Από αύριο 24-9-2020 έως 30-10-2020 η περίοδος υποβολής για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πρόσκληση των επιχειρήσεων.


Το Aegina Portal είχε δημοσιεύσει στις 8 Σεπτεμβρίου την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά σχετικά με την ενίσχυση με 75 εκατομμύρια ευρώ μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο των νησιών που προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο 2020. Σε εκείνη την ανακοίνωση υπήρχε η πληροφορία ότι το πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου των επιχειρήσεων αναμένεται να "ανοίξει" για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2020, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Από το ρεπορτάζ του Aegina Portal προκύπτει, σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για την πρώτη φάση χρηματοδότηση, που αφορά στην περιόδο επιλεξιμότητας δαπανών για χρηματοδότηση από 1 Ιανουαρίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2020, ξεκινά αύριο 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:


Η ίδια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας αναφέρει ότι: Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της επέκτασης του μέτρου του Μ.Ι. επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ανωτέρω Κοινή Απόφαση, προβλέπονται αντίστοιχα δύο διακριτές φάσεις χρηματοδότησης για τις δαπάνες του έτους 2020, καθώς και η συμμετοχή της νήσου Κρήτης με συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι περιγράφονται αναλυτικά στην ανωτέρω Κοινή Απόφαση.

Κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλει για τις δαπάνες του έτους 2020 δύο αιτήσεις χρηματοδότησης. Οι περίοδοι επιλεξιμότητας των δαπανών για χρηματοδότηση και τα χρονικά διαστήματα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης αποτυπώνονται ως εξής.

Σημειώνεται ότι για κάθε φάση χρηματοδότησης υποβάλλονται τα παραστατικά δαπανών της συγκεκριμένης περιόδου.


Στην συνέχεια παραθέτουμε τα άρθρα του ΦΕΚ και επισυναπτου με το παράρτημα.

4113.80-02/2713/2020
Πρόσκληση επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.)» για το έτος 2020.

Άρθρο 1
Την προκήρυξη της δράσης «Πρόσκληση επιχειρήσεων» για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο μέτρο «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) επιχειρήσεων», στα νησιά της Ελληνικής επικράτειας που προβλέπονται από τον ν. 4551/2018, όπως ισχύει.
Άρθρο 2
Η Δράση χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 75.000.000,00 € (δημόσια δαπάνη) για το έτος 2020.
Άρθρο 3
Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης ενισχύονται υφιστάμενες Μικρές, Πολύ μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στον ν. 4308/2014 (Α’251), οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης έχουν κλείσει τουλάχιστον ένα έτος διαχειριστικής χρήσης και διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ του Παραρτήματος Ι «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ).
Άρθρο 4
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα λάβουν Α.ΝΗ.ΚΟ., θα έχουν εξεταστεί με βάση την Εγκεκριμένη Πρόσκληση της Δράσης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης. Στην Πρόσκληση της Δράσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών, η διαδικασία εξέτασής τους, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι επιλέξιμες δαπάνες, ο τρόπος καταβολής των χρηματοδοτήσεων, η διαδικασία ελέγχου του δείγματος, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι επιμέρους υποχρεώσεις των εμπλεκομένων μερών, και οι λοιποί όροι της Δράσης.
Άρθρο 5
Η ενέργεια εγγραφής μέσω της αίτησης συμμετοχής και η ενέργεια αίτησης χρηματοδότησης των δικαιούχων διενεργείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος https://metaforikoisodynamo.gr/ της Δράσης, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ). Η διαδικασία ελέγχου σώρευσης, επιλεξιμότητας και διοικητικών ελέγχων των επιχειρήσεων, όπως και οι ενέργειες ενημέρωσης των δυνητικών και μη δικαιούχων διενεργούνται από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ). Οι ενέργειες πληρωμής των δικαιούχων πραγματοποιούνται από τη Διαχειριστική Αρχή δηλαδή τη ΓΓΑΙΝΠ.
Άρθρο 6
1. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ), στο πλαίσιο της παρακολούθησης της επίδρασης του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις τιμές των προϊόντων, αναλαμβάνει τη δειγματοληψία τελικών τιμών καταναλωτικών προϊόντων λιανικού εμπορίου ανά κατηγορία και μέγεθος νησιωτικής επιχείρησης. Κατόπιν αξιολόγησης των δεδομένων, η ΓΓΕΠΚ προτείνει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) μέτρα αύξησης της επίδρασης του μέτρου.
2. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο οφείλουν να κοινοποιούν στη ΓΓΕΠΚ τα απαιτούμενα στοιχεία και να λαμβάνουν τα μέτρα δημοσιότητας που περιλαμβάνει η Πρόσκληση Δράσης.
3. Η ΓΓΕΠΚ αναλαμβάνει επίσης τη διασταύρωση στοιχείων Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) που υποβάλουν οι δικαιούχοι ΜΑΝ παρέχοντας τα απαραίτητα δεδομένα στο πληροφοριακό σύστημα της Δράσης.
Άρθρο 7
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 1/1/2020 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σημείο 8 της παρούσας πρόσκλησης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παράρτημα
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png