Επιστολή για την πρόταση του δημοτικού σύμβουλου κ. Φίλιππου Τζίτζη, για ανακήρυξη του 2020 ως "Έτος Άγιου Νεκταρίου" από τον δήμο Αίγινας.

Σε σχέση με την πρόταση του δημοτικού σύμβουλου κ. Φιλίππου Τζίτζη για ανακήρυξη  του 2020 ως Έτος Άγιου Νεκταρίου από τον δήμο Αίγινας*,  έχω να παρατηρήσω τα εξής :
Όπως ήδη αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Portal, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποφασίσει να αφιερώσει το 2020 στον Άγιο Νεκτάριο, για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του και προφανώς έχει προγραμματίσει κάποιες δράσεις. Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει την αντίστοιχη θεολογικά κατάρτιση και δυνατότητα να αναλάβει ένα τέτοιο ρολό και μπαίνει στα χωράφια της εκκλησίας. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ σας,  για τεκμηρίωση της πρότασης προς το δημοτικό συμβούλιο, γίνεται επίκληση  της προσέλκυσης  τουριστών  από ομόδοξες χώρες.  
Αυτό το μόνιμο <άγχος> της προσέλκυσης τουριστών , με Τουριστικές Ατραξιόν έχει ήδη  υποβαθμίσει τις παραδόσεις, την ιστορικότητα, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής στο νησί, ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε δεύτερη και υποδεέστερη μοίρα  τα προβλήματα και τις ανάγκες των κάτοικων.  Οι θρησκευτικές παραδόσεις έχω την αίσθηση πως με αυτή την πρόταση εντάσσονται  στο ίδιο πλαίσιο τουριστικών ατραξιόν.
Κατά την γνώμη μου δυο πράγματα μπορούν και πρέπει να γίνουν
1. Αφού ήδη η εκκλησία έχει αποφασίσει και είναι στη δική της αρμοδιότητα να ανακήρυξη το 2020 ως έτος Άγιου Νεκταρίου, ο Δήμος Αίγινας να συνδράμει την εκκλησία με την διάθεση μέσων,  χώρων εκδηλώσεων κλπ εάν του ζητηθεί. Προς τούτο να γνωστοποίηση μια τέτοια πρόθεση του στην εκκλησία και εδώ τελειώνει ο ρόλος του δήμου
2. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ανακηρύξει το 2020 ως έτος οδικής ασφάλειας και σε συνεργασία με τις αρχές και αρμοδίους φορείς (Παύλος Μυλωνάς  κλπ) να προγραμματίσει δράσεις και εκδηλώσεις  με στόχο όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο Ήδη έχει γίνει μια αρχή με την συμμέτοχη του δήμου στην πρόσφατη εκδήλως για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα.
Τέλος θα κατανοούσα μια τέτοια πρόταση να αναλάβει δράση ο δήμος, αν είχε διαπιστωθεί πως υπάρχει θρησκευτικό κενό. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Τουναντίον υπάρχει πολιτικό και δημοτικό κενό και  όλες μας οι ενέργειες  πρέπει να αποσκοπούν στην κάλυψη αυτού του κενού
* https://www.aeginaportal.gr/eidiseis/kathimerina/26884-i-protasi-tou-filippou-tzitzi-gia-ta-100-eti-apo-tin-koimisi-tou-agiou-nektariou.html


Νικήτας Παπαϊωάννου
6 Δεκεμβρίου 2019
Λιβάδι - Αίγινα