Άρθρο του βουλευτή της Α' Πειραιά και Νήσων Νικόλαου Μανωλάκου για τον κορονοϊό.


Ο  κορωνοϊός, τα μέτρα και οι δυσκοίλιοι

Ο κορωνοϊός έχει εισβάλει πια στις ζωές μας και τις άλλαξε με τρόπο ολοκληρωτικό.

Για τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού, που απειλεί την ανθρωπότητα, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ακούμε κάθε μέρα και από όλους, ειδικούς ή άσχετους. Προσωπικά δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε και σχετικός, ό,τι ακούμε όλοι, ακούω κι εγώ κι όσο μπορώ, ως υπεύθυνος πολίτης, ενημερώνομαι. Ήθελα όμως να μοιραστώ κάποιες σκέψεις με αφορμή τον ιό και τις αντιδράσεις.

Ως κράτος, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενήργησαν με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η αντιμετώπιση της ασύμμετρης αυτής απειλής, ήταν υποδειγματική.

Έγκαιρα μέτρα, κατάλληλοι άνθρωποι, υπεύθυνη ενημέρωση. Στήριξη του κρατικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών. Φυσικά και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά η μέχρι τώρα πορεία, μας κάνει αισιόδοξους, ότι θα βγούμε νικητές. Το σπουδαίο του μέχρι τώρα επιτεύγματος, φαίνεται όταν παρακολουθούμε χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες και καλύτερες κρατικές δομές, να έχουν καταρρεύσει και να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.

Ως λαός, αιφνιδιαστήκαμε στην αρχή, όμως πολύ γρήγορα, αντιληφθήκαμε το ασυνήθιστο και το επικίνδυνο της εξέλιξης και συμμορφωθήκαμε στις επιταγές των ιθυνόντων. Η ατομική μας ευθύνη, γενικά, απεδείχθη σε υψηλό βαθμό, με αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, να έχουμε πάει πολύ καλά. Θα επισημάνω όμως, ότι υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών, που αγνοούν, υποτιμούν ή «χλευάζουν», τόσο τα μέτρα όσο και τον ίδιο τον ιό.

Σε αυτούς τους συμπολίτες ας κατευθυνθεί η προσπάθεια όλων μας, στην ευρύτερη οικογένειά μας, στο κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε να αντιληφθούν, ότι το θέμα δεν είναι μόνον η προσωπική τους επιβίωση, αλλά η ευθύνη τους έναντι των άλλων, προγόνων, απογόνων και κοινωνικού περίγυρου. Ας κοιτάξουν την Ιταλία, την Ισπανία και την «υπερφίαλη» Αγγλία του Μπόρις Τζόνσον. Ο σκοπός μας είναι να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού, να υπάρχει μια αναλογική διασπορά στον χρόνο, προκειμένου το σύστημα υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί. Μέχρι τώρα το καταφέρνουμε κι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Κάποιοι βέβαια, μόνον ευχαριστημένοι δεν είναι, που η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός ανταπεξέρχεται και παρατηρούμε μια δυσκοιλιότητα και μία δυσανεξία στην αποδοχή των μέτρων. Βλέπετε το να ποντάρεις στη δυστυχία και την καταστροφή, είναι πιο ενδιαφέρον και κομματικά πλέον εκμεταλλεύσιμο.

Απ΄ την άλλη όμως, δεν αντιλαμβάνονται ότι ο λαός έχει  διαμορφώσει άποψη και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για όλους. Ας μην τζογάρουν συνεπώς στην αποτυχία και την καταστροφή, γιατί το πολιτικό τους μέλλον δεν θα είναι ανθηρό.

Μένοντας, λοιπόν, στο σπίτι, ας σκεφτούμε ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Ας εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που δεν είχαμε μέχρι τώρα, κυνηγώντας την καθημερινότητα κι ας επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Προσωπικοί και οικογενειακοί απολογισμοί, ισολογισμοί, διαλογισμοί και σχεδιασμοί, ας μας απασχολήσουν. Σύζυγοι, σύντροφοι, γονείς, παιδιά, ας πάρουν τον χρόνο μας και το ενδιαφέρον μας. Μαστορέματα, καθαρισμοί, μετατροπές, παιγνίδια με τα παιδιά μας, επαναλήψεις σε μαθήματα, διαβάσματα βιβλίων, παρακολουθήσεις ταινιών, ας μπουν στην καθημερινή μας πλέον «καραντίνα». Κι ας οπλιστούμε με θάρρος και κουράγιο για την επόμενη μέρα. Γιατί η επόμενη μέρα, θα έρθει και θα απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, για να αρθούν οι συνέπειες του απεχθούς κορωνοϊού. Για να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάταξης της χώρας.

Γιατί εμείς οι Έλληνες, δεν το βάζουμε κάτω.
Γιατί εμείς οι Έλληνες, έχουμε αντισώματα σε κάθε είδους κορωνοϊούς.
Θα αντέξουμε και θα προχωρήσουμε σε πείσμα απάντων: κορωνοϊού και «κορωνοϊοθελητών», Τούρκων και τουρκολάγνων,  συνωμοτών και συνωμοσιολόγων, φίλων και εχθρών.

Μένουμε σπίτι λοιπόν, για να έχουμε την υγειά μας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png