Παρατείνεται το lockdown για μία εβδομάδα. Τα μέτρα που θα ισχύσουν. Τι ανακοινώθηκε για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.


Την παράταση του lockdown για μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση, στην οποία ανάμεσα σε άλλα είπε:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως κάνει άλλωστε από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις της αποφασίζονται τα επόμενα βήματα. Εφαρμόζεται, δηλαδή, το κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Σε συνέχεια, λοιπόν, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής αποφασίστηκαν τα εξής.

Παρατείνονται τα μέτρα για μία εβδομάδα

Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα. Δηλαδή, και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό Σε Νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα sms και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, βεβαίως με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης η χρήση μάσκας, τονίζεται, παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Για τις φοιτητικές κατοικίες

Ταυτόχρονα, όπως είπε και η κυρία Υπουργός, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, το επαναλαμβάνω, να πάνε εντός 72 ωρών, να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό, τονίζεται, τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet.

Παρατείνεται η απαγόρευση του ψαρέματος και του κυνηγιού

Επίσης, συζητήθηκε σήμερα από την Επιτροπή και το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος και έγινε εκτεταμένη συζήτηση. Τελικά αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσης τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Όσον αφορά στα ταξί, επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες, πλην του οδηγού. Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Να ενημερώσω ότι το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα τεθούν εκ νέου στην Επιτροπή την άλλη Παρασκευή, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, πάντα βέβαια με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών εκείνων.

Για την λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου

Επίσης, όπως σας ενημέρωσε πριν από λίγο η Υπουργός Παιδείας, κυρία Κεραμέως, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Πρέπει και εγώ με τη σειρά μου να σημειώσω ότι στις επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή στις περιοχές όπου ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Τέλος, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από την ενημέρωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Ανακοινώνουμε σήμερα την επαναλειτουργία δια ζώσης των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως ακούσατε, κατόπιν της θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για την πολύτιμη καθοδήγησή τους.

Μετά, λοιπόν, από τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά μας που λειτουργούν από τις 11 Ιανουαρίου και τα ειδικά μας σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων και ούτω καθεξής, οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Για παράδειγμα, μόλις αυτή την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενδεικτικά σε Δημοτικό σχολείο στον Ασπρόπυργο, μια περιοχή που είχε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία έγιναν πρόσφατα σε Κατερίνη, Γιάννενα, Εύβοια, Άρτα, Φλώρινα, Σπάρτη και σε άλλα μέρη.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα την οποία μπορεί κανείς να βρει στον ακόλουθο σύνδεσμο edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για δωρεάν εξέταση.

Διευκρινίζεται, στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ’ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση και όχι δια ζώσης. Ωστόσο τα Λύκεια ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές όπως Πανεπιστήμια, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης, παραμένουν για την ώρα σε εξ’ αποστάσεως λειτουργία.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η διαδικασία είναι δυναμική. Τα δεδομένα της πανδημίας εξετάζονται διαρκώς και προσαρμόζονται αναλόγως και οι αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα.

Μία επιπλέον επισήμανση. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Κυρίες και κύριοι, η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν οι μαθητές μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς, τα στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και βεβαίως για την Κυβέρνηση, η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλατε όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Κατανοώ πλήρως τις δυσκολίες, τις προκλήσεις του εγχειρήματος. Βγαίνουμε, όμως, όλοι πιο δυνατοί από αυτή την μεγάλη δοκιμασία. Σήμερα γυρίζουμε όλοι μαζί ακόμα μία σελίδα. Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς.


Από την ενημέρωση  για την εκπαίδευση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου

Στη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής μας, ζητήθηκε η άποψή μας σχετικά με το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή το άνοιγμα όλων των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, μετά από 2,5 μήνες που έχουν παραμείνει κλειστά. Πιστοί στις απόψεις μας αναφορικά με την εκπαίδευση και τονίζοντας για ακόμα μια φορά τη σταθερή μας θέση ότι το άνοιγμα των σχολείων πρέπει και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, απαντήσαμε ομόφωνα θετικά στο αίτημα αυτό.

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα ανοίξει τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και 3 εβδομάδες μετά από το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων. Προφανές είναι ότι ισχύουν όλοι οι κανόνες που είχαμε προτείνει και αφορούν στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν συνολικά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο διαρκεί η πανδημία, όσο έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα υπάρχουν και κρούσματα σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς. Για αυτό άλλωστε και από το περασμένο φθινόπωρο η Επιτροπή μας συνέταξε ένα αναλυτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Όμως τα παιδιά, όλων των βαθμίδων, έχουν αποδείξει ότι τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Άλλωστε, σήμερα δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων μόλις 0,1% των τμημάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε αναστολή.

Με πληροφορίες από Δελτίο Τύπου του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png