Απάντηση του κυρίου Ζήση Χροναίου στις δηλώσεις του κ. Νίκου Οικονόμου.

Από τον κύριο Ζήση Χροναίο λάβαμε την ακόλουθη επιστολή - απάντηση στις δηλώσεις του κ. Νίκου Οικονόμου στο Aegina Portal:

"Με λύπη μου διαπίστωσα ότι, ο κατά τα άλλα αγαπητός  φίλος κ. Νίκος Οικονόμου, επέλεξε να εμπλέξει το όνομά μου, στην αντιπαράθεσή του με το Δήμαρχο Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη, στην προφανή προσπάθειά του να αποδείξει την αληθοφάνεια  των επιχειρημάτων του, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα του έχω εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους τελικά δεν είχα δεχτεί να συμμετάσχω ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Αίγινα εν Δράσει- Αίγινα για όλους» και παρά το γεγονός ότι ρητά του είχα επιστήσει την προσοχή στο γεγονός, ότι δεν επιθυμούσα την εμπλοκή του ονόματός μου στη μεταξύ τους πολιτική διελκυστίνδα.
 
Για να ξεκαθαρίσουν λοιπόν τα όσα διαδραματίστηκαν, άπαξ και δια παντός, καθ’ όσον με αφορά, υποχρεούμαι εκ των πραγμάτων και προς απάντησιν των όσων ισχυρίζεται ο αγαπητός κ. Οικονόμου, να αναλύσω ακροθιγώς την νοοτροπία η οποία με διακρίνει και βάσει της οποίας προβαίνω στις πολιτικές μου επιλογές, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, ότι ήμουν, είμαι και θα παραμείνω φίλος με το Δημήτρη Μούρτζη, εν όσω ο καιρός το επιτρέπει.

Πολύ περισσότερο, η συμπεριφορά και οι αντίδρασή μου καθορίζεται από το γεγονός ότι ουδέποτε ήρθα σε ρήξη με τους φίλους μου εξ αιτίας των πολιτικών τους επιλογών. Αναγνωρίζω σε αυτούς το δικαίωμα να κάνουν τις επιλογές τους, όπως έχω την απαίτηση από αυτούς να σέβονται τις δικές μου, στο πλαίσιο των υγειών δημοκρατικών αρχών που θα έπρεπε να  χαρακτηρίζουν και να  διακρίνουν το δημοκρατικό διάλογο, τον οποίο δυστυχώς πολλοί έχουν ξεχάσει ή τεχνηέντως αποφεύγουν. Αυτός είναι και  ο λόγος για τον οποίο έχω φίλους που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ο Δημήτρης ο Μούρτζης, σαν επικεφαλής του συνδυασμού «Αίγινα εν Δράσει»   έκανε κάποιες πολιτικές επιλογές, έλαβε κάποιες πολιτικές αποφάσεις σαν επικεφαλής του συνδυασμού, με τις οποίες διαφωνήσαμε, τόσο ο υποφαινόμενος όσο και ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης και για το λόγο αυτό επιλέξαμε να μη συμμετάσχουμε στο συνδυασμό. Ο Δημήτρης ο Μούρτζης όχι μόνον δεν μας απέπεμψε, ούτε μας πρόδωσέ, αλλά αντίθετα προσπάθησε να μας μεταπείσει για να παραμείνουμε στο συνδυασμό του, πράγμα το οποίο δεν δεχτήκαμε και αποχωρήσαμε. Τα γεγονότα αυτά  είναι απολύτως γνωστά στον κ. Οικονόμου, διότι ήταν ένας από τους συνδαιτημόνες.

Ο κ. Οικονόμου αντίθετα, παρά το γεγονός ότι, φαινομενικά τουλάχιστον και ο ίδιος  διαφωνούσε, όχι μόνον επέλεξε να παραμείνει, αλλά και μετά την εκλογή του, αποδέχθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς το «Κοινωνικό  Σύνολο», από την τιμητική  θεσμική θέση του Προέδρου, με την οποία τον τίμησαν οι συνάδελφοί του, ως προεξάρχων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η θέση αυτή, ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω, ότι είναι θέση αυξημένης ευθύνης, που απαιτεί ευπρέπεια, αξιοπρέπεια και σοβαρότητα. Ο Πρόεδρος οφείλει να  αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις, δεν πρέπει να διχάζει άλλα κατά το μέτρο του δυνατού, να ενώνει τους συναδέλφους του Δημοτικούς Συμβούλους, συμπολιτευόμενους και μη. Δεν πρέπει να ανοίγει πεδία εχθρότητας και στείρων αντιπαραθέσεων, αλλά αντίθετα να προσπαθεί να εξομαλύνει τις όποιες διαφορές προκύπτουν, πράγμα το οποίο κατά τα φαινόμενα και τα διαλαμβανόμενα, οι συνάδελφοί  του θέτουν εν αμφιβόλω.

Ως προς το Δημήτρη το Μούρτζη, επειδή έχω την ευκαιρία  να γνωρίζω το ποιόν και το ποσόν του ανδρός, όχι μόνον ως φίλου, αλλά και ως Δημάρχου, αισθάνομαι την ανάγκη προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως να διευκρινίσω,   ότι από θεσμική άποψη, τον εκτιμώ, σαν ένα Δήμαρχο πεισματάρη, διεκδικητικό και ακάματο, που τρέχει και αγωνίζεται νυχθημερόν για το καλό του τόπου του, χωρίς να υπολογίζει ούτε το χρήμα, ούτε το χρόνο, ούτε τις ψυχοφθόρες διαδικασίες  που απαιτούνται για την επιτυχία του  σκοπού του.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να γίνει κατανοητό, ότι δεν συνηθίζω να διαρρηγνύω τις προσωπικές και ανθρώπινες σχέσεις μου, ούτε να έρχομαι σε ρήξη με τους φίλους μου χάριν πολιτικής, αλλά και ότι δεν είμαι διατεθειμένος να επιτρέψω σε κανέναν να εκμεταλλεύεται το όνομα και την προσωπικότητά μου, δι’ ίδιον όφελος ή για την εξυπηρέτηση προσωπικών του σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο κατά τη βραχύχρονη παρουσία μου στα κοινά, υπό την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου, Γενικού Γραμματέα και μετέπειτα προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την περίοδο 2003-2007, επέλεξα να υπηρετήσω το συμφέρον του τόπου, χωρίς να αναπτύξω σχέσεις εξάρτησης και εναγκαλισμού, με την κατά το κοινώς λεγόμενο «καρέκλα», την οποία ορισμένοι έχουν την τάση να ερωτεύονται.

Με εκτίμηση
Ζήσης Π. Χροναίος