Ανοιχτή επιστολή στον δήμο, για τα προβλήματα του δικτύου ύδρευσης.

Θέμα: Ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα  εσωτερικού δικτύου ύδρευσης


Κύριε Δήμαρχε
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα ρεπορτάζ του τοπικού τύπου για την συχνότητα και το μέγεθος των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης. Αναφέρω για παράδειγμα τίτλους  από τα ρεπορτάζ του Aegina Portal : "Βλάβες στο πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης", "Με αμείωτο ρυθμό οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης" κλπ κλπ.
Η δημοτική αρχή δείχνει να αιφνιδιάζεται, όταν δια του αρμοδίου  αντιδημάρχου ύδρευσης κ. Α. Μουρτζη, λέει πως :  "Η μεγάλη γάγγραινα στο δήμο είναι οι ζημιές. Οι ζημιές είναι απρόβλεπτες".
Η πραγματικότητα είναι πως έχουν επακριβώς προβλεφθεί και μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα η ανάγκη αντιμετώπισης τους.
Απόφαση δημοτικού συμβουλίου του 2008 που φέρει την υπογραφή σας κ. Δήμαρχε, ως και τις υπογραφές των κ.κ. Π. Κουκουλη και Σ. Σακκιωτη κλπ, λέει :


"Το υφιστάμενο δίκτυο λόγω της παλαιότητας του, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η παλαιότητα του δικτύου, η μέτρια ποιότητα κατασκευής και πρόσθετοι δυσμενείς παράγοντες, έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές στους αγωγούς ύδρευσης. Οι βλάβες που προκαλούνται στο δίκτυο ύδρευσης κυρίως από θραύση αγωγών είναι συχνές με αποτέλεσμα οι διαρροές σήμερα να ανέρχονται στο 40% περίπου. Η αποκατάσταση του δικτύου σε περίπτωση βλάβης απαιτεί πολύωρη διακοπή τροφοδοσίας σε νερό και μάλιστα σε εκτεταμένες περιοχές, λόγω της έλλειψης δικλείδων απομόνωσης  σε μικρότερα τμήματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά κυρίως για την βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και την αποφυγή του κίνδυνου μόλυνσης από βοθρολυματα, γίνεται σήμερα περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης με σύγχρονες προδιαγραφές.

Όπως διαπιστώνεται, το μεγαλύτερο μέρος των δικτύων ύδρευσης  των προαναφερθέντων οικισμών είναι κατασκευασμένο από αγωγούς αμιάντου, οι οποίοι ως γνωστόν, δημιουργούν κινδύνους εκδήλωσης ασθενειών, με άμεση επίπτωση στην υγεία των κατοίκων των οικισμών.

Έτσι λοιπόν, δημιουργείται επιτακτική και ταυτόχρονα ζωτική η ανάγκη για την συνολική επίλυση του προβλήματος αντικατάστασης των αγωγών αμιάντου με σωλήνες πολυαιθυλενίου, ώστε να αποφευχθούν οι προαναφερθέντες κίνδυνοι, ενώ παράλληλα θα έχουμε αναβάθμιση της περιοχής, δίνοντας της νέες ευκαιρίες ανάπτυξης".


Αξίζει να σημειωθεί πως οι σωλήνες του δικτύου είναι από αμίαντο σε ποσοστό (ενδεικτικά από την ίδια μελέτη) :
Αίγινα 95%
Βαθύ 80%
Κυψέλη 60%
Αγια Μαρίνα 80%
Βαια 80% κλπ
 Αναφέρομαι στην μελέτη που ο δήμος είχε αναθέσει στον κ. Σαφαρικα, μελέτη που με εισήγηση του τότε δημάρχου κ. Π. Κουκουλη –το έτος 2008- υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.
Στην ανωτέρω λοιπόν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται πως είναι πρώτη προτεραιότητα για τον δήμο η αντικατάσταση του δικτύου λόγω παλαιότητας, μετρίας ποιότητας κατασκευής, συχνών βλαβών και επικινδυνότητας.
Δεν ευσταθεί λοιπόν ο αιφνιδιασμός μας, παρά μόνο στο που θα εκδηλωθεί η βλάβη και όχι αν θα εκδηλωθεί..
Νομίζετε δε πως θα είναι υπερβολική η εκτίμηση πως αυτό το δίκτυο αποτελεί εκτός των προαναφερθέντων προβλημάτων, τον υπ αριθμόν ένα παράγοντα υπονόμευσης του αγωγού σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ,  για την υδροδότηση του νησιού.


κ. Δήμαρχε
Αν η κατάσταση ήταν αυτή το 2008 στη μελέτη που ψηφίσατε, σήμερα 8 χρόνια μετά σαφώς έχει επιδεινωθεί, όπως ίσως αποδεικνύουν οι πρόσφατες συνεχόμενες βλάβες.
Αν πάλι λόγω αβλεψίας μας, παρότι δεν είδαμε σχετική πρόβλεψη στα τεχνικά έργα του δήμου, έχουν μεταβληθεί αυτά τα ποσοστά αμιαντοσωληνων στο δίκτυο μετά χαράς να δεχτούμε την όποια διόρθωση στις εκτιμήσεις μας.
Με ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση θα υποδεχτούμε απόφαση του δήμου να επαναφέρει ως πρώτης προτεραιότητας  ζήτημα την ολοκληρωμένη και ριζική αντιμετώπιση  του προβλήματος.


Νικήτας Παπαιωάννου
Αίγινα  30 Μαΐου 2017
Λιβάδι


Κοινοποίηση
Αντιπεριφέρεια Νήσων