"Είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε την νομιμότητα στην λειτουργία της Κ.Ε.Δ.Α." Επιστολή του Γιώργου Καλόφωνου.

Είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε την νομιμότητα στην λειτουργία της Κ.Ε.Δ.Α.
Επιστολή του Γιώργου Καλόφωνου, ιστορικού και μέλους του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Α., προς τα Μ.Μ.Ε. της Αίγινας

Αίγινα, 4 Νοεμβρίου 2016

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας (Κ.Ε.Δ.Α.), επιθυμώ να διευκρινίσω δημοσίως τα ακόλουθα, σχετικά με δύο πρόσφατες ενέργειες που αποδίδονται στην επιχείρηση και που προκάλεσαν έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικών τεκμηρίων στον Πύργο του Μαρκέλλου με παλιές φωτογραφίες Αιγινητών πεσόντων σε πολέμους, η οποία εμφανίζεται ως διοργάνωση της Κ.Ε.Δ.Α., και μάλιστα με συγκεκριμένο επιμελητή.
 
Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα παραχωρήθηκε η αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, σε πολιτικό κόμμα, για την διοργάνωση εκδήλωσης πολιτικού περιεχομένου, πράγμα που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τον χαρακτήρα του και την αποστολή του ως μουσείου.
 
Και για τις δύο αυτές ενέργειες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, πόσω μάλλον η απαιτούμενη από τον Κανονισμό της επιχείρησης έγκριση με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου (ή και, σε ό,τι αφορά τον επιμελητή της έκθεσης, η απαιτούμενη ανάθεση αρμοδιότητας). Είναι σαφές ότι και οι δύο ενέργειες έγιναν εντελώς παράτυπα και αυθαίρετα, και τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτές.
 
Με την ιδιότητά μου ως ιστορικού, επιθυμώ επίσης να τονίσω ότι οι εκθέσεις τεκμηρίων απαιτούν ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση, και μάλιστα όταν αφορούν ευαίσθητες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας μας.
 
Επιπροσθέτως θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών συντήρησης του Πύργου του Μαρκέλλου, αφαιρέθηκαν οι πινακίδες ονοματοδοσίας των αιθουσών/ορόφων, που με παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν αφιερωθεί στην μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη, του Σπύρου Αλεξίου και της Γωγώς Κουλικούρδη. Περιττόν να προσθέσω ότι ούτε για τις ενέργειες αυτές έχει υπάρξει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Δεδομένου ότι ο Πύργος του Μαρκέλλου είναι προστατευόμενο μνημείο σημαντικής ιστορικής σημασίας, και καθώς ο Δήμος μας διεκδικεί την χρήση και άλλων Καποδιστριακών μνημείων, ελπίζω ότι οι διάφορες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του έχουν γίνει με τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να μην βρεθούν τόσο η επιχείρηση, όσο και κατά προέκταση ο Δήμος, εκτεθειμένοι.
 
Είναι σαφές πως η τήρηση της νομιμότητας στην λειτουργία της Κ.Ε.Δ.Α. είναι απαραίτητη, όχι μόνο για λόγους τυπικούς, αλλά και για ουσιαστικούς, διότι αν μη τι άλλο θα είχε προστατεύσει την επιχείρηση από τα πρόσφατα σοβαρά ατοπήματα. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της δημοκρατίας.
 
Με εκτίμηση,
Γιώργος Καλόφωνος
Ιστορικός, Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Α.