Επιστολή Αντώνη Ντελή προς Νίκο Οικονόμου για την διαχείριση των απορριμάτων.

Επιστολή Αντώνη Ντελή προς τέως αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής κ. Νίκο Οικονόμου.
"Αντί μιας συγγνώμης, κριτική σε όσους γράφουν για τα κακώς κείμενα του νησιού γιατί το δυσφημίζουν"
 Η μακροσκελής επιστολή του τέως αντιδημάρχου ποιότητας ζωής  κ. Οικονόμου δεν μας έκανε πιο σοφούς για τα διαχρονικά προβλήματα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Τα γνωρίζουμε, τα γνωρίζει ο Αιγινήτικος λαός και δεν χρειάζεται να έχουμε καθημερινή επαφή με τον εκάστοτε αντιδήμαρχο  για να τα ξαναθυμηθούμε και να μελαγχολήσουμε.

Τον ενόχλησε όμως, όπως ενοχλεί πολλούς δημοτικούς άρχοντες στο νησί μας, η κριτική. Μπορεί να μην καταλαβε ότι η κριτική μας σαν Δημοτική παράταξη «Αλλαγή πορείας για την Αίγινα» δεν ήταν στο πρόσωπό του και στο δίμηνο που ανέλαβε-ούτε περιμέναμε να αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή -αλλά εστίαζε σε μια  ακόμη χαμένη 5ετία, χωρίς   όραμα, στόχο, βελτίωση στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Φυσικά και  προτάσεις έγιναν και από την πρώην Δημοτική μας παράταξη «Αίγινα,κοινωνία πολιτών»  (συνοπτικά αναφέρουμε: μείωση του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση-κομποστοποίηση, οριοθέτηση χώρων για εναπόθεση κλαδεμάτων μπάζων, ετοιμοπόλεμο στόλο απορριμματοφόρων, οργάνωση και αξιοποίηση όλου του δυναμικού της καθαριότητας,πράσινα σημεία διαλογής). Από όλα αυτά το μόνο που έμεινε ηταν η οριστική κατάργηση της ανακύκλωσης με το αιτιολογικό της έλλειψης προσωπικού. Όσον αφορά τα κλαδέματα, τα ογκώδη και τους ανεύθυνους πολίτες , να σημειώσουμε ότι πράγματι υπάρχει ασυνείδητοι που πετάνε οπουδήποτε, αλλά υπάρχουν όμως και πολλοί συμπολίτες μας που πληρώνουν Δημοτικά τέλη για 12 μήνες,χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Δήμου για 2 και καλούνται να πληρώσουν τα κλαδέματα για τη μεταφορά τους,αν  βρουν άκρη με μια ανοργάνωτη υπηρεσία.

Πρόσφατο  το  παράδειγμα ευσυνείδητου συμπολίτη  μας που τηλεφώνησε για να πετάξει στρώμα, αλλά ακόμη περιμένει ειδοποίηση για την ημέρα παραλαβής και το ποσό που θα πληρώσει. Εδώ χρειάζεται -εκτος των ελεγκτικών μηχανισμών-πολιτική κινήτρων ώστε σε περιόδους μη αιχμής να συγκεντρώνονται τα κλαδέματα και ογκώδη χωρίς οικονομική επιβάρυνση.Το μεγαλύτερο ομως δυστύχημα αυτού του τόπου είναι ο εγωισμός και οι υπερφίαλοι διοικούντες που θεωρούν επιτυχία τη μετριότητα στη διοίκηση ενός Δήμου,στην επίλυση των προβλημάτων του και κυρίως στη συνήθεια που έχουν "να κρύβουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί" , πιπιλιζοντας την καραμέλα  μιας δήθεν δυσφήμησης.

Όσον αφορά τα αποφθέγματα του κ. Οικονόμου ,το καλύτερο απόφθεγμα που πρέπει να πει ο ίδιος αλλά και πολλοί στο νησί μας ,είναι μια συγγνώμη από τους πολίτες,τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες του νησιού μας, για την εικόνα που παρουσιάζει το νησί μας τους περισσότερους μήνες, στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αντώνης Ντελης, Δημοτικός Σύμβουλος