Επιστολή Νίκου Οικονόμου για τους δύο μήνες στην Ποιότητα Ζωής.

Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου , το προσωπικό της καθαριότητας. Στο δύσκολο και κρίσιμο διάστημα (Ιούλιος-Αύγουστος) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Σε αυτή την μάχη δυστυχώς ήμασταν μόνοι μας. Τα σκουπίδια με αύξηση 10% από την περσινή χρονιά και τα εργαλεία αποκομιδής λιγότερα κατά 50%. Παρόλα αυτά και δεδομένων των δυσκολιών πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο , αυτό θέλαμε για αυτό προσπαθήσαμε, δεν είμαστε αδιάφοροι ,είμαστε οι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας».
 Συνοπτικά θα σας αναφέρω, Η υπηρεσία φέτος είχε λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η ανακύκλωση έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 2016 , και σε αυτό ευθυνόμαστε όλοι, εκλεγμένοι και μη. Βλέπετε το σκουπίδι δεν έχει ταυτότητα ούτε πολιτικό χρώμα έχει μόνο ευθύνη για αυτούς που ασκούν εξουσία, και συνείδηση στους πολίτες του νησιού.
Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών , έγινε μια αρχή, πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή θα βελτιστοποίηση και θα ικανοποιεί τα αιτήματα των πολιτών άμεσα.
Καταφέραμε να μαζευτεί το 85% και πλεόν των ογκωδών του νησιού, μαζεύτηκαν πάνω από 900 κυβικά μέτρα . Όμως το κόστος της εναπόθεσης στο ΧΥΤΑ της Φυλής , αυτών των ογκωδών , είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό που πληρώνουμε. Χρησιμοποιήσαμε ιδιωτική εταιρεία για την μεταφορά τους, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, διότι δεν επαρκούσε ο εξοπλισμός. Όσοι παραβάτες εντοπίστηκαν να παραβαίνουν τον κανονισμό καθαριότητας έχουν σταλεί από την υπηρεσία καθαριότητας υπηρεσιακά σημειώματα για την επιβολή προστίμων.
Τον μήνα Ιούλιο υπήρχαν μέρες που μεταφέραμε τα οργανικά απορρίμματα με 1 τράκτορα διότι οι 2 τράκτορες παρότι είχαν συντηρηθεί έβγαζαν νέα προβλήματα. Την κρίσιμη εβδομάδα του Αυγούστου (12-18 Αυγούστου) είχαμε κατάληψη του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων από γείτονα διότι τον ενοχλούσαν τα σκουπίδια με αποτέλεσμα να μην γίνει μεταφορά σκουπιδιών από τον ένα τράκτορα και τα οργανικά απορρίμματα σε κάποια σημεία του νησιού να μην μαζευτούν αυτό έφερε πίσω την υπηρεσία 2 μέρες . Επίσης στις 15 Αυγούστου το ΧΥΤΑ της Φυλής ήταν κλειστό.
Τέλος πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες του νησιού ότι τα σκουπίδια μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ της Φυλής και ότι ο δήμος Αίγινας δεν μπορεί να αφήσει ούτε καρφίτσα στον χώρο του ΣΜΑ. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που εύχομαι και ελπίζω η νέα δημοτική αρχή να το λύσει.
Ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής ενημέρωνα τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο καθώς και τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων τον κο Κουκούλη , τον κο Τζίτζη και τον κο Ηλία ο οποίος με επισκέφτηκε στο γραφείο μου δύο φορές για ενημέρωση. Η μόνη δημοτική παράταξη που δεν ενδιαφέρθηκε για ενημέρωση ήταν του κου Παντελή Μεθενίτη, η Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα η οποία είναι συνέχεια της Αίγινας των Πολιτών του κου Ντελή ο οποίος ούτε και αυτός ζήτησε ενημέρωση παρότι ήταν αρχηγός παράταξης και επανεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Θα απαντήσω λοιπόν στην άστοχη επιστολή τους. Ποτέ δεν αποποιήθηκα καμιά ευθύνη που μου αναλογεί αλλά δεν μπορώ να μην καταγράψω το γεγονός του αλόγιστου πετάματος των κλαδεμάτων και των ογκωδών. Τέλος εσείς κύριε Ντελή που είσαστε τα 5 χρόνια της διοίκησης Μούρτζη μήπως είσαστε το δεκανίκι της; Που ήταν ή έντονη κριτική σας για τα κακώς κείμενα της ; Τώρα θυμηθήκατε το πρόβλημα των σκουπιδιών; Σας ενόχλησαν οι υπερχειλισμένοι κάδοι οι οποίοι μαζευόντουσαν και δεν σας ενοχλεί το μπάχαλο των ογκωδών; Κύριε Ντελή έχετε ψηφίσει τον κανονισμό καθαριότητας και ότι αφορά αυτόν γνωρίζεται τις υποχρεώσεις των πολιτών μην κάνετε φτηνό λαϊκισμό. Το 2014 καλούσατε τον “Νεκτάριο” να κόψει τα ληγμένα αλλά δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις.
Όσοι ευαγγελίζονται ότι αγαπάνε την Αίγινα , το νησί μας,  τους ενημερώνω ότι αντί για να το διαφημίζουν το νησί το δυσφημίζουν. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ στην ομιλία του την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής το επισήμανε αυτό και μίλησε για την κακή χρήση του διαδικτύου. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί.
Μύθοι και πραγματικότητα, ο Δήμος Περιστερίου μας εξυπηρέτησε με ένα απορριμματοφόρο ωφελιμότητας 13 τόνων, μόνο μια ημέρα, η βοήθεια ήταν σημαντική γιατί μας έδωσε μια ανάσα. Από την αντιπεριφέρεια Νήσων ζητήσαμε βοήθεια ΜΟΝΟ για τα ογκώδη μιας και υστερούμε σε εξοπλισμό ΟΥΔΕΠΟΤΕ  λάβαμε τέτοια βοήθεια.
Τέλος αν είχαμε το απορριμματοφόρο που μας έχει δωρίσει από τον Ιούλιο του 2018 ο Δήμος Περιστερίου να είναι σίγουροι οι πολίτες της Αίγινας πως το νησί δεν θα είχε πρόβλημα με τα οργανικά απορρίμματα. Δεν θα αναζητήσω το ποιοι ευθύνονται για την μη παραλαβή του απορριμματοφόρου σίγουρα δεν ευθύνομαι προσπάθησα για την διεκπεραίωση της δωρεάς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός . Ας την υλοποιήσει η νέα δημοτική αρχή.
Ανέλαβα αυτή την δύσκολη ευθύνη, άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά ήταν η τρίτη, με αυτή την δημοτική αρχή , διότι πιστεύω στο καθήκον . Όταν είμαστε υποψήφιοι χρησιμοποιούμαι ως σλόγκαν « για το καλό της Αίγινας» ας το δείξουμε στην πράξη και ας αφήσουνε τα παχιά τα λόγια . Και όπως λέει και ο Ν. Καζαντζάκης «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;". Πολέμα!» «Κάθε Έλληνας που δεν παίρνει, ας είναι και μια φορά στη ζωή του, μια γενναία απόφαση, προδίνει τη ράτσα του» "Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω." Αυτά τα ρητά έχω στην ζωή μου ως οδηγό. Σε αυτούς που με αδίκησαν απάντησα με καλοσύνη . Υπήρχε κάτι υπεράνω όλων μας το νησί μας για αυτό αγωνίστηκα. Αν τα κατάφερα αυτό θα το κρίνετε εσείς , μαζί με τους συνεργάτες μου, το προσωπικό της καθαριότητας, προσπαθήσαμε για το καλύτερο.
ΥΓ.
Προτίμησα αντί να είμαι με το δάκτυλο στο πληκτρολόγιο να αφιερώσω τους καλοκαιρινούς μήνες των διακοπών  μου προσφέροντας στον τόπο που αγαπώ
Νικόλαος Τρ. Οικονόμου
Τ. Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής - Διευθυντής Γυμνασίου Μεσαγρού