε την ομιλία της, η υπεύθυνη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την Αίγινα, η αρχαιολόγος κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα, το βράδυ της Παρασκευής στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας. Η κυρία Κουτσούμπα αναφέρθηκε στην αυξημένη πιθανότητα (είπε κατά κατά 99,9 % ) παραλίες όπως της Κολώνας και ενδεχομένως της "Αύρας" να περάσουν στην ΕΤΑΔ. Είναι το γνωστό ζήτημα με της παραχώρησης ακινήτων στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, με το οποίο το Aegina Portal ασχολήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύοντας ότι δεν υπάρχει προεργασία από την πλευρά του δήμου για τα ακίνητα του δημοσίου που βρίσκονται στην Αίγινα.

Η κυρία Κουτσούμπα ήταν σαφής:

"Και για τελευταίο σας φυλάω το καλύτερο. Επειδή αυτές τις μέρες, ξέρετε, ότι γίνεται ένας χαμός τουλάχιστον από εμάς του αρχαιολόγους και επειδή είμαι και στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και παλιά πρόεδρος του συλλόγου, για την υπόθεση του Υπερταμείου και των αρχαιολογικών χώρων, αυτά τα ωραία μέρη που θα δούμε αύριο και ειδικά η παραλία της Κολώνας, κατά πάσα πιθανότητα (κατά 99,9 % για την ακρίβεια) ως ακίνητα του πρώην ΕΟΤ, έχει περάσει στην ΕΤΑΔ και δια αυτής στο Υπερταμείο. Θα έπρεπε να εξαιρεθεί γιατί είναι αιγιαλός, όπως και αρχαιολογικός χώρος, όπως θα έπρεπε να εξαιρεθούν όλα. Είναι μία μάχη που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα και ελπίζουμε να σας έχουμε αρωγούς και τον δήμο Αίγινας. Το ίδιο ισχύει και για την παραλία "Αύρα". Πιθανώς η παραλία "Αύρα" να έχει σωθεί με έναν τρόπο, γιατί προσφάτως έγινε επέκταση χερσαίας ζώνη λιμένα μέχρι εκεί, οπότε έχει μπει στη δικαιοδοσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, εάν η ΕΤΑΔ δεν θέλει να το διεκδικήσει γιατί η ΕΤΑΔ μπορεί να πει ότι το είχε πιο πριν από εσάς".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Αυτή η δήλωση της κυρίας Δέσποινας Κουτσούμπα, θα πρέπει να θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση την τοπική κοινωνία και την διοίκηση του Δήμου, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του δημάρχου κυρίου Δημήτρη Μούρτζη τόσο στο Aegina Portal, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αρχαιολογικοί χώροι δεν κινδυνεύουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι με ανακοίνωσή του ήδη από τις 20 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών είχε διευκρινίσει ότι αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι,
ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δλδ όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών).

Όπως ήταν φυσικό η βεβαιότητα των δηλώσεων της κυρία Κουτσούμπα δημιούργησε αίσθηση σε όσους γνώριζαν το θέμα και ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης, που παρακολουθούσε την εκδήλωση ζήτησε να παρέμβει, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι: "Θα είμαστε αρωγοί σε μία προσπάθεια που είναι δική μας. Η ιστορία είναι δική μας. Αυτή η εργασία ανέδειξε την μεγάλη κληρονομιά που έχουμε ως Αιγινήτες. Μας συγκινεί ιδιαιτέρως και η αρχαία μας κληρονομιά και η νεώτερη ιστορία. Και γι' αυτό το λόγο θα είμαστε όχι απλά αρωγοί, θα είμαστε μπροστάρηδες όχι στην διεκδίκηση, αυτή η ιστορία μας ανήκει, δεν υπάρχει ούτε Υπερταμείο, δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει, αν θέλουμε να λεγόμαστε Έλληνες πρέπει να σταματήσει".

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση της κυρίας Δέσποινας Κουτσούμπα συνιστά επαγρύπνηση και προσεκτική μελέτη των δεδομένων, γιατί κατέδειξε τουλάχιστον έναν τρόπο με τον οποίο χώροι που θεωρούνται ως εξαιρετέοι (τουλάχιστον με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών) εξακολουθούν να κινδυνεύουν.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png