Κοινή επιστολή των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων σε πρωθυπουργό και υπουργούς, για την κατηγοριοποίηση στον υγειονομικό χάρτη. Αναφορά κατέθεσε ο Θοδωρής Δρίτσας.

 
Στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα του χάρτη υγειονομικής προστασίας, το Aegina Portal είχε θέσει μία σειρά από ερωτήματα, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων βρισκόταν σε "Επίπεδο 3. Αυξημένης Επιτήρησης". Οι λόγοι αυτής της κατηγοριοποίησης δεν διευκρινίστηκαν ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ επέφεραν την εφαρμογή ανάλογων μέτρων με βάση τον χάρτη. Το δημοσίευμα δημιούργησε συζητήσεις στην τοπική κοινωνία της Αίγινας και το θέμα παραμένει ακόμη "ανοιχτό".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Σήμερα το βράδυ η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας με Δελτίο Τύπου γνωστοποίησε ότι υπάρχει κοινή επιστολή των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων με θέμα: "Κατηγοριοποίηση Π.Ε. Νήσων στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό covid-19".
 
Η επιστολή των δημάρχων έχει ως παραλήπτες τον πρωθυπουργό, κ. Κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Πλακιωτάκη, τον Υφυπουργό Προστ. του Πολίτη & Διαχ. Κρίσεων, κ. Ν. Χαρδαλιά, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας  και κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη, στην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων κ. Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά.
 
Την επιστολή κατέθεσε ως αναφορά προς του υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δρίτσας.
 
Η κοινή επιστολή των δημάρχων, που έχει ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2020, αναφέρει τα ακόλουθα:
 
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Αναμφίβολα η διακριτική μεταχείριση των νησιών της χώρας την περίοδο της Άνοιξης με την επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων μη-μονίμων κατοίκων προς αυτά, αποτέλεσε ορθό μέτρο, το οποίο πιθανώς να κριθεί εκ νέου ως αναγκαίο και στο μέλλον. Από την πλευρά μας, είχαμε ζητήσει οι ίδιοι την υπαγωγή μας στο σχετικό μέτρο και είχαμε τονίσει ότι θα πρέπει οι περιοχές μας να έχουν διακριτή αντιμετώπιση από την ηπειρωτική επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η ίδια σκοπιμότητα της διακριτικής μεταχείρισης των νησιωτικών περιοχών, φαίνεται ότι ήταν και ο λόγος που ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας που παρουσιάστηκε και ισχύει από τις 9.10.2020 διαιρείται, όχι σε Περιφέρειες, αλλά σε Περιφερειακές Ενότητες. Έτσι, βλέπουμε ήδη στην πρώτη εκδοχή του εύλογες διαφοροποιήσεις επιπέδων υγειονομικής ασφάλειας ανά Π.Ε. εντός όλων των αμιγώς νησιωτικών Περιφερειών και των «μεικτών» Περιφερειών που περιλαμβάνουν ταυτόχρονα ηπειρωτική και νησιωτική επικράτεια.
 
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Π.Ε. Νήσων Αττικής, η οποία με έκπληξη είδαμε ότι δεν διαφοροποιείται από το επίπεδο υγειονομικής κατάστασης (3 - Αυξημένης Επιτήρησης) της ηπειρωτικής επικράτειας της Περιφέρειας Αττικής. Το γεγονός αυτό μάς προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία υγειονομικού και «διοικητικού» χαρακτήρα, καθώς η εικόνα που έχουμε όλοι μας για την επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές μας δεν δικαιολογεί την σχετική κατηγοριοποίηση. Άλλωστε, μόνο τυχαία τα νησιά μας θα μπορούσαν να είχαν ίδια επιδημιολογική εικόνα με το λεκανοπέδιο,
δεδομένης της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς τους.

Τα ερωτήματα αυτά μπορούμε να τα απαντήσουμε μόνο με τις ακόλουθες δύο εναλλακτικές εξηγήσεις: 1) Ή υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα για τα νησιά μας (και την ηπειρωτική επαρχία Τροιζηνίας) τα οποία τελούν εν αγνοία μας, 2) Ή η ένταξη στο «επίπεδο 3» δεν είναι αντικειμενική και η Π.Ε. Νήσων -ή τουλάχιστον τα νησιά- θα έπρεπε στην πραγματικότητα να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Και οι δύο εξηγήσεις είναι εξίσου επικίνδυνες για την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας και με την παρούσα επιστολή οφείλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή σας ώστε αφενός η όποια κατηγοριοποίηση της Π.Ε. Νήσων Αττικής (και ειδικά των νησιών μας) να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της και όχι από ευκολία ή παράβλεψη και αφετέρου, αν πράγματι η κατάσταση στις περιοχές μας είναι τόσο ανησυχητική όσο μαρτυρά ο Χάρτης τότε να προβείτε σε άμεση ενημέρωσή μας για τα δεδομένα που αγνοούμε, καθώς η άγνοιά μας αυτή μετά βεβαιότητας συμβάλει σε έκθεση κινδύνου ημών και των κατοίκων μας.
 
Τέλος, αν κάποιο από τα νησιά μας παρουσιάζει αισθητά διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από τις άλλες (θετική ή αρνητική), θα πρέπει προφανώς να διαφοροποιηθεί στον Χάρτη σε σχέση με την υπόλοιπη Π.Ε. Επισημαίνουμε, δε, τα ανωτέρω εν όψει πιθανής επιδείνωσης του επιπέδου υγειονομικής  κατάστασης στο λεκανοπέδιο, η οποία θα επισύρει την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων.
 
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι τις ίδιες παρατηρήσεις θα κάναμε αν θεωρούσαμε ότι οι περιοχές μας έχουν ενταχθεί σε «ασφαλέστερη» κατηγορία απ’ ότι τους αντιστοιχεί και με την ίδια καλή προαίρεση θα σάς ζητούσαμε να λάβετε περισσότερα μέτρα για την προστασία τους. Όσο όμως/αν η επιδημιολογική κατάσταση δεν το δικαιολογεί και δεν το επιβάλει, είναι άδικο να υποστούμε περισσότερα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε τα νησιά μας να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται με την ίδια μεγάλη προσοχή με την οποία αντιμετωπίζονται και οι άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας.
 
Την επιστολή υπογράφουν οι δήμαρχοι: Αγκιστρίου, Ιωάννης Αθανασίου, Αίγινας, Ιωάννης Ζορμπάς, Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης, Σαλαμίνας, Γεώργιος Παναγόπουλου, Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης και Ύδρας, Γεωργίος Κουκουδάκης.
 
Η αναφορά του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα:
 
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά
Για τους κ. κ Υπουργούς
Εσωτερικών
Υγείας
Προστασίας του Πολίτη
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: : Κατηγοριοποίηση Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό covid-19.
Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας καταθέτει αναφορά την κοινή επιστολή των Δημάρχων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής (Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας), με θέμα: Κατηγοριοποίηση Π.Ε. Νήσων Αττικής στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό covid-19.
 
Η κοινή επιστολή απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στους Υπουργούς Εσωτερικών , Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων και τέλος προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.Κοινοποιείται δε προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και τους Βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά.
 
Όπως σημειώνουν στη κοινή επιστολή τους, ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας που παρουσιάστηκε και ισχύει από τις 9.10.2020 διαιρείται, όχι σε Περιφέρειες, αλλά σε Περιφερειακές Ενότητες. Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, δεν διαφοροποιείται από το επίπεδο υγειονομικής κατάστασης (3 - Αυξημένης Επιτήρησης) της ηπειρωτικής επικράτειας της Περιφέρειας Αττικής.
Επιθυμούν τα νησιά που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή με την οποία αντιμετωπίζονται και οι άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Επισυνάπτεται η αναφερόμενη επιστολή
Αθήνα 16/10/2020
Ο καταθέτων Βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png