Επιστολή Νίκου Οικονόμου για τις επιχειρήσεις σκυροδέματος στην Αίγινα και την αναγκαιότητα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Με μεροληπτικές ενέργειες η δημοτική αρχή εξέδωσε έγγραφα, με τα οποία κάποιο μέλος της πήρε προσωρινή άδεια για την επιχείρηση σκυροδέρματος που είναι ιδιοκτησία του. Με αυτά τα έγγραφα ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων υπόγραψε δύο προσωρινές άδειες λειτουργίας (τρίμηνης διάρκειας η πρώτη και ακολούθησε η ανανέωσή της). Κατά την ταπεινή μου άποψη η ενέργεια αυτή θα ήταν απολύτως θεμιτή αν και η άλλη επιχείρηση σκυροδέματος, που υπάρχει στην Αίγινα, εξασφάλιζε αντίστοιχα έγγραφα ώστε να πάρει προσωρινή άδεια λειτουργίας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με αποτέλεσμα να σταλεί έγγραφο παύσης λειτουργίας στην άλλη επιχείρηση.
Από την στιγμή που είναι να υλοποιηθούν στην Αίγινα έργα αξίας άνω των 15.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Δημάρχου, τίθενται μερικά ερωτήματα ηθικής τάξεως.
Με τα έγγραφα που έστειλε η διοίκηση του δήμου ωφελείται μόνο ένας επιχειρηματίας και αυτός έχει άμεση σχέση με την διοίκηση του Δήμου.
Αν δεν μπορέσει να βγάλει παρόμοια άδεια ο ανταγωνιστής του αυτομάτως δημιουργείται ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ. Με την δημιουργία μονοπωλίου και από την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του σκυροδέρματος ποιοι θα ωφεληθούν;
Για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους ηθικά ζητήματα και διλλήματα ΠΡΕΠΕΙ να δοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα από την δημοτική αρχή και στον άλλο επιχειρηματία.  Έτσι οι πολίτες δεν θα αισθάνονται ότι στην Αίγινα υπάρχουν δυο κατηγορίες πολιτών οι δικοί μας και οι άλλοι .
Να θυμίσω ότι ο νυν Δήμαρχος προεκλογικά έλεγε: «Δε ζητάμε να διχάσουμε, αλλά να ενώσουμε. ….. Είναι για εμάς ταξίδι χωρίς δεσμά, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς ΠΑΖΑΡΙΑ, χωρίς ανοιχτά γραμμάτια. Το μόνο γραμμάτιο που υπογράφουμε είναι η πίστη μας και δέσμευση να υπηρετήσουμε όλους εσάς, όλο τον Αιγινήτικο Λαό με ειλικρίνεια, εντιμότητα, αποφασιστικότητα. Με τις πόρτες του Δημαρχείου ανοιχτές να δεχόμαστε τους συμπολίτες μας, να ομιλούμε μαζί τους και να δίνουμε λύσεις σ’ αυτά που μπορούμε. Με ανοιχτή καρδιά, με συναίσθημα αγάπης, χωρίς διαχωρισμούς. Όλοι είμαστε ίσοι. …. Ο Δήμος μας σήμερα, για να έχει μία πορεία, που οδηγεί εκ του ασφαλούς στην ανάπτυξη, πρέπει να δώσει νέες δυνατότητες προς όλους, χωρίς να αποκλείει τους πολίτες, χωρίς να αποκλείει κανέναν. …. Είναι η ώρα, να διοικήσουμε την Αίγινά μας, χωρίς ταξικές και διαχωριστικές γραμμές με όραμα για ένα καλύτερο αύριο, με προοπτική και ανάπτυξη ….. Το γραφείο μας θα είναι γραφείο κάθε δημότη για τα προβλήματά του …… Δεν θα δουλεύουμε μόνοι μας για τους πολίτες, δεν θα δουλεύουμε τους πολίτες».
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν κύριε Δήμαρχε. Ήρθε ώρα, με αφορμή αυτό το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, να αποδείξετε έμπρακτα ότι βλέπετε όλους τους πολίτες ίσους και ότι ο λόγος σας είναι Ευαγγέλιο.
Για να σας διευκολύνω: η λύση στο πρόβλημα ονομάζεται Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου, είτε σε ιδιαίτερες συνομιλίες μας είτε δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο (Ιούνιος 2017), δεν έχει γίνει τίποτα για την υλοποίησή του. Παρότι προεκλογικά μιλούσατε για «άσκηση πίεσης επαναδραστηριοποίησης του θέματος χωροταξικού σχεδιασμού, που θα δώσει λύσεις, αλλά και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού». Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ. Και δεν είμαι ο μόνος, που θέτει αυτό το ζήτημα. Στο δημοτικό συμβούλιο ο συνάδελφος κος Ιωάννης Παπαδόπουλος το έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει. Με την εφαρμογή του ΓΠΣ δεν θα επιλυθεί μόνο το πρόβλημα με τις εταιρείες σκυροδέρματος. Θα βρεθεί λύση και για την Κυψέλη, τον τόπο σας, σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Και γενικά θα μπει μια τάξη σε όλο το νησί.
Όσο για την εύρεση πόρων για το ΓΠΣ, η λύση ακούει στο όνομα Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα χρηματοδοτήσει την μελέτη και θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό.
Το νησί μας χρειάζεται την λειτουργία και των δύο επιχειρήσεων , προσφέρουν θέσεις εργασίας  και στηρίζουν την τοπική οικονομία.   Δεν πρέπει οι επιχειρηματίες να βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας και ομηρίας. Πρέπει να δοθεί λύση.
Κύριε Δήμαρχε δείξτε επιτέλους ότι είσαστε άνθρωπος του λέγειν και πράττειν. Δείξτε ότι δεν είστε απλά ένας Μύθος. Γίνετε ένας Μύθος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Νικόλαος Τρ. Οικονόμου
αιρετός του Δήμου Αίγινας