Επιστολή διαμαρτυρίας για την Σκοτεινή.

Ενημέρωση - Καταγγελία κατοίκων Περιβόλας Αίγινας.

Προς
1. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
2. Περιφέρεια Αττικής:
α) Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου
β) Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο
1. Δήμαρχο Αίγινας, κ. Δημήτρη Μούρτζη
2. Εισαγγελία Πειραιώς
3. Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας
4. Πυροσβεστική Υπηρεσία Αίγινας

Θέμα: Απόφραξη εκβολής χειμάρρου Σκοτεινής στην Περιβόλα Αίγινας

Ιστορικό: Ο χείμαρρος της Σκοτεινής είναι ο μεγαλύτερος χείμαρρος του νησιού της Αίγινας, ο οποίος σε περιόδους βροχοπτώσεων μεταφέρει μεγάλο όγκο υδάτων και πολλές φορές προκαλεί πλημμύρες στη γύρω περιοχή. Για τον λόγο αυτόν, η Περιφέρεια αποφάσισε στο σημείο όπου διασταυρώνεται ο χείμαρρος με την επαρχιακή οδό Αίγινας-Πέρδικας να ανακατασκευάσει την υπάρχουσα γέφυρα με διεύρυνση της διατομής της.


Οι εργασίες άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2018. Προκειμένου να μην διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή οδό, έγινε επιχωμάτωση με τα προϊόντα της εκσκαφής ώστε να κατασκευαστεί παρακαμπτήρια οδός δίπλα από το εργοτάξιο, χωρίς ωστόσο καμία πρόβλεψη (τοποθέτηση σωλήνων) για την απορροή των υδάτων του χειμάρρου. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε κάποια έντονη βροχόπτωση στο νησί.


Προχωρώντας με ρυθμούς χελώνας και μετά από αναβολές και περιπέτειες το έργο τελικά παραδόθηκε στις αρχές Αυγούστου, αν και ημιτελές (χωρίς ασφαλτόστρωση και προστατευτικά κιγκλιδώματα). Παρότι η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στην κύρια οδό, η παρακαμπτήριος εξακολουθεί να υπάρχει, υψώνοντας ανάχωμα και φράζοντας εξ ολοκλήρου την εκβολή του χειμάρρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και δύσοσμο έλος στο σημείο (βλ. συνημμένες φωτογραφίες).


Έκκληση: Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ζούμε με την αγωνία μιας επικείμενης βροχόπτωσης, η οποία θα προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, με κίνδυνο να επαναληφθεί το περιστατικό της Μάντρας με ανθρώπινα θύματα και καταστροφές.


Καλούμε όλους τους φορείς στους οποίους απευθύνεται η διαμαρτυρία μας αυτή να δραστηριοποιηθούν ο καθένας στον τομέα του, να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία και να μεριμνήσουν άμεσα για την απόφραξη της εκβολής του χειμάρρου πριν θρηνήσουμε νέα θύματα.  


Αίγινα 28/8/2018