Οι διευκρινίσεις για την Καθαρά Δευτέρα και τις μετακινήσεις.


Διευκρινίσεις για την Καθαρά Δευτέρα περιελάμβανε η σημερινή ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, που ανάμεσα σε άλλα δήλωσε τα ακόλουθα:

"Τα δεδομένα, όμως, απαιτούν εγρήγορση και απαιτούν μεγάλη προσοχή. Και αυτό ισχύει και για το προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, για το οποίο ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα. Δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, πρώτον, δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

Δεύτερον, οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί, υπενθυμίζουμε, ότι πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι και το Σάββατο και αυτή την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο".

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλίας είπε:

"Η Επιτροπή εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, Πρωτοβάθμια- Δευτεροβάθμια, να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την επικράτεια.

Κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες σε περιοχές που λειτουργούσαν δια ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Σημειώνεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται τα Ειδικά Σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Επίσης, όσον αφορά στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία τους από Τρίτη 16 Μαρτίου, με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με την λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα η Δημόσια Υγεία.

Επιπρόσθετα, κατά την σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες επιτρέψουν.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων έχουν την δυνατότητα δωρεάν ελέγχου COVID-19. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε άλλωστε εξειδικευμένη πλατφόρμα, ergasia.testing.gov.gr, όπου κάθε εργαζόμενος σε επιχείρηση άνω των 20 εργαζομένων θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού, rapid test, μέχρι και δύο φορές τον μήνα.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται αυξημένος συγχρωτισμός του προσωπικού, με συνέπεια τον κίνδυνο διασποράς της νόσου COVID-19.

Κάθε εργαζόμενος που επιλέγεται για δωρεάν έλεγχο για COVID-19, θα λαμβάνει στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει στην πλατφόρμα, μήνυμα sms με την ημέρα, την ώρα, τη διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί. Κατά την διάρκεια του lockdown το sms έχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Η εξέταση συνιστά λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία για 3 ώρες.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θυμίζουμε ότι λειτουργεί η πλατφόρμα testing.gov.gr, που παρέχει επίσης τη δυνατότητα δωρεάν διάγνωσης σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα".

Με πληροφορίες από το Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png