Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η γεώτρηση της Κυψέλης και επικρίνει τις επιλογές της διοίκησης για την απευθείας ανάθεση της μεταφοράς νερού.

 
Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε σήμερα το πρωί ο τέως δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Μούρτζης, η παράταξη της οποίας είναι επικεφαλής, εξέδωσε χθες το βράδυ Δελτίο Τύπου, στο οποίο κατήγγειλε μεταξύ άλλων την πρόθεση της διοίκησης να ενεργοποιήσει γεωτρήσεις αμφιβόλου ποιότητας νερού και πιο συγκεκριμένα γεώτρηση στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας Κυψέλης. Ο κ. Μούρτζης περιέγραψε για ποιους λόγους δεν θα πρέπει το νερό συγκεκριμένης γεώτρησης, που βρίσκεται στην περιοχή να διοχετευθεί στο δίκτυο ύδρευσης, περιγράφοντας την δική του εμπειρία από τις δειγματοληψίες που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δημήτρη Μούρτζη.


Ο κ. Μούρτζης περιέγραψε το ιστορικό της γεώτρησης και των προβλημάτων υγείας που είχε δημιουργήσει στους κατοίκους στην περιοχή της Κυψέλης, την εποχή που ο ίδιος ήταν κοινοτάρχης: "Όταν πληροφορήθηκα ότι κάνουν κινήσεις για να επανεργοποιήσουν αυτή τη γεώτρηση, πραγματικά με έπιασε πανικός". Είπε ότι αυτή η γεώτρηση έχει να λειτουργήσει από το 1990 όταν ανέλαβε την κοινότητα της Κυψέλης.
 
Στην επισήμανση ότι ο δήμαρχος ενημέρωσε την Οικονομική Επιτροπή (στην τελευταία τηλεδιάσκεψη) πως οι εργασίες στην συγκεκριμένη γεώτρηση έγιναν προκειμένου να εκτελεστεί καταρχήν δειγματοληψία στο νερό, ο κ. Μούρτζης είπε ότι για αυτήν γεώτρηση έχει ιδία αντίληψη, τόνισε ότι όσες εξετάσεις και να γίνουν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το νερό να διοχετευθεί στην δεξαμενή και χαρακτήρισε αυτές τις επιλογές "κινήσεις απελπισίας".
 
Για την γεώτρηση της "Καλόγριας" (βρίσκεται στην περιοχή της Κυψέλης) η οποία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πρόσφατα, είπε ότι δίνει επτά κυβικά την ώρα, ποσότητα που θεωρεί μικρή και "δεν συμφέρει γιατί δεν βγάζεις ούτε το ρεύμα", όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι το νερό της είναι σκληρό, αλλά μικροβιολογικά δεν είναι ακατάλληλο. 
 
Στο ίδιο θέμα, αυτό των γεωτρήσεων, παράθεσε την εσφαλμένη εντύπωση που έχει αναφερθεί σχετικά με τις περιοχές "Μεσονήσι" και γεφύρι της Κυψέλης από τον κ. Γιάννη Ζορμπά
 
Τόνισε τη πρόθεσή του να βοηθήσει την δημοτική αρχή, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθά την Αίγινα.

Επιπλέον ο κ. Δημήτρης Μούρτζης τοποθετήθηκε στο ζήτημα της σύμβασης μεταφοράς νερού, επισημαίνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την διοίκηση από τον Δεκέμβριο. "Κοιτάξτε που φτάσαμε, φτάσαμε τώρα στον μήνα Ιούνιο και ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει", είπε ο κ. Μούρτζης και διερωτήθηκε για ποιο λόγο να ζήσει η Αίγινα καταστάσεις λειψυδρίας.
 
Αναφορικά με την απευθείας ανάθεση για την μεταφορά του νερού, η εκτίμησή του είναι ότι θα "έρθει" ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο: "Δεν πρόκειται να την πάρουν πάνω τους, γιατί είναι πολλά τα εκατομμύρια. Εγώ δεν πιστεύω ότι η Οικονομική Επιτροπή θα πάρει αυτό το βάρος" είπε.
 
Επίσης, έκανε αναφορά σε καινούργιους όρους με τους οποίους θα γίνει η ανάθεση. "Ποιοι είναι αυτοί οι όροι, οι καινούργιοι, που θα γίνει η ανάθεση; γιατί τώρα με τους παλιούς έχει τελειώσει, ούτε στον διαγωνισμό ήρθε,  ούτε στη πρόσκληση ενδιαφέροντος ήρθε, που είναι νόμιμες διαδικασίες βέβαια με τον 4412 (σ.σ. το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την διαδικασία). Αλλά τώρα θα κάνει μία απευθείας ανάθεση, άρα οι όροι που δεν προσήλθαν, η συγκεκριμένη εταιρία, αφού δεν υπάρχει άλλη στον διαγωνισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να τους αποδεχθεί. Άρα κάποιοι όροι θα προστεθούν. Αυτούς τους όρους λοιπόν δεν πρέπει να τους γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο; Ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζει μια ομάδα τέσσερα - πέντε άτομα; Δεν είναι σωστό, δεν είναι δημοκρατικό" είπε ο κ. Δημήτρης Μούρτζης.
 
Σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για το θέμα και ότι όσα αναφέρει προέρχονται από τον νόμο που αφορά τις παραπάνω διαδικασίες. (αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Μούρτζη στο ηγητικό αρχείο).
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png