Επιστολή Σύλλογων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Αίγινας, για την ίδρυση δομής ΚΔΑΠ στην Αίγινα.

Προς : Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αίγινας Αίγινα , 15/07/2021
Αξιότιμε Πρόεδρε και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την σύμφωνη γνώμη μας και επιπλέον την υποστήριξή μας στην ιδέα ίδρυσης Δομής ΚΔΑΠ στην Αίγινα .
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η εγγύτητά της με τον πολίτη, καθιστώντας την άμεσο αποδέκτη των πάσης φύσεως κοινωνικών προβλημάτων.
Για το λόγο αυτό, οι Δήμοι οφείλουν να συνεργαστούν με κεντρικούς φορείς, να "εκμεταλλευτούν" τα Νομικά τους πρόσωπα , στοχεύοντας στην υλοποίηση μιας αποτελεσματικότερης κοινωνικής πολιτικής, ικανής να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τμήμα των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο Δήμος οφείλει να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έργα και δράσεις δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., από το 1994 , υπήρξε ένας από τους εμπνευστές αλλά και τους βασικούς συντελεστές υλοποίησης του θεσμού των ΚΔΑΠ.

Από μία σύντομη έρευνα που διενεργήσαμε τα ποσοτικά στοιχεία των Κ.Δ.Α.Π. στον κύκλο εφαρμογής της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2019 – 2020 ανέρχονται συνολικά στις 894 δομές Κ.Δ.Α.Π. Οι 422 (47,2%) είναι δημοτικές δομές και οι 472 (52,8%) ιδιωτικές.

Το πρόγραμμα παρέχει στα παιδιά τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και παράλληλα εξασφαλίζει στους γονείς τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο εργασίας, αναζήτησης εργασίας ή ακόμα και εναρμόνισης της οικογενειακής, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Επισημαίνουμε ότι μετά από σχεδόν δύο ιδιαίτερα δύσκολες χρονιές για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά, ο ρόλος των ΚΔΑΠ (ιδιαίτερα των μικρών κοινωνιών, όπου οι ευκαιρίες οργανωμένων δραστηριοτήτων είναι λιγοστές) αποκτά βαρύνουσα σημασία, τόσο σε παιδαγωγικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Μόνο μέσω της κοινωνικοποίησης, του παιχνιδιού, της ψυχαγωγίας και γενικότερα της επιστροφής των παιδιών -στο μέτρο του δυνατού- στη φυσιολογική τους παιδική καθημερινότητα, θα υπάρξει επαναφορά στην κανονικότητα με τον μικρότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο.

Τα Δημοτικά ΚΔΑΠ αποτελούν μία Δομή με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες Πολιτισμού, Αθλητισμού, καλλιτεχνικής Παιδείας και γενικά δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά οικογενειών εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές. Κατά συνέπεια στους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξής τους, διότι ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και στηρίζουν την τοπική κοινωνία.

Παρακαλούμε, έπειτα από την σεβαστή ετυμηγορία του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας να επανεξεταστεί το θέμα υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος σε νέα βάση κοινά αποδεκτή, ώστε να διασφαλισθεί η φιλοξενία όλων των ενδιαφερόμενων παιδιών του Νησιού μας.

Με εκτίμηση ,
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ,

A' Δημοτικό Σχολείο Αίγινας
Πρόεδρος : Μάρθα Λορέτου Σιμιτζή
Γραμματέας : Καλαμάρα Βέρα

Β' Δημοτικό Σχολείο Αίγινας
Πρόεδρος : Φωτεινή Κομηνιάδη
Γραμματέας : Έλενα Παρασκευά

Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης
Προεδρος : Λεούσης Μανώλης
Γραμματέας : Ηλία Αλεξάνδρα

Δημοτικό Σχολείο Ασωμάτου
Πρόεδρος : Γεωργία Γεροντή
Γραμματέας : Στέλλα Σαρρή

Δημοτικό Σχολείο Μεσαγρού
Πρόεδρος : Τυροπάνης Αθανάσιος
Γραμματέας :Kούλη Αφροδίτη

Δημοτικό Σχολείο Βαθέως
Πρόεδρος : Μούρτζης Γεώργιος
Γραμματέας : Μπήτρου Ελένη

Β' Νηπιαγωγείο Αίγινας
Πρόεδρος : Κυριακίδου Βασιλική
Γραμματέας : Χαριτάκη Σταυρούλα


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png