Αίγινα, η Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους. Επιστολή Σάκη Σακκιώτη προς την πρόεδρο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

Από τον πρώην δήμαρχο Αίγινας κ. Σάκη Σακκιώτη, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, την οποία απέστειλε προς την πρόεδρο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.  Η επιστολή δημοσιεύθηκε επίσης στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" αριθμ. φύλλου 738/ 21-02-2020.
 
Το κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:
 
Είναι γνωστό ότι έχει συσταθεί επιτροπή για τη προετοιμασία της χώρας εν όψει της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Η Αίγινα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ιστορία μας, ως Πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, από 26-01-1828 ημέρα ορκωμοσίας του Α'. Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Δήμος Αίγινας αξιοποιώντας Ιστορικά ντοκουμέντα και με άρτια οργάνωση και τεκμηριωμένη υποστήριξη της ιστορικής αφήγησης υπέβαλλε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ.Τάσο Γιαννίτση "ΠΡΟΤΑΣΗ" που αξιοποιήθηκε δια της πρωτοβουλίας του και δια εισήγησής του εξεδόθη το υπ'αριθμ. 7/30-01-2012 Προεδρικό Διάταγμα.

Διά του Π.Δ. επίσημα πλέον εορτάζεται η 26 Ιανουαρίου ως Δημόσια Εορτή.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αγγελοπούλου ξεπερνώντας τα γεγονότα που ταυτίζονται με την Εθνική μας διαδρομή επέλεξε το Ναύπλιο για την έναρξη - αφετηρία των εορτασμών, με τη δικαιολογία ότι "ο ιστορικός χρόνος αναφορικά με την Επανάσταση υπήρξε εξαιρετικά πυκνός για το Ναύπλιο.

Ωστόσο τα Μ.Μ.Ε με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκαν στο Ναύπλιο ως Α' Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.

Γνωρίζουμε καλά ότι επίμονα συντηρείται μια "νοοτροπία" προδιαγεγραμμένων αναφορών που πληγώνουν την ιστορική αλήθεια για τη διαδρομή της Αίγινας ως Α' Πρωτεύουσας.

κ. Αγγελοπούλου,

Είναι γνωστή η ποιοτική και αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε πως σε θέματα ιστορικής αφήγησης δεν συγχωρείται αγνόηση ή παραμερισμός ιστορικών γεγονότων.

Με εκτίμηση,
Σάκης Σακκιώτης
πρώην Δήμαρχος Αίγινας