Επιστολή για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δημήτρη Μούτζη και την κατάσταση με τα σκουπίδια.

Από τον κ. Παναγιώτη Μιχαήλ Παναγιωτίδη λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:



Αγαπώ την Αίγινα και την προτίμησα εδώ και χρόνια για να φτιάξω εδώ το εξοχικό μου σπίτι, επένδυσα ένα αρκετά μεγάλο ποσό χρημάτων, φίλοι που κατά καιρούς φιλοξένησα έκαναν αντίστοιχες επενδύσεις σε κατοικίες, ενώ άλλοι επισκέπτονται τακτικά το νησί και βεβαίως όλοι εμείς αφήνουμε ουκ ολίγα χρήματα στους επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε τοπικούς τεχνικούς για την συντήρηση των σπιτιών μας και την επιδιόρθωση βλαβών. Και προφανώς και στον Δήμο της Αίγινας μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και (πανάκριβου) νερού.

Δεν ψηφίζω στην Αίγινα, νομιμοποιούμαι όμως να εκφράσω την άποψή μου ως άμεσα ενδιαφερόμενος για το νησί. Και η άποψή μου είναι ότι τουλάχιστον από το 2008 που περατώθηκε η κατασκευή του σπιτιού μου και έρχομαι πάνω από 20 ΠΣΚ το χρόνο καθώς και για Πάσχα και θερινές διακοπές, η κατάσταση στην Αίγινα βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη από κάθε άποψη που αφορά στις υποδομές του νησιού. Κάθε χρόνο και χειρότερα δηλαδή και με την έννοια αυτή η ευθύνη για την κατάσταση στο νησί δεν βαρύνει μόνο τον σημερινό αλλά και τους προηγούμενους δημάρχους και δημοτικές αρχές.
Η συνέντευξη όμως του Δημάρχου στο portal πραγματικά με εξόργισε. Ο Δήμαρχος – μεταξύ άλλων – αναφέρει ως βασική αιτία του προβλήματος με τα σκουπίδια τον «ανεξέλεγκτο αριθμό των επισκεπτών» στην περίοδο του καλοκαιριού. Να μας πεί ο κ. Δήμαρχος πόσους επισκέπτες σηκώνει το νησί ακριβώς, αφού προφανώς δεν τους αντέχει όλους όσοι έρχονται, να βρει και τον τρόπο να τους μετράει όταν επιβιβάζονται στον Πειραιά και να βγει ο ίδιος με παρρησία και να πει «Μην έρχεστε και άλλοι στην Αίγινα, δεν αντέχει το νησί». Γελοιότητες και ντροπή πραγματικά για τον Δήμαρχο.

Σε άλλο σημείο ο Δήμαρχος λέει «ζητάω από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης που κάνουν διακοπές στην Αίγινα και προσωπικά από τον κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη να βοηθήσουν». Πείτε μου αν αυτό δεν είναι παραδοχή της ανικανότητάς του να διοικήσει ένα Δήμο, τι είναι ; Αν αυτό δεν είναι παλιομοδίτικος πολιτικαντισμός και καταφανής στρέβλωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης που ο Δήμαρχος υποτίθεται ότι υπηρετεί, τι είναι ; Όταν κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι πολιτικοί πάψουν να είναι Υπουργοί, κε Δήμαρχε, θα είμαστε καταδικασμένοι που δεν θα έχουμε Υπουργούς στο νησί να τους ζητήσετε να το βοηθήσουν; Αυτή η επίκληση της «ανώτερης αρχής» αποδεικνύει από μόνη της το μέγεθος της αδυναμίας σας να χειριστείτε τα τοπικά προβλήματα και υποβαθμίζει ουσιαστικά το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντί να προγραμματίζει σοβαρά και να έχει σχέδιο, σέρνεται σε πελατιακές παρακλήσεις και επαιτείες.

Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο μου είναι τραβηγμένη στην είσοδο της Πέρδικας στις 8 Ιουλίου, πολύ πριν δηλαδή από το peak της καλοκαιρινής σεζόν. Η κατάσταση εξίσου δραματική με τα σκουπίδια από αρχές Ιουλίου. Ρωτώντας τότε έμαθα ότι δεν ήταν μάχιμα όλα τα απορριμματοφόρα λόγω βλαβών και έλλειψης ανταλλακτικών, όπως έμαθα ότι εφοπλιστής με πλοίο στη γραμμή προσφέρθηκε να βοηθήσει με δρομολόγια προς Πειραιά αποκλειστικά για τις καρότσες των σκουπιδιών.

Η Αίγινα είναι τυχερή. Η κρίση των τελευταίων ετών την κατέστησε προσιτό προορισμό σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου. Είναι όμως και άτυχη γιατί κανείς δεν είδε αυτή την τάση ως ευκαιρία για να αναβαθμιστεί το νησί τόσο από υποδομές όσο και από υπηρεσίες. Σκουπίδια παντού, αηδιαστικές οσμές μέσα στην πόλη, παραλίες σε εγκατάλειψη, δρόμοι γεμάτοι επικίνδυνες τρύπες, διαδρομές σλάλομ στην παραλιακή προς Σουβάλα και προς Ανιτσαίο, διακοπές νερού, ποιότητα νερού απαράδεκτη. Προβλήματα ετών που δεν λύνονται, με χίλιες δυο δικαιολογίες – πάντα οι άλλοι φταίνε ποτέ η Δημοτική Αρχή - και βεβαίως γιατί ο κόσμος εξακολουθεί να έρχεται στην Αίγινα. Θα ταλαιπωρηθούν, θα βρίσουν, σε λίγες μέρες θα τα ξεχάσουν όλα και του χρόνου πάλι εδώ θα είναι. Αυτή είναι η θεωρία και των αρχών και των καταστηματαρχών (που επίσης έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης) και των κατοίκων της Αίγινας.

Όλα τα νησιά της Ελλάδας Κε Δήμαρχε έχουν το πρόβλημα της εκθετικής αύξησης των επισκεπτών το καλοκαίρι. Μήπως έχετε πάει ποτέ στις διπλανές Σπέτσες που δεν υπάρχει ίχνος χαρτιού στο δρόμο και έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια μονάδα επεξεργασίας ανακύκλωσης ώστε τα μη οργανικά απορρίμματα να μην επιβαρύνουν τα δρομολόγια και να απομακρύνονται το χειμώνα; Μήπως έχετε επισκεφτεί ποτέ νησιά του Αιγαίου όπως η Τήνος, η Σαντορίνη και η Πάρος που η κατάσταση της καθαριότητας είναι υποδειγματική μετά από λήψη μέτρων από το Δήμο και τη συνεργασία των επαγγελματιών τους; Εκεί τα βολεύουν και χωρίς τους Υπουργούς γιατί εργάζονται το χειμώνα για να σχεδιάσουν του δυο καλοκαιρινούς μήνες, γιατί σέβονται τους τουρίστες και εκτιμούν το ψωμί που τρώνε οι ντόπιοι από αυτούς.

Γιατί η Αίγινα μένει πίσω; Γιατί δέχεται να αποτελεί πρωτοσέλιδο για τη βρωμιά της; Γιατί συμβιβάζεται σε μια απαράδεκτη κατάσταση υποδομών εδώ και χρόνια; Δεν μπορεί να φταίει μόνο η γραφειοκρατία των Αθηνών και οι νόμοι. Τα ίδια έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι. Φταίει η νοοτροπία που ικανοποιείται βλέποντάς την να γεμίζει κάθε καλοκαίρι από επισκέπτες κάνοντας το ελάχιστο δυνατό. Ποιος σας απαγορεύει να τετραπλασιάσετε τους κάδους στο νησί για να μην γεμίζουν οι δρόμοι σκουπίδια, ποιος σας απαγορεύει να έχετε ετοιμοπόλεμα όλα τα απορριμματοφόρα και διαθέσιμα ανταλλακτικά από τις αρχές Ιουνίου, ποιος σας απαγορεύει να κάνετε συνεννοήσεις με Δήμους της Αττικής για «δανεισμό» απορριμματοφόρων και προσωπικού τον Αύγουστο, ποιος σας απαγορεύει να συνεννοηθείτε με τους πλοιοκτήτες για έκτακτα βραδινά δρομολόγια για 15-20 ημέρες; Αποτελεί η Αίγινα την εξαίρεση σε λύσεις που έχουν δοκιμαστεί από άλλα νησιά ή απλά δεν ασχολείται κανείς με τα θέματα;

Για να βοηθήσω το Δήμαρχο στο δύσκολο αγώνα του όπως ο ίδιος λέει, κάνω έκκληση : Μην έρχεστε στην Αίγινα για τις διακοπές σας, την επιβαρύνετε «ανεξέλεγκτα» και εμποδίζετε όλους εμάς να τη χαρούμε μόνοι μας.