Απάντηση Ιατρού Σωκράτη Δούκα σε Δελτίο Τύπου του Κ.Υ. Αίγινας.

 
Προς
Πρόεδρο ΔΕ ΚΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
Κώστα Αδάμ


Σε απάντηση του δελτίου τύπου που εξεδόθη από εσάς στις   15/6/2019, σας αναφέρω τα εξής:
1. Δεν θα εμπλακώ στην διαδικασία της προσωπικής αντιπαράθεσης, διότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ η ουσία, αντίθετα με τη δική σας στάση.
2. Πράγματι κανένα από  τα νοσοκομεία της αττικής δεν διαθέτει ελικοδρόμιο, πράγμα που σημαίνει σύμφωνα με τι δική σας λογική ότι δεν θα πρέπει να γίνονται αεροδιακομιδές, λόγο αυτής της έλλειψης.
3. Η αεροδιακομιδή είναι μια μεταφορά ασθενούς που βάση πρωτοκόλλου έχει κριτήρια μεταξύ άλλων, όχι μόνο το χρονικό όριο μετάβασης, αλλά πρωτίστως την ΑΣΦΑΛΗ διακομιδή του περιστατικού με τα κατάλληλα μέσα (εξοπλισμό και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα), βάση της βαρύτητας του περιστατικού.
4. Τέτοια πρωτόκολλα  είναι: (πρωτόκολλα αξιολόγησης, πρωτοκόλλα κατηγοριοποίησης –ασθένειας και βαρύτητας-, πρωτόκολλο αναγκαιότητας, πρωτόκολλο επιλογής κατάλληλης  διακομιδής).
5. Για το λόγο αυτό οι αεροδιακομιδές πραγματοποιούνται τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας, ανεξάρτητου χιλιομετρικής απόστασης και  ακλουθούν συγκεκριμένα πρωτοκόλλα ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ.
6. Η απόφαση πραγματοποίησης της αεροδιακομιδής έγκειται αποκλειστικά και μόνο στον ιατρό συντονιστή  του ΕΚΑΒ που εκείνη την ώρα έχει βάρδια στο συντονιστικό κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, που αφού λάβει ενημέρωση από το θεράποντα ιατρό (δηλ. αυτόν που διαχειρίζεται το περιστατικό), δίνει τελικά την έγκριση πραγματοποίησης αεροδιακομιδής, ή προτείνει άλλου είδους διακομιδή ( για παράδειγμα με πλωτό μέσο).
7. Η επικοινωνία και ενημέρωση του εφημερεύοντα ιατρού στο Κ.Υ., έγινε αδιαμφισβήτητα από εμένα ενώπιων μαρτύρων (ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού), τουλάχιστον 3 φορές.
Όλα τα προηγούμενα (διαδικασίες διακομιδής), θεωρώ ότι οφείλατε  να τα γνωρίζετε, δεδομένου της θέσης που έχετε ως διοικητικά υπεύθυνος του Κ.Υ. Αίγινας. Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να ενημερωθείτε πριν εκδώσετε ένα τέτοιο δελτίο τύπου.
Την  πορεία μου και την συμβολή μου σε θέματα υγείας στην Αίγινα,  την αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μου.
Λόγο της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ως ιατρός, αλλά και θεσμικά ως δημοτικός σύμβουλος να είστε σίγουροι ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν με προσωπική φιλοδοξία την πολίτικη του επιβίωση την επόμενη ημέρα, να κρατήσει στάσιμο το θέμα της υγείας στην Αίγινα.
Σωκράτης Γ. Δούκας
Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αίγινας